Main menu

header

803 10 1de Sorin Dumitrescu şi Adrian Pătrăuceanu

Seleniul este un mineral cu un rol extrem de important în ceea ce privește buna funcționare a sistemului imunitar și a glandei tiroide. Un studiu amplu, publicat în jurnalul științific „Nutrients” a arătat de curând că deficitul de seleniu crește riscul de deces din cauza infecției cu COVID-19.

Este vital pentru prevenirea infecţiilor virale

Seleniul este vital pentru prevenirea infecțiilor virale, inclusiv a celor cauzate de noul coronavirus. Oamenii de știință de la mai multe instituții din Germania au analizat legătura dintre nivelul de seleniu din corp și complicațiile asociate cu boala COVID-19. Ei sunt de părere că evaluarea nivelurilor de seleniu din sângele pacienților ar putea oferi informații prețioase în ceea ce privește diagnosticul. Totodată, aceștia susțin că suplimentele cu seleniu ar trebui incluse în tratamentul pacienților cu COVID-19, mai ales la vârstnici, diabetici și cei cu boli grave sau cu risc de complicații. Seleniul susține peste 25 de selenoproteine, enzime care funcționează ca antioxidanți. Acestea sunt, de asemenea, implicate în apărarea imunitară. Seleniul este cu atât mai important în combaterea infecției cu COVID-19 cu cât coronavirusurile suferă rapid mutații, ceea ce înseamnă că apărarea imunitară trebuie să pornească din nou procesul de recunoaștere a patogenului. Acest lucru este cu atât mai problematic la persoanele care au imunitatea scăzută.

Risc de expunere la radicalii liberi

Majoritatea persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 fac o formă ușoară de boală, cu simptome similare gripei. Cu toate acestea, persoanele care nu au suficienți antioxidanți (precum seleniul) în corp, riscă să fie expuse la o cantitate periculoasă de radicali liberi și stres oxidativ. Nu virusul în sine crește riscul de deces, ci reacția exagerată a sistemului imunitar, care produce o furtună de citokine și inflamații excesive, care atacă țesuturile sănătoase și produce insuficiență respiratorie acută. Sindromul de detresă respiratorie acută (SDRA) poate vătăma în consecință sistemul circulator și alte organe din corp. Cercetătorii germani au analizat nivelurile selenoproteinelor P de la pacienți cu COVID-19, care arată statusul seleniului din corp. Au observat o legătură clară între lipsa unor selenoproteine și mortalitatea prin COVID-19. Acest deficit ar putea fi atât din cauza aportului scăzut de seleniu din dietă, cât și din cauza utilizării substanțiale de seleniu de către sistemul imunitar pentru combaterea infecției.

Este de mare folos şi în lupta cu virusul HIV

Despre importanţa fantastică a seleniului în lupta cu virusurile, implicit şi cu COVID-19, a vorbit unul dintre cei mai renumiţi doctori din SUA, Rashid Buttar. „Poți face terapie autoimunitară cu ozon, poți folosi vitamina C - deja în China fac asta. Poți doar să iei seleniu, care este o pastilă care controlează nașterea oricărui virus incapsulat. Dacă ești într-adevăr preocupat de asta, mărește doza de seleniu pentru următoarele zece zile. Este atât de simplu! Îl poți obține de la orice magazin cu produse naturiste”, spune eminentul doctor american. Infecțiile virale și bacteriene sunt deseori asociate cu deficite de macro și micronutrienți, inclusiv seleniu. Cercetările au arătat că seleniul protejează pacienții cu afecțiuni virale, în special cu gripă sau HIV. Alterează funcția celulelor imunității înnăscute și adaptative. Seleniul afectează modul de funcționare al tuturor componentelor sistemului imunitar. Influențează pozitiv și capacitatea corpului de a răspunde la infecții și cancer. Se găsește în special în țesuturile imune, precum splina, ganglionii limfatici, ficat și în glanda tiroidă.

