Main menu

header

810 12 1de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Odată cu venirea toamnei, temperaturile încep să scadă, apar ploile, iar umiditatea creşte. Aceste aspecte solicită sistemul imunitar, îndeosebi articulaţiile, care încearcă să se adapteze variaţiilor bruşte de temperatură, deoarece frigul intensifică procesul inflamator prin eliberarea unor substanţe oxidative cu efect distructiv asupra articulaţiilor. Doctor Tarek Nazer (medalion), medic specialist Ortopedie-Traumatologie, la Clinica Masaya, ne-a vorbit despre acest proces, despre cum vă puteţi proteja articulaţiile în sezonul rece, astfel încât să aveţi o viaţă cât mai sănătoasă.

„Vremea rece intensifică disconfortul”

810 12 4- Care sunt afecţiunile ce provoacă cele mai mari dureri la nivelul articulaţiilor?

- Principalele dureri articulare care afectează oasele sunt cauzate de deteriorarea cartilajului articular ce determină apariția artrozei. Disconfortul şi durerile articulare pot ascunde afecţiuni precum artrita reumatoidă, artrita psoriazică, guta, fibromialgia, osteoartrita, lupusul sau boala Paget.

- Ce se întâmplă cu articulaţiile în sezonul rece?

- Vremea rece poate intensifica durerile articulare din cauza temperaturilor foarte scăzute, a umidității şi a activității fizice reduse. De aceea, persoanele care suferă de afecţiuni ale articulaţiilor se confruntă cu dureri în zonele afectate şi rigiditate. De asemenea, schimbările atmosferice pot produce presiuni asupra terminațiilor nervoase sensibile ce se găsesc în articulații.

„Cele mai afectate sunt persoanele care suferă de artroză şi artrită”

- Cum le putem îngriji, astfel încât să nu aibă de suferit la temperaturi scăzute?

- În perioadele de schimbare a vremii, este indicat să se adopte câteva măsuri care pot ajuta la prevenirea durerilor articulare. Este important să vă îmbrăcaţi mai gros, astfel încât, articulaţia să fie caldă sau să se poarte o orteză pe articulaţia sensibilă, atunci când este necesar să se meargă prin frig. De asemenea, este important să se poarte mănuşi şi, înainte de a ieşi afară, este indicat să se efectueze câteva mişcări pentru încălzirea articulaţiilor. Se pot folosi comprese calde pe zonele dureroase, deoarece căldura ajută muşchii să se relaxeze, ceea ce reprezintă un mod de a îndepărta durerea.

- Cum afectează umiditatea?

- Umiditatea intensifică cel mai mult durerile celor care au o formă de artrită, deoarece schimbările apărute în presiunea atmosferică modifică presiunea intraarticulară, iar aerul rece pune mai multă forţă pe articulaţiile cu probleme. Persoanele cele mai afectate, care au dureri acutizate la modificările de temperatură şi umiditate, sunt cele care suferă de artroză şi artrită.

„Durerea trebuie investigată, nu ignorată”

810 12 2- Sunt vizate, cu precădere, persoanele care au probleme vechi?

- În mod cert, persoanele care au deja o problemă articulară, într-un stadiu mai avansat, resimt mai rapid şi mai puternic schimbările de temperatură şi suferă de un disconfort articular mai accentuat decât cele care se află într-un stadiu incipient.

- Există o categorie de vârstă predispusă la afecţiuni articulare?

- Pe măsură ce înaintăm în vârstă, sistemul osos poate suferi modificări, uneori, chiar ireversibile, mai ales dacă nu este protejat din timp. De aceea, este foarte important să nu se suprasolicite articulaţiile de-a lungul vieţii, iar atunci când apare o durere, să fie investigată şi nu ignorată, pentru a nu avansa.

„Problemele apar la nivelul genunchiului, şoldului, mâinilor şi la nivelul coloanei vertebrale”

810 12 3- Când este indicată vizita la medic?

- Vizita la medic este indicată încă de la primele semne de durere persistentă. Iniţial, se recomandă să se reducă efortul sau activitatea efectuată, iar apoi, dacă durerea nu cedează, în mod cert următorul pas este o consultaţie la un medic specialist pentru a căuta care este cauza exactă a durerilor articulare.

- Ce complicaţii pot apărea dacă nu se tratează?

- Din păcate, dacă o afecţiune nu este tratată la timp, aceasta va avansa şi, pe lângă durere, va duce la apariţia redorii articulare. În plus, alături de complicațiile date de degenerarea articulară, apare şi modificarea stilului de viaţă al pacientului, aspect ce are un impact negativ la nivel emoţional.

- Care sunt cele mai afectate zone?

- Cele mai afectate articulații sunt de la nivelul genunchiului, şoldului, mâinilor şi la nivelul coloanei vertebrale.

„Este important să adoptaţi un stil de viaţă activ”

- Ce afecţiuni ascund durerile articulare?

- Fiecare articulație ascunde cel putin zece afecţiuni diferite ale oaselor, ligamentelor, mușchilor şi ale cartilajului, iar fiecare se tratează diferit, în funcţie de gradul de afectare.

- Alimentaţia este importantă?

- Este important să adoptaţi un stil de viaţă activ, o alimentație echilibrată şi să încercaţi să păstraţi o greutate normală. Dieta adoptată trebuie să includă fructe, legume, cereale, cărnuri slabe, peşte şi nuci, alimente care sunt bogate în Omega 3, ce ajută la reducerea simptomelor şi diminuează inflamaţia. Este indicată activitatea fizică, pentru a antrena musculatura corpului şi pentru a susține şi proteja articulaţiile.

Articulaţiile afectate de reumatism produc exces de lichid în defavoarea ţesutului cartilaginos ce ar putea împiedica frecarea şi deteriorarea acestora. În acest fel, articulaţia se inflamează

Se recomandă băile, împachetările şi masajul cu nămol, băile calde de plante sau cele cu sare. Aceste remedii atenuează durerile articulare

„Încercaţi să nu vă expuneţi la diferenţe de temperatură prea mari!“

- Ce este indicat să facem şi ce nu, pentru a împiedica eventualele afecţiuni?

- Este indicat să nu staţi în aer rece şi umezeală. De asemenea, să evitaţi, pe cât posibil, efortul fizic intens, să aveţi o bună hidratare şi să adoptaţi o dietă echilibrată. Lipsa mişcării, duce la apariţia obezităţii, iar asta reprezintă o povară pentru sistemul osteo-articular, având un efect direct asupra articulaţiilor, deoarece suportă toată presiunea kilogramelor. Aşadar, încercaţi să adoptaţi un stil de viaţă cât mai sănătos, din care să nu lipsească sportul, pentru a preveni acumularea în greutate. Dar, foarte important, nu este indicat să suprasolicitaţi articulaţiile şi să le expuneţi la diferenţe de temperatură prea mari.

„Fiecare articulație ascunde cel puţin zece afecţiuni diferite ale oaselor, ligamentelor, mușchilor şi ale cartilajului, iar fiecare se tratează diferit, în funcţie de gradul de afectare“