Main menu

header

809 12 1de Simona Soare Ghişea şi Daniel Alexandrescu

Crizele de astm, alergiile, bronșitele, afecțiunile cardiovasculare, cancerele pulmonare se numără printre consecinţele pe care poluarea le generează asupra sănătăţii noastre, potrivit celor mai recente studii. Aerul pe care îl respirăm în case este chiar și de cinci ori mai poluat față de cel din mediul atmosferic. Expertul în tratarea calității aerului Robert Manea (medalion; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.), director de operațiuni la compania AlecoAir, a explicat ce metode avem la dispoziție pentru a reduce poluarea din interior, în contextul în care petrecem mai mult timp acasă, pe fondul pandemiei de coronavirus.

„Nu curățăm aerul doar prin aerisire”

- Cât de poluat este aerul din casă?

- Compoziția aerului din spațiile închise e foarte diferită față de cea din exterior. Cei mai mulți dintre noi nu știm ce respirăm în interior, unde studiile arată că aerul poate fi de până la patru-cinci ori mai poluat decât afară, în special în sezonul rece, când aerisim mai rar și mai puțin. Prin urmare, aerul respirat în casă devine cu atât mai periculos cu cât suprafețele sunt mai mici și timpul petrecut în interior este mai lung. Sunt numeroase cercetări care fac corelări directe între expunerea repetată și îndelungată la factorii de poluare internă și instalarea afecțiunilor pulmonare și cardiovasculare.

- Care sunt principalii factori de poluare din interior și cum putem reduce poluarea?

- Nu doar fumatul poluează aerul în casă, așa cum am avea tendința să credem, și nu curățăm aerul doar prin aerisire. În locuințe există numeroase surse de poluare pe care le trecem cu vederea, fiindcă par banale. De exemplu, detergenții cu care spălăm vasele sau podeaua, elementele chimice din compoziția mobilierului nou sau a pereților casei, dar și lumânările, vopselele sau chiar centralele electrice - toate contribuie la poluarea aerului pe care îl respirăm în propria locuință. Putem reduce poluarea prin folosirea produselor de întreținere ecologice, reducerea arderilor, ventilarea aerului și alegerea acelor purificatoare de aer care pot capta sau neutraliza particulele nocive.

„Particulele mai mici de 2.5 microni pot afecta dezvoltarea cerebrală a copiilor”

809 12 2- În contextul pandemiei de COVID-19, ce putem face să respirăm un aer curat având în vedere că petrecem mai mult timp în case?

- Folosirea purificatoarelor de aer este cea mai eficientă metodă de îmbunătățire a calității aerului din interior. Senzorii acestora ne arată, periodic, din ce e compus aerul din casă și ce particule nocive au evitat plămânii noștri. E important să ventilăm sau să aerisim corespunzător încăperile, fiindcă purificatorul curăță aerul de impurități, dar nu produce oxigen. Atunci când se lucrează mult de acasă, concentrația de dioxid de carbon crește mai repede decât în mod obișnuit. Recomand și folosirea unor aparate de monitorizare a calității aerului, cum ar fi un dispozitiv de monitorizare a dioxidului de carbon care să ofere un indiciu privind calitatea aerului în timp real și să ne arate când apare nevoia de aerisire imediată a încăperii.

- Cum alegem un purificator pentru camera copiilor?

- Studiile recente indică și o legătură directă între poluare și starea neurologică a copiilor. Particulele PM 2.5 (mai mici de 2.5 microni) din aerul poluat intră în sistemul sangvin și pot afecta semnificativ dezvoltarea cerebrală a celor mici. De aceea, folosirea unui purificator care indică sau care chiar își reglează intensitatea în funcție de nivelul PM 2.5 ajută în reglarea calității aerului în camerele copiilor. Un purificator cu filtru HEPA cât mai performant (ideal din clasa H13, eventual și cu alte funcții integrate, precum ionizarea sau lampa UV-C) contribuie substanțial la sterilizarea și purificarea aerului. Purificatorul trebuie ales și în funcție de dimensiunea camerei și de capacitatea de filtrare pe care ne-o dorim. Este bine să corelăm informația privind capacitatea de filtrare a aerului (CADR) cu volumul încăperii, ținând cont de faptul că pentru o filtrare eficientă ar fi nevoie de 4-5 ventilări de aer pe oră.

„Mirosurile neplăcute pot fi neutralizate cu ajutorul purificatoarelor cu ionizare și filtru carbon activ”

- De ce criterii trebuie să ținem cont când ne alegem purificatorul de aer?

- Ca să facem alegerea cea mai potrivită, primul pas e să începem căutările în magazine specializate, care pun accent pe calitatea produselor și au departamente de relații cu clienții bine puse la punct, astfel încât să poată oferi consiliere pe marginea vânzării. Principalele criterii pe care ar trebui să le luăm în considerare atunci când alegem un purificator de aer sunt: suprafața încăperii sau a spațiului - locuință, birou, restaurant, sală de clasă, loc de joacă, dar și funcțiile integrate ale aparatului și serviciile postvânzare oferite de distribuitor, ca garanție, service, consiliere. Și mirosurile neplăcute din încăpere pot fi neutralizate cu ajutorul purificatoarelor cu ionizare și filtru carbon activ, însă e importantă sursa mirosurilor. Dacă este vorba despre mucegai sau igrasie, se recomandă folosirea aparatelor de dezumidificare pentru controlul nivelului de umiditate din aer. În orice caz, aveți la îndemână și varianta 2 în 1, dezumidificator cu filtre HEPA.

- Cum recomandați să fie purificatorul pentru o locuință mai mică de 50 de metri pătrați? Dar pentru una de peste 50 de metri pătrați?

- Recomandările legate de suprafață sunt corelate și cu tipul apartamentului, de exemplu, dacă aerul poate fi ventilat ușor din cameră în cameră sau dimpotrivă. Degeaba alegem un aparat pentru 50 de metri pătrați dacă îl așezăm într-o cameră de 25 de metri pătrați și ținem ușile închise sau aerul circulă greu în celelalte camere. În acest caz, ar fi mai eficient să luăm două aparate mai mici care să lucreze separat în fiecare încăpere.

„Este important ca filtrele să fie schimbate la şase-nouă luni“

- Cum îți dai seama dacă un model nu e contrafăcut?

- În primul rând, te orientezi către un vânzător specializat. E important să te asiguri că pune preț pe calitate, că are răspunsuri pentru toate întrebările tale și suficiente resurse cât să-ți asigure garanție și service. Review-urile pe care le-ai putea găsi online nu sunt suficiente. Lansarea unui astfel de produs pe piață presupune experiență în domeniu și o echipă tehnică specializată. Trebuie să ne interesăm dacă vânzătorul are un service propriu sau unde va ajunge produsul în cazul în care are o problemă, dacă vânzătorul ne poate oferi o piesă de schimb sau accesoriile potrivite. Un purificator pentru care nu mai găsim peste șase luni un filtru corespunzător nu este util sub nicio formă, dat fiind faptul că e necesar ca filtrele să fie schimbate, în general, la şase-nouă luni. Ne putem da seama de starea în care se află dacă deschidem aparatul, însă cel mai sigur e să urmăm recomandările producătorului. Un pre-filtru captează particule mari de praf, păr de animale, scame. Un filtru HEPA reține particule mai mari de 0.3 microni, inclusiv noxe, bacterii, virusuri, praf de toner, praf de hârtie sau alte microparticule dăunătoare organismului.