Reduce stresul oxidativ și ajută la înmulțirea celulelor T

Deficitul de seleniu crește incidența, severitatea și progresia infecțiilor virale, precum gripa, HIV, răceala comună sau alte infecții provocate de enterovirusuri. Seleniul combate dezvoltarea virulenței și inhibă evoluția virusului HIV spre SIDA. Studiile au arătat că la pacienții infectați cu HIV, seleniul suprimă progresia încărcăturii virale, reduce stresul oxidativ și ajută la înmulțirea celulelor T. Tot cercetătorii spun că seleniul este foarte important în timpul unei afecțiuni virale, nu doar din perspectiva sistemului imunitar, ci și a patogenului viral. Când un virus intră într-un organism care nu are suficient seleniu, el poate suferi mutații, devenind mai periculos decât este. În lipsa unei cantități adecvate de seleniu el devine mai virulent. Oamenii de știință susțin că seleniul împiedică transformarea virusurilor dintr-o formă benignă și într-o formă foarte distructivă. Acesta acționează ca un antioxidant și alterează structura virusului, prevenind mutațiile și apariția sau agravarea afecțiunii virale. Un studiu din 1998 a arătat că la pacienții cu infecții virale critice, nivelurile de seleniu scad rapid. Aproape 50% din concentrația de seleniu din corp se poate pierde în acest caz. Iar un nivel scăzut de seleniu în corp poate duce la mutații. Seleniul însuși poate preveni aceste mutații. Enzimele antioxidante pe care le conține protejează materialul genetic de mutații. Virusurile sunt capabile de mutații rapide la pacienții cu un deficit de seleniu. Aceștia dezvoltă simptome mai severe și infecții de durată mai mare.

Doza indicată este de 50-70 mcg pe zi

803 10 2Seleniul se găsește în pește, în ouă, în organele de animale, în cerealele integrale și în nucile braziliene. Acestea sunt cele mai bune surse de seleniu. Cu toate acestea, solurile din Europa, China, India, America de Sud, Africa și unele zone din SUA sunt sărace în seleniu, iar culturile cu deficit de minerale afectează lanțul alimentar. Astfel se explică faptul că circa un miliard de oameni la nivel mondial au lipsă de seleniu. Doza recomandată de seleniu este de 50-70 mcg pe zi. Însă această cantitate nu mai este suficientă pentru a acoperi nevoile reale ale corpului. Ar putea fi nevoie de minimum 100 mcg de seleniu pe zi pentru refacerea nivelurilor de selenoproteine. În cazul unei infecții, doza poate fi chiar mai mare. Depășirea acestei cantități poate crește riscul de diabet de tip II.

Nucile braziliene asigură cea mare cantitate de seleniu

Seleniul alimentar joacă un rol esențial în imunitate și inflamații. Nivelurile adecvate de seleniu sunt importante pentru inițierea imunității, dar sunt implicate, totodată, și în reglarea răspunsurilor imune excesive și a inflamației cronice. Seleniul este considerat un nutrient valoros pentru sănătatea creierului, pentru tiroidă, aparatul reproductiv și funcția pulmonară. Este important să ne asigurăm că dieta ne oferă suficient seleniu, pentru a evita un deficit nedorit. Nu trebuie să uităm că avem nevoie de acest mineral în doze mici. Nucile braziliene conțin 777% din cantitatea zilnică necesară de seleniu, o porție (1-2 nuci) oferind 544 mcg de acest mineral. O porție de ton oferă 92 mcg de seleniu, o porție de pui 22 mcg de seleniu și un ou mare 15 mcg de seleniu.

Este recomandat persoanelor cu tiroidită autoimună

Un aport mai mare de seleniu a fost asociat cu rate mai mici de declin cognitiv. Susține glanda tiroidă. Cele mai mari concentrații de seleniu sunt în glanda tiroidă. Acest mineral este recomandat persoanelor cu tiroidită autoimună. Seleniul tratează şi astmul. Seleniul sprijină țesutul pulmonar în lupta cu stresul oxidativ și îmbunătățește răspunsurile imunitare, fiind astfel util în astm. Reducere riscul de cancer. Aportul adecvat de seleniu a fost asociat cu reducerea riscului mai multor tipuri de cancere.