Main menu

header

de Călin Popa şi Adrian Barna

Deficienţa de vitamina D stopează creşterea

Experții de la Universitatea Carolina de Nord, din SUA, au realizat o cercetare în urma căreia a rezultat că deficiența de vitamina D are rezultate dezastruoase asupra procesului de creștere. Testele pe animale de laborator au pus în evidență faptul că în lipsa acestei vitamine, exemplarele analizate au rămas mult mai mici față de cele cărora li s-a administrat o doză normală de vitamina D. Pe lângă diferențele de densitate osoasă, niveluri de grăsime, colesterol și trigliceride, s-a mai constatat faptul că lipsa acestei vitamine predispune și la obezitate.

Mutatul din locuinţă maximizează stresul

O cercetare recentă, comandată de o mare companie din SUA, a dat la iveală faptul că mutatul din locuință este un eveniment care generează o mare cantitate de stres, mai mare chiar decât cel pe care îl presupune un divorț. După finalizarea studiului, s-a observat că un uimitor procent de 45% dintre respondenți au pus schimbarea locuinței pe primul loc printre cele mai stresante evenimente din viața lor, depășind cu două procente separarea legală de partenerul de viață și cu aproape 20% schimbarea carierei ori a locului de muncă.

Bunicii care îşi cresc nepoţii trăiesc mai mult

Un studiu recent, derulat de un grup de universități din Europa și Australia, a pus în evidență faptul că bunicii care au grijă de nepoți trăiesc mai mult decât vârstnicii care nu se implică în viața celor mici ai familiei. După examinarea datelor a peste 500 de persoane cu vârsta peste 70 de ani, s-a concluzionat că bunicii care se îngrijesc de nepoți își prelungesc viața chiar și cu cinci ani. De asemenea, vârstnicii care își ajută copiii trăiesc mai mult, ca și cei care, deși nu au copii, se implică în diverse acțiuni de sprijinire a apropiaților.

Cartierul, legat de afecţiunile rinichilor

După seriile de studii care au pus în evidență în ce măsură cartierul în care locuiește o persoană are efect asupra plămânilor și inimii, un nou studiu leagă vecinătatea de apariția afecțiunilor renale. Potrivit experților de la Universitatea Drexel, din Philadelphia, statutul socio-economic al cartierului este de natură să reprezinte un factor de incidență a bolior cronice de rinichi. Astfel, potrivit rezultatelor cercetării, persoanele care trăiesc în cartierele sărace sunt mult mai predispuse la afecțiuni renale, întrucât aglomerările specifice acestor zone nu permit plimbări sau mersul pe jos în mod regulat.