Main menu

header

811 14 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Pe cât de magică este maternitatea pentru toate femeile, pe atât de apăsătoare este depresia postnatală, pe care o experimentează foarte multe dintre acestea. Potrivit unor cercetări de ultimă oră, fenomenul este extrem de extins și poate dura pe termen mediu, chiar lung - ani la rând, iar criza sanitară mondială reprezintă un risc în plus.

Un sfert dintre femei manifestă simptome grave

După ce au studiat mii de femei, experții Institutului Național de Sănătate din SUA afirmă că mămicile pot continua să manifeste simtome ale depresiei postnatale și după trei ani de la naștere, în unele cazuri cu manifestări severe ale acestei afecțiuni, care s-au observat la un sfert dintre participantele la experiment. Dacă până în prezent s-a considerat că schimbările bruște de dispoziție, crizele de plâns, episoadele de sfârșeală și anxietatea trec destul de repede, cercetarea prezentă prelungește perioada în care se pot manifesta aceste stări. „Șase luni pot să nu fie de ajuns pentru a scăpa de simptomele acestui tip de depresie”, se arată într-un document al Academiei Americane de Pediatrie.

Interferează cu abilitatea de a îngriji copilul

Experții recomandă crearea unui program prin care mamele să fie evaluate din perspectiva prezenței acestor simptome imediat după venirea pe lume a copilului, apoi în a doua, a patra și a șasea lună de la naștere. „Aceste date colectate pe termen lung sunt foarte importante pentru a înțelege starea mintală a mamelor, care, după cum se știe, este crucială pentru dezvoltarea și binele copilului”, detaliază expertul Diane Putnick. Experții atrag atenția asupra faptului că simptomele în depresia postpartum pot interfera cu abilitatea mamelor de a se ocupa de cel mic sau de a face alte activităţi zilnice, intervenind, de asemenea, și lipsa poftei de mâncare, insomnia, iritabilitatea, oboseala extremă, sentimentele de vinovăţie, ruşine sau lipsă de valoare, chiar dificultatea mamei de a se ataşa de copil. Netratată, depresia postnatală poate deveni o formă cronică de boală și chiar tratată prezintă un risc ca femeia să sufere pe viitor de tulburare depresivă.

Consiliere, antidepresive și alimentație sănătoasă

Tratamentul şi perioada de vindecare variază, depinzând de severitatea bolii şi anumite caracteristici individuale. Pe de o parte, tratamentul constă în consiliere şi administrarea de medicamente antidepresive. În paralel, mamele pot adopta un stil de viaţă sănătos, incluzând în rutină practicarea regulată a unei activităţi fizice, și consumul de alimente sănătoase. De asemenea, se recomandă fixarea unor așteptări realiste de la propria persoană, alocarea unui timp personal, apelul la ajutorul apropiaților și ieșirea din izolare. Efectele abordării frontale și tranșante ale acestei afecțiuni sunt foarte importante, dat fiind faptul că în majoritatea cazurilor, copiii mamelor cu depresie netratată au mai frecvent probleme de comportament, de somn sau de alimentaţie, sunt hiperactivi şi au un temperament mai vulcanic.

Pe parcursul cercetării Institutului Național de Sănătate din SUA s-a observat o incidență mai mare a simptomelor de depresie postnatală în cazul mamelor care aveau și alte afecțiuni, printre cele mai periculoase situându-se diabetul