Main menu

header

807 14 1de Ştefania Băcanu şi Daniel Şuta

Dulciurile par a fi un fel de „bau bau” în alimentaţia copiilor. Primesc cu porţia sau deloc. De câte ori nu aţi auzit: „Ai mâncat o bomboană, e de ajuns” sau „nu ai voie ciocolată”. De fiecare dată, micuţii sunt condiţionaţi şi nu se pot bucura în voie de gustul mult dorit. Acest lucru se întâmplă pentru că nutriţioniştii nu recomandă dulce copiilor, cel puţin în primii ani de viaţă. Există, însă, câteva variante, la fel de gustoase, care pot ţine oricând locul ciocolatei sau al bomboanelor.

Dulcele, gustul preferat al celor mici

Încă din primele zile de viaţă, copiii au o predilecţie spre zaharuri, pentru că această preferinţă este înnăscută. În plus, specialiştii susţin faptul că laptele matern, care are gust dulceag, îi îndeamnă spre zaharuri, fiind chiar un mecanism de supravieţuire ce asigură acceptarea lichidului hrănitor din sânul mamei. Adică, dacă nu ar fi dulce, cel mai probabil, l-ar respinge. Aşadar, dulciurile reprezintă gustul preferat al micuţilor, încă de la naştere, şi rămâne în top cel puţin până la vârsta adolescenţei. Una dintre explicaţiile pentru care cei mici cer dulce constant şi mult este că de acolo îşi iau doza de energie. Un copil consumă cel puţin trei gustări nesănătoase pe zi: biscuiţi, prăjituri din comerţ, chipsuri, şi aşa mai departe, şi toate conţin zahăr. Atunci când cei mici vă cer dulciuri, folosiţi alternative naturale, care să le asigure o dezvoltare optimă şi sănătoasă. Astfel, puteţi alege alimentele cu zaharuri uşor de metabolizat, precum mierea, seminţele sau fructele.

Combinaţia de nuci cu miere, un adevărat deliciu

Pe lângă faptul că vă satisfac papilele gustative, nucile, alături de miere, au numeroase beneficii, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. În cazul celor mici, este o variantă excelentă pentru înlocuirea zaharurilor dăunătoare, ajută la reglarea somnului, combate anemia şi întăreşte sistemul imunitar. O linguriţă cu nuci şi cu miere pe zi linişteşte pofta de dulce şi creează senzaţia de saţietate, pentru că nucile sunt o sursă excelentă de energie, bogate în acizi graşi Omega ce ajută la menţinerea sănătăţii creierului, îmbunătăţirea memoriei şi a funcţiilor cognitive. Conţin numeroase minerale şi vitamine pentru organism, de aceea, toamna este o perioadă propice pentru a face cură de nuci proaspete. Separat, mierea este recomandată atât dimineaţa, cât şi seara, înainte de somn, pentru că linişteşte organismul. De asemenea, combinaţia nuci-miere este excelentă pentru o creştere normală şi sănătoasă a copilului. Alimentaţia haotică şi nesupravegheată a copilului duce la obezitate, boala care a pus stăpânire pe toată Europa, în special, în rândul tinerilor de până în 18 ani.

Fibrele din fructe reduc constipaţia

Fructele conţin substanţe nutritive, esenţiale pentru sănătatea şi întreţinerea organismului. Sunt sărace în grăsimi, sodiu şi calorii, şi nu conţin colesterol. În schimb, conţin zahăr, dar cantitatea variază. Unele au un conţinut mai mare, altele mai mic. Cele care reprezintă un mod sănătos de a potoli „pofta de dulce” şi sunt recomandate, în special, copiilor, sunt căpşunele, murele, piersicile, pepenele galben şi avocado. Acesta, de exemplu, aproape că nu conţine zahăr deloc, dar este o sursă bună de grăsimi sănătoase şi de fibre. Acestea aduc un plus de nutrienţi şi conţin o cantitate mai mică de fructoză, spre deosebire de banane sau mango. Alimentele care conţin fibre, cum ar fi fructele, oferă o senzaţie de saţietate, cu mai puţine calorii şi, totodată, potolesc şi pofta de dulce, atât de des întâlnită în rândul copiilor. Fibrele sunt importante pentru funcţionarea corectă a intestinului şi reduce constipaţia.

Vitamina C combate infecţiile

Fructele uscate conţin mai mulţi nutrienţi pentru organism decât cele proaspete. De aceea, nutriţioniştii recomandă copiilor consumul acestora, mai ales că pot înlocui cu succes, o ciocolată, ca şi cantitate de zahăr. Sunt considerate superalimente, deoarece conţin fier, vitamina A şi vitamina C, au o cantitate scăzută de calorii şi de carbohidraţi. Aici intră portocalele, grepfrutul, sau afinele. Vitamina C nu ar trebui să lipsească din alimentaţia copilului, pentru că înbunătăţeşte sistemul imunitar şi combate infecţiile. De asemenea, potasiul şi magneziul sunt necesare pentru că ajută la prevenirea hipertensiunii şi a palpitaţiilor şi pot fi luate din surse naturale, cum ar fi piersicile şi caisele uscate. Stafidele, prunele sau goji conţin fier, iar asta reduce riscul de anemie, în special în rândul copiilor de până la 5 ani. În dietele specifice celor mici, se recomandă consumul fructelor uscate între mesele pricipale şi eliminarea pe cât posibil a zaharurilor nesănătoase (bomboane, ciocolată, biscuiţi, sucuri). Este valabil şi pentru adulţii care vor să slăbească sau care suferă de obezitate şi diabet.

PONT. Consumul de nuci şi fructe uscate încetineşte procesul de îmbătrânire prin scăderea şanselor de boli degenerative şi afecţiuni ale pielii.

Un pătrăţel de ciocolată nu face niciun rău

În alimentaţia unui copil trebuie să existe, totuşi, un echilibru, fără ameninţări, condiţionări sau ascunzişuri, susţin specialiştii. Sunt părinţi care negociază cu propriile odrasle şi acţionează în funcţie de comportamentul şi atitudinea acestora. „Dacă eşti cuminte, îţi dau o bomboană!” sau „dacă mănânci tot, primeşti ciocolată”. Da, dulcele este o negociere pe care părintele trebuie să o abordeze cu multă atenţie, diplomaţie şi înţelepciune, fără a pune presiune pe copil. Cu cât îi veţi spune mai mult că nu are voie dulce, cu atât mai tare el îşi va dori. Un pătrăţel de ciocolată nu a făcut nimănui niciun rău şi este chiar indicat, asigură medicii. După vârsta de 2 ani, nutriţioniştii recomandă consumul de zaharuri, în cantităţi limitate, de preferat luate din fructe proaspete sau uscate. De regulă, copilului trebuie să i se dea voie la tot, câte puţin, inclusiv la un biscuite. De asemenea, lipsa proteinelor de origine animală îi va afecta evoluţia normală. Pe măsură ce copilul creşte şi se dezvoltă, pot fi incluse în alimentaţie prăjiturile de casă, care conţin şi zahăr şi proteină animală. Plăcinta, în general, poate înlocui o gustare din fructe.