Main menu

header

de Călin Popa şi Adrian Barna

Poluarea generată de trafic poate duce la Alzheimer

Experții de la Universitatea Lancashire, din Marea Britanie, au realizat o cercetare de anvergură, pe subiecți cu vârste între 11 luni și 27 de ani și au reușit să demonstreze o legătură între nanoparticulele de poluare generate de traficul rutier și de creșterea markerilor care anunță Alzheimer, Parkinson sau alte afecțiuni neurodegenerative mai târziu în viață. Potrivit experților britanici, aceste particule nocive sunt prezente în fluxul cranian al persoanelor care trăiesc în orașele afectate de poluarea rutieră, punându-le în pericol sănătatea mintală.

Gripa favorizează bolile de inimă

O cercetare de dată recentă derulată în cadrul Școlii de Medicină a Universității Washington pune în evidență faptul că îmbolnăvirea de gripă crește pericolul de complicații cardiovasculare. După centralizarea datelor a peste 80.000 de persoane adulte, evaluate timp de opt ani, s-a concluzionat faptul că 12% dintre pacienții care se îmbolnăvesc de gripă manifestă ulterior și complicații ale bolilor de inimă sau chiar apariția unor afecțiuni, cea mai frecventă fiind insuficiența cardiacă generată de întreruperea fluxului sangvin, din cauza presiunii infecției gripale.

Pauza în aer liber măreşte productivitatea angajaţilor

Concluziile unei cercetări desfășurate la comanda unui producător de computere relevă faptul că doar 29 de minute petrecute în aer liber cresc semnificativ capacitatea de muncă a angajaților. După ce au analizat răspunsurile a 2.000 de lucrători și a peste 1.000 de patroni, experții britanici care au realizat cercetarea afirmă că aceste pauze sporesc productivitatea cu până la 45%, trei din cinci manageri luând în calcul o flexibilizare a programului care să permită aceste pauze în aer liber sau chiar transferarea integrală a muncii la distanță, date fiind efectele similare.

Exerciţiile fizice ţin diabetul sub control

Pe lângă măsurarea constantă a glicemiei și un program alimentar foarte riguros, suferinzii de dibet de tip II mai au un aliat: exercițiul fizic. Potrivit rezultatelor unei cercetări realizate de experți de la Spitalul pentru Veterani din Taichung, Taiwan, pacienții cu diabet care fac mișcare și reușesc să mai topească 800 de calorii pe săptămână, trăiesc mai mult. Cele două căi prin care se ajunge la acest rezultat sunt scăderea chiar și cu 32% a riscurilor de moarte prematură și inhibarea acțiunii citochinelor care provoacă inflamații.