Main menu

header

809 14 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Suprapuse peste avansul tehnologiei, care a înstrăinat milioane de oameni, pandemia și carantina au agravat fenomenul de izo- lare socială, care, potrivit unor cercetări de ultimă oră, este devastatoare pentru starea de sănătate, în principal pentru sistemul cardiovascular.

Risc de infarct și accident vascular cerebral

Experții de la Universitatea British Columbia au realizat un studiu extins, care a relevat rezultate surprinzătoare și adevărata anvergură a efectelor nocive asupra oamenilor a izolării sociale, indiferent că aceasta este generată de restricțiile pandemiei, de avansul tehnologiei, care a mutat lumea în mediul virtual, sau de anumite afecțiuni grave. În același timp, experții canadieni au pus în evidență faptul că există deosebiri între impactul acestui fenomen asupra femeilor și bărbaților, cele dintâi suferind mai mult pe direcția creșterii tensiunii arteriale. „Femeile prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta hipertensiunea care crește pericolul de atac vascular cerebral sau infarct, prima cauză de mortalitate din lume”, arată un comunicat al instituției.

Scade speranța de viață

Potrivit experților canadieni, izolarea socială afectează sever biomarkerii speranței de viață. Analizând datele de sănătate ale unui număr de peste 28.000 de adulți cu vârste între 45 și 85 de ani, specialiștii au concluzionat că o rețea de cunoștințe mai mică de 85 de persoane crește tensiunea sistolică, un accent agravant fiind observat în cazul femeilor care sunt văduve sau necăsătorite. Paradoxal, în cazul bărbaților, tensiunea crescută se manifestă dacă rețeaua de contacte este mai mare, în cazul acestora fiind preferabilă menținerea permanentă a unui cerc restrâns de prieteni. În ansamblu, cercetări anterioare derulate de specialiștii de la Australian Centre for Aging Studies au demonstrat că longevitatea creşte cu aproape 25% în cazul persoanelor cu vârsta peste 70 de ani care au un cerc mai larg de prieteni.

Impact similar creșterii în greutate

O altă descoperire surprinzătoare prin gravitate a cercetătorilor canadieni este faptul că markerii de creștere a tensiunii arteriale a femeilor afectate de izolarea socială sunt similari cu o dietă prea bogată în sodiu sau creșterea în greutate. „Studiul nostru relevă cât de mare este efectul izolării sociale asupra oamenilor în general și femeilor în special. Ca urmare, în condițiile în care pandemia ne forțează pe toți să ne retragem și mai mult din viața socială, personalul medical poate încuraja femeile, mai ales pe cele trecute de o anumită vârstă, să găsească metode cât mai multe de a rămâne active”, detaliază expertul Annalijn Conklin.

„În rândul adulților și persoanelor de vârsta a treia, izolarea socială este factorul cel mai accentuat de risc pentru sănătate, egalat, prin efecte, doar de fumat“ Annalijn Conklin, Universitatea British Columbia

Bărbaţii, expuşi la diabet

Potrivit rezultatelor unui studiu publicat recent în revista „BMC Public Health”, bărbaţii singuri au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip II, specialiştii solicitând ca lista de indicatori de risc pentru această afecțiune să includă şi mărimea reţelei de contacte şi participarea periodică la activităţi sociale. De asemenea, persoanele de vârstă medie şi ridicată care se simt singure raportează mai mult stres cronic. În plus, izolarea socială poate duce şi la mai multe episoade de boală şi la un timp mai lung de recuperare după traumatisme, iar declanșarea bolii Alzheimer este de două ori mai probabilă în cazul celor care suferă de singurătate, notează revista „Archives of General Psychiatry”.