Main menu

header

805 14 2de Simona Lazăr

Potrivit unui studiu publicat în celebrul jurnal științific internațional BMJ, cercetătorii au dezvoltat un test de urină pentru a detecta cancerul de col uterin. Prin urmare, acest tip de test ar putea înlocui frotiul curent.

Vaccin pentru fetele de 11 ani

Cele două „arme” preventive împotriva cancerului de col uterin: frotiul și vaccinul. Papiloma-virusurile sunt implicate în aproape 70% dintre cancerele de col uterin. În timp ce este probabil ca toate femeile să dezvolte aceste papiloma-virusuri la începutul vieții lor sexuale, doar câteva vor dezvolta leziuni care, în unele cazuri, conduc la cancer de col uterin. Pentru a preveni acest tip de cancer, există un vaccin care se adresează fetelor de 11 ani. Dar, deoarece protejează doar împotriva a 70% dintre cancerele uterine, screeningul frotiului (examinarea la microscop a unei pelicule fine de țesut) rămâne esențial. Această procedură este pentru toate femeile cu vârste cuprinse între 25 și 74 de ani și trebuie reînnoită la fiecare trei ani. Este foarte eficient, deoarece permite detectarea leziunilor foarte devreme.

Doar 70% dintre femei fac screening

Mai puțin de 70% dintre femei beneficiază de acest screening. Poate din cauza lipsei de informații, pentru că examinarea este temută (se bazează pe un eșantion vaginal) sau pentru că femeile nu știu cu cine să se consulte (medicii generaliști și ginecologii efectuează în mod obișnuit frotiuri). În acest context, furnizarea unui test de urină ar putea fi un pas înainte. Potrivit cercetătorilor britanici, acest test ar fi aproape la fel de eficient ca și frotiul pentru a detecta leziunile cu papiloma-virus. De asemenea, este mult mai puțin invaziv și ieftin. Prin urmare, aceasta ar fi o alternativă interesantă pentru femeile care nu efectuează în prezent teste Papanicolau și pentru țările cu venituri mici care suferă de o lipsă de infrastructură medicală. Rămâne de sperat că acest test va confirma rezultatele sale bune și va obține autorizațiile necesare.