Main menu

header

807 12 1de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea

Coroanele dentare salvează spaţiile goale lăsate de dinţii fragili sau afectaţi de carii, fracturi, cu pereţi subţiri, care au fost refăcuţi cu obturaţii mult prea mari sau care au fost extraşi chirurgical. Practic, ele înlocuiesc dinţii absenţi sau îi întăresc pe cei afectaţi puternic. Medicul stomatolog Nicu Curt ne-a explicat ce sunt coroanele dentare, cum se fixează pe dinte, ce riscuri pot apărea, dar mai ales, care sunt avantajele unui astfel de procedeu.

„Varianta metalo-ceramică este rezistentă timp îndelungat”

- Ce sunt coroanele dentare?

- Coroanele dentare reprezintă una dintre cele mai recomandate și populare proceduri dentare. Acest lucru se datorează faptului că rezolvă o varietate de probleme dentare care pot contribui la extinderea semnificativă a vieții unui dinte.

- Care sunt cele mai bune? Cele mai durabile?

- Există trei tipuri de coroane dentare: coroana dentară integral ceramică, coroana ceramică pe suport de zirconiu şi coroana dentară pe suport de metal. Cele ceramice pe suport metalic reprezintă o îmbinare a rezistenţei mecanice a metalului şi a calităţilor estetice ale materialului ceramic. Coroana metalo-ceramică este alcătuită dintr-o capă metalică turnată, acoperită complet sau parţial de un strat de porţelan. Coroana metalo-ceramică este o coroană rezistentă timp îndelungat şi cu calităţi estetice bune.

„Durerea sau orice tip de jenă sunt eliminate complet”

- Este o procedură dureroasă?

- Nu este o procedură dureroasă. Arată ca un dinte natural și întărește structura lui. Aplicarea coroanei dentare nu este un procedeu dureros, prin urmare nu aveţi de ce să vă faceţi griji în această privință. În funcție de caz, pregătirea dintelui afectat poate fi făcută cu anestezie locală, astfel că durerea sau orice tip de jenă sunt eliminate complet.

- Care sunt etapele procedurii?

- Se începe cu examinarea şi pregătirea. Pentru ca medicul dentist să înţeleagă despre ce e vorba, sunt necesare câteva radiografii. Astfel, se va putea trage o concluzie referitoare la sănătatea dintelui în cauză şi, totodată, se va putea pune cap la cap un plan de tratament. Apoi, are loc intervenţia. La fel ca şi cazul celor mai multe intervenţii de la nivelul cavităţii bucale, pentru a evita durerea, se administrează anestezie locală şi se intervine asupra dintelui în cauză. După preparare, se ia forma dintelui cu ajutorul unui mulaj şi se stabileşte viitoarea culoare a coroanei. Toate acestea sunt trimise la un laborator de tehnică dentară. Ultima etapă este montarea şi fixarea coroanei dentare. Aceasta se va prinde cu ajutorul unui ciment special care asigură o sudare cât se poate de fermă.

„Au nevoie de bază sănătoasă”

807 12 2- Coroană dentară sau implant?

- Coroanele dentare, în sensul uzual al cuvântului, au nevoie de un dinte ca bază (sănătos sau corect tratat, cu rădăcini stabile), în timp ce coroanele pe implant înlocuiesc un dinte deja absent. Coroana pe implant este soluția optimă după extracțiile dentare sau traumele însoțite de pierderea dinților. Deși procesul de creare a unei asemenea lucrări stomatologice nu este unul simplu, coroana pe implant rezolvă și previne multe probleme, fiind unica soluție pe termen lung, care, într-adevăr, merită o investiție.

- Care este diferența dintre cele două proceduri?

- Coroanele de acoperire sunt indicate în situația în care partea coronară a dintelui este distrusă într-o proporție mai mare de 40% iar tratamentul, prin restaurare coronară cu materiale compozite, are un pronostic rezervat. Implantul dentar este o piesă din titan, zirconiu sau alte materiale biocompatibile, având cel mai frecvent formă de șurub, care se inserează la nivelul osului maxilar sau mandibular pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă. Principalul avantaj al utilizării implantului dentar este că dinții vecini spațiului edentat vor rămâne intacți, iar din punct de vedere al menținerii igienei bucale, este mult mai ușor de întreținut un implant dentar comparativ cu o punte dentară.

„Se indică pentru leziuni carioase profunde”

- În ce condiții se poate pune coroana?

- În cazul dinţilor cu hiperestezie, expuşi la fracturi, când este nevoie de corectarea morfologiei coroanelor abrazate şi reechilibrarea ocluzală, pentru imobilizarea dinţilor parodontotici sau pentru rezolvarea anomaliilor (de culoare, formă, număr). Tipul de intervenţie recomandat se va stabili în urma unui consult. De exemplu, faţele ceramice se indică pentru anomalii de culoare şi formă, fracţiuni de unghiuri, malpoziţii, distrofii sau displazii. În cazul coroanelor dentare, acestea se indică pentru leziuni carioase profunde, traumatisme însoţite de fracturi, discromii, disctrucţii coronare parţiale/totale ale dinţilor frontali.

- Care sunt avantajele coroanei dentare?

- În primul rând, este vorba despre estetică şi restaurare fizionomică excelentă. Apoi, biocompatibilitate mai mare (integrare tisulară), preparaţie mai conservativă faţă de jacket acrilic pe faţa vestibulară şi coroană mixtă, iar pe feţele proximale şi orale, reducerile prin frezare sunt chiar mai mari. Există, însă, şi dezavantaje. De exemplu, rezistenţa mecanică la torsiune este scăzută, de aceea este nevoie de atenţie la adaptare. Sunt fragile şi nu sunt indicate în zona laterală, în plus, preparaţia este pretenţioasă.

- Se pot pune pe oricare dintre dinți?

- Coroanele dentare se pot aplica pe oricare dinte în următoarele situaţii: dinţi cu procese carioase în proporţie mai mare de 40%, dinţi cu anomalii de formă, culoare şi poziţie sau dinţi cu traumatisme şi abraziuni bine definite.

„La fel ca în cazul celor mai multe intervenţii de la nivelul cavităţii bucale, pentru a evita durerea, se administrează anestezie locală şi se intervine asupra dintelui în cauză“

„Ultima etapă este montarea şi fixarea coroanei dentare. Aceasta se va prinde cu ajutorul unui ciment special care asigură o sudare cât se poate de fermă“

„Trebuie îngrijite corespunzător“

- Este nevoie de o igienă specială pentru coroane?

- Coroanele dentare au același regim de îngrijire ca și dinții naturali. Deci, va trebui doar să-ți respecți igiena orală - periaj de două ori pe zi, ață dentară, apă de gură şi duş bucal. Mișcările periuței vor fi dinspre gingie spre dinte, periuţa la aproximativ 30 de grade, iar periajul va dura între trei şi cinci minute. Bineînţeles, medicul stomatolog trebuie vizitat la fiecare şase luni pentru un control de rutină şi, eventual, o igienizare, un periaj profesional. Prin urmare, coroanele dentare trebuie îngrijite corespunzător.