Main menu

header

de Călin Popa şi Daniel Şuta

Optimismul, elementul surpriză al longevităţii

Pe lângă exercițiile fizice și o alimentație sănătoasă, prelungirea vieții ține și de păstrarea optimismului. De altfel, potrivit specialiștilor de la Universitatea Harvard, care au realizat un studiu în acest sens, păstrarea unei atitudini pozitive față de existență se poate dovedi chiar mai importantă decât menținerea unui stil de viață riguros și exemplar. „Pe lângă politicile de prevenire a afecțiunilor, studiul nostru a pus în evidență faptul că eforturile ar trebui direcționate și spre stimularea atitudinii optimiste, care determină o abordare mai sănătoasă a provocărilor vieții”, detaliază expertul Eric Kim.

Viaţa la ţară descurajează fumatul

Potrivit rezultatelor unei cercetări de ultimă oră, în timp ce traiul în orașele aglomerate favorizează continuarea fumatului, viața în spațiile de provincie, mai largi și înverzite, descura- jează acest obicei și susține în mod natural o renunțare mai ușoară la viciu. Cercetătorii de la Universitatea din Plymouth, Marea Britanie, au pus în evidență faptul că fiecare spațiu de verdeață în plus de pe lângă casă scade și cu 20% șansele ca persoanele care locuiesc în zone verzi să fie fumătoare. De asemenea, cei care s-au lăsat de fumat și s-au mutat în zone rurale au șanse mai mari să nu mai înregistreze recidive.

Prebioticele, cheia unui somn odihnitor

Dat fiind faptul că unul dintre elementele-cheie ale unei vieți sănătoase este un somn bun, experții Universității Colorado Boulder au realizat un studiu în urma căruia a fost relevată importanța probioticelor din intestine pentru o odihnă eficientă, care să refacă organismul. Potrivit rezultatelor studiului, aceste substanțe hrănesc bacteriile din intestine și, asigurând echilibrul la acest nivel, creează apărarea împotriva stresului și implicit contribuie la relaxare și la un somn profund. Pe de altă parte, specialiștii atrag atenția că sursele naturale de prebiotice sunt de preferat suplimentelor.

Cafeina, tratament anti-Parkinson

După ce o serie de studii au certificat faptul că un consum constant, dar moderat de cafeină poate fi de ajutor în prevenirea Parkinson, o nouă cercetare vine să pună accent pe faptul că aceeași substanță poate fi de folos și în cazul persoanelor care prezintă gena care va duce la dezvoltarea bolii și care implicit sunt mai expuse acestei afecțiuni neurodegenerative. Potrivit experților de la Massachusetts General Hospital, din Boston, nivelul de cafeină din sângele unui pacient poate reprezenta un biomarker care să ajute la identificarea acelor anume persoane care au această genă și care vor dezvolta boala.

Detaşarea completă, armă contra depresiei

Experții de la Universitatea din Zürich, Elveția, au realizat un studiu în urma căruia s-a observat faptul că persoanele care au un grad foarte bun de autocontrol și reușesc să se detașeze complet de problemele curente, până la a nu face absolut nimic, manifestă un grad mult redus de stres. Specialiștii atrag atenția că nu este vorba despre retragerea într-o încăpere unde să vă lăsați tulburați de aceleași gânduri ale realității chiar dacă nu aveți activitate fizică, ci despre hedonism, mai precis o decuplare totală de detaliile vieții de fiecare zi și indulgența față de plăcerile proprii.