Main menu

header

804 12 1de Camelia Onciu

Când spunem alergie ne gândim la simptomele neplăcute care apar ca reacții la substanțele din polen, păr de animale, alimente sau medicamente. Dar există și alergeni mai puțin cunoscuți care, din fericire, sunt la fel de rari pe cât de bizari.

Oameni care nu suportă apa

Ceea ce numim alergie la apă este de fapt o formă rară de urticarie numită acvagenică. Apare după contactul cu apa timp de câteva minute (duș, baie sau apă de mare). Uneori, și lacrimile pot declanșa o erupție de coșuri sau de pete roșii. Această tulburare este extrem de rară și se crede că afectează unul din 230 de milioane de oameni, în principal femei. Alergia acvagenică se tratează la medic. Se recomandă să aplicați creme hidratante înainte de înot sau să adăugați bicarbonat de sodiu în apa de baie.

Amețeală din cauza frigului

Ieșirea în frig sau scufundarea în apă rece pot provoca reacții alergice care progresează rapid, variind de la eritem (roșeață) la edem (umflarea pielii). De obicei, edemul este limitat la părțile corpului care au fost în contact cu frigul. Această formă de alergie este cel mai adesea inofensivă. Dar, în cazuri foarte rare, schimbarea bruscă a temperaturii (contactul cu apa înghețată, de exemplu) este asociată cu hipotensiune, provocând amețeli. Evitați șocul termic și, eventual, urmați un tratament antihistaminic, atunci când simptomele devin supărătoare.

Unii se tem să transpire

Această alergie este o formă de urticarie numită urticarie colinergică și afectează cel mai adesea adulții tineri. Erupțiile sunt adesea declanșate în timpul exercițiilor intense sau după alimente picante sau foarte fierbinți. Urticaria apare în decurs de zece minute și cel mai adesea dispare într-o oră. Tratamentul este proporțional cu frecvența manifestărilor și disconfortul resimțit în timpul recidivelor. Puteți lua un antihistaminic înaintea activităților fizice intense.

Nu toată lumea poate purta pantofi din piele

804 12 2Această alergie e cauzată de sărurile de crom folosite pentru a colora pielea pantofilor. Simptomele sunt: mâncărime, roșeață, umflături și leziuni solzoase care apar la contactul cu pielea, indiferent dacă este vorba despre pantofi, haine sau canapea. Nu există niciun tratament. Singura soluție este evitarea alergenului. Purtați întotdeauna șosete de bumbac pentru a preveni transpirația (umiditatea favorizează alergia) sau alegeți pantofi care nu sunt din piele.

Iritații de la spermă

Această alergie, cunoscută sub numele de hipersensibilitate la plasma lichidului seminal uman, se întâlnește rar. În același timp, se consideră că este subdiagnosticată, deoarece din cauza simptomelor (arsuri locale, iritații, umflarea zonei genitale) poate fi confundată cu o problemă genitală. Reacțiile apar cel mai adesea în decurs de o oră de la expunerea la material seminal. Deocamdată, alergenul responsabil nu a fost încă identificat, dar se presupune că e vorba despre proteinele din lichidul seminal. Simptomele dispar la utilizarea prezervativului. Pentru cuplurile care intenționează să aibă copii, medicii prescriu soluții pentru desensibilizarea intravaginală.

Tatuajele dau mâncărimi

Această alergie, în legătură cu care autoritățile sanitare lansează avertismente în fiecare vară, este de fapt o alergie la parafenilendiamină, colorantul negru adăugat (ilegal) la henna tatuajelor efemere, pentru a-i conferi o nuanță mai puțin maronie. Este o substanță autorizată numai pentru vopselele de păr și la o concentrație de cel mult 6%. Simptomele sunt: mâncărime, arsură, eczeme, umflarea pielii. Renunțați la tautând reapărea la contactul cu vopsele de păr, îmbrăcăminte sau obiecte din cauciuc care conțin parafenilendiamină.