Main menu

header

806 12 1de Andrei Dicu şi Daniel Şuta

Omul și albina sunt legați mai mult decât s-ar crede. Albina este creația dumnezeiască menită să ne ofere, încă de la începutul omenirii, hrana. Mierea este alimentul care apare cel mai des în Biblie și care nu se strică niciodată. Se spune că mierea ne satisface nevoia de dulce, acoperind necesarul de iubire. Când omul nu se simte iubit, consumă dulciuri, de la bomboane la ciocolată. Cu mierea, este altă poveste... Dar dincolo de binefacerile sufletești, apidieta vindecă întregul organism...

De la „lapte și miere”, la... lăptișorul de matcă, cel mai cerut produs românesc

Cum spuneam, în Biblie apare deseori sintagma „lapte și miere”. Numai că, deși toate generațiile de români au fost mari amatoare de lactate, potrivit unor studii suntem cei mai mici consumatori de miere din Europa. Alina Varadi este tehnician nutriționist. Spune că este „îndrăgostită de albine și de viața lor fascinantă”, iar din acest motiv își dedică majoritatea timpului acestor ființe. A creat conceptul de „Api-nutriție”, care presupune introducerea produselor apicole în dieta zilnică, precum o variantă de prevenție și de păstrare a sănătății. Alina Varadi și alții ca domnia sa sunt de părere că în România este fieful unor produse superioare celor din străinătate. „Calitatea produselor apicole este dată de flora diversificată, de stupina sănătoasă, igiena din stup și de camera de extracții, dar mai ales de apicultorii care implementează soluții de protecție a albinei, adecvate zilelor noastre. Evident, este obligatorie respectarea regulilor de producție”, ne-a explicat specialista. Cu această ocazie, am aflat că lăptișorul de matcă românesc este cel mai bine vândut produs, deoarece eficiența sa este extrem de rapidă, iar rezultatele sunt inegalabile, în ajutorul vindecării mai multor patologii.

Oferă nutrienții necesari, pentru a reconstrui și a regenera corect celulele și funcțiile acestora

806 12 2Produsele apicole folosite sunt laptele de matcă românesc, păstura crudă autohtonă, larva de matcă și de trântor, descăpăcitura, descăpăcitura din botci, propolisul apos, crud (extract foarte concentrat, de 70%), ceara, polenul crud congelat, aerul propolizat, aerul de stup, veninul de albine, fagurele cu miere și mierea crudă, neîncălzită și neprocesată. Referitor la modul de tratament, Alina Varadi spune: „Eu nu tratez, ci îndemn pe toți cei din jurul meu să introducă produsele apicole în meniul cotidian, în funcție de vârstă, de greutate și de manifestările corpului”. Într-adevăr, produsele apicole și diversele tehnici sau moduri de consum ale lor nu „tratează”, ci susțin corpul, prin pleiada de nutrienți și de micronutrienți, pentru a găsi soluții ca să facă față disfuncțiilor și bolilor. Prin urmare, se spune că produsele apicole sunt „femei de serviciu”, ajutând corpul uman să elimine ceea ce nu utilizează, dar sunt și „constructori”, în sensul în care oferă nutrienții necesari, pentru a reconstrui și a regenera corect celulele și funcțiile acestora.

Ajută la formarea serotoninei, care ne dă o stare de pace mentală

Este foarte important modul în care Api-nutriția ne asigură bunăstarea psihică. Consumul produselor apicole ajută la formarea serotoninei, astfel că, automat, ne oferă o stare de pace mentală. Apicultorii sunt, în general, oameni optimiști și spun că... atât timp cât avem la dispoziție lăptișorul de matcă, de ce să căutăm droguri, morfină sau oricare altă substanță care ne oferă o senzație de „uitare”. De asemenea, specialiștii susțin că și în străinătate există astfel de tratamente, dar nu de amploarea celor din România. Se pare că, din punctul de vedere al practicii Apiterapiei, suntem în topul mondial, iar Api-nutriția este un concept nou, care prinde aripi pe zi ce trece, deoarece rezultatele sunt fascinante și extrem de rapide.

Specialiștii colaborează cu medici și cu cercetători

806 12 3Apidieta aduce multe beneficii. Menținerea sănătății este, însă, cel mai important factor, prin alimentația corpului inclusiv cu produse apicole. Discutăm despre pacea minții și a trupului, deoarece corpul primește și acei nutrienți și micronutrienți pe care nu-i regăsim și în alte produse. Specialiștii în Apiterapie colaborează cu medici și cu oameni de știință, dar secretul vine din altă parte. „Creația divină este principalul colaborator, în meseria noastră. Însă, atât medicii, cât și cercetătorii au rolul lor bine definit în această ecuație. Orice amănunt care poate deveni benefic pentru om merită să fie studiat, implementat în practica zilnică și observat”, a încheiat Alina Varadi.

„Creația divină este principalul nostru colaborator“ Alina Varadi, tehnician nutriționist

O soluţie împotriva coronavirusului

Date fiind vremurile pe care le trăim, este foarte important să știm cum ne pot ajuta aceste produse în lupta cu virusul care cauzează COVID-19. Specialiștii spun că vioara întâi este lăptișorul de matcă, pentru că are proprietăţi antivirale, dar conține și o cantitate mare de B5 (acid pantotehnic), care stă la baza regenerării fiecărei celule. Acest virus distruge celule sau le pune pe linie de nefuncționalitate. Lăptișorul de matcă luat în doze mari, încă din momentul în care apar primele simptome, aduce un aport uriaș în susținerea corpului, pentru a-și reface, rapid, celulele nefuncționale. În plus, păstura și polenul sunt „cărămizile” care stau la baza reconstrucției celulelor nefuncționale. Atât propolisul sub formă de microparticule, cât și extractele din propolis au un efect antiviral și antiinflamator, ajutând corpul să facă față agresivității acestui virus. „În plus, descăpăcitura, dar mai ales descăpăcitura de botcă, prin mestecare, captează și curăță tot ce nu este benefic la nivel bucal. Produsele apicole reprezintă un ajutor de nădejde în susținerea corpului chiar și în această patologie, doar că mai este nevoie și de alte ajutoare, precum inhalațiile cu ulei esențial de mentă, eucalipt și cimbru, care să ajute și să susțină sistemul respirator”, a precizat doamna Varadi. De asemenea, dieta este extrem de importantă pe perioada îmbolnăvirii cu acest virus agresiv la nivel celular și este foarte importantă eliminarea alimentelor care produc mucus (precum lactatele de origine animală) și care sunt un mediu perfect de dezvoltare a patogenilor. Apidieta poate fi considerată și ca măsură de prevenție. Când corpul funcționează la parametri optimi, el face față oricăror agenți patogeni, mai ales dacă este ajutat de alimente care sprijină regenerarea rapidă și corectă a celulelor.