Main menu

header

805 14 1de Camelia Onciu

Suplimentele bogate în vitamina D ar putea ar putea face mai mult rău decât bine femeilor aflate în postmenopauză, conform unui studiu recent. Celor care nu au osteoporoză le poate chiar provoca instalarea acestei afecțiuni.

Este prescrisă în mod obișnuit femeilor la menopauză

Suplimentele cu vitamina D sunt prescrise în mod obișnuit femeilor la menopauză, mai ales atunci când densitatea osoasă este scăzută, în speranța de a reduce riscul fracturilor osoase. Cu toate acestea, beneficiile unor astfel de suplimente nu sunt clare: în timp ce studiile mai vechi au găsit efecte pozitive, lucrările mai recente nu au reușit să le confirme, mai ales în cazurile fără deficit de vitamina D. La femeile cu densitate minerală osoasă normală, nu sunt cunoscute efecte preventive ale suplimentelor cu vitamina D asupra densității osoase. În cadrul studiului canadian, au participat 311 subiecți sănătoși, bărbați și femei cu vârste cuprinse între 55 și 70 de ani. Pentru a fi eligibili pentru studiu, subiecții trebuiau să aibă niveluri serice de 25-hidroxivitamină D mai mari de 30 nmol/L și mai mici de 125 nmol/L. De asemenea, aveau un aport adecvat de calciu prin alimentație (1.200 mg/zi, conform nivelului recomandat de Institutul de Medicină din Statele Unite ale Americii) sau luau un supliment de calciu. Pacienții au primit, aleator, câte 400, 4.000 sau 10.000 UI de colecalciferol (vitamina D3) pe zi. Doza de 400 UI/zi este cea recomandată de specialiști. Rezultatele cercetării au arătat că femeile care au luat suplimente de vitamina D timp de trei ani, la o doză de 4.000 UI/zi, au înregistrat pierderi mai mari ale densității minerale osoase totale în radius și tibie decât femeile care au luat 400 UI/zi. Acest efect nu a fost observat la bărbați.

Nu are rol preventiv

Cu alte cuvinte, femeile care au niveluri adecvate de vitamina D și care nu au osteoporoză n-au nevoie de doze de 4.000 UI/zi sau mai mult. O explicație ar putea fi că metaboliții din vitamina D declanșează resorbția osoasă. Dar acestea nu se aplică femeilor cu deficit de vitamina D, osteoporoză sau masă osoasă scăzută, pentru care vitamina D este încă recomandată.

Studiul a fost prezentat la 11 septembrie 2020 la reuniunea anuală a Societății Americane de Cercetare a Oaselor și Mineralelor și publicat online în Journal of Bone and Mineral Research.