Main menu

header

812 12 1de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea

Sindromul „pielii prăjite” se mai numeşte „boala laptopului” şi poate avea consecinţe grave, pentru cei care nu iau în serios atenţionările. Sursele de căldură, printre care şi laptopul sau calculatorul, folosite pe piele sau foarte aproape de corp, duc la arsuri atât de grave, încât, în timp, există riscul activării cancerului cutanat.

Sunt afectate coapsele

Sindromul „pielii prăjite” apare ca urmare a expunerii prelungite la o sursă de căldură sau la radiațiile cu infraroșu. De regulă, cea mai des întâlnită cauză este laptopul, mai ales atunci când este folosit pe genunchi sau în poală. Bateria se încinge şi degajă o căldură care începe să ardă. Nici nu vă daţi seama, decât atunci când, efectiv, începe să usture. În situaţia asta, coapsele şi genunchii sunt cele mai afectate zone. De asemenea, şemineurile, scaunele auto cu încălzire, sauna, unele aparate de uz casnic (radiatoare, calorifere), chiar şi cuptorul, reprezintă o sursă mare de ardere a pielii. Cu cât staţi mai aproape de ele, cu atât şansele să vă prăţiţi sunt mai mari. Boala este cunoscută şi întâlnită şi pe vremea în care nu existau încă laptopuri sau surse artificiale de căldură. Pe vremuri, oamenii se adunau în jurul focului şi stând aşa mai multe ore pe zi, pielea suferea uşoare arsuri, aproape insesizabile, dar ele existau şi, a doua zi, se trezeau cu faţa înroşită, fără să îşi dea seama de la ce.

Apar pete maronii

812 12 2Poziţia comodă nu este, întotdeauna, şi cea mai sănătoasă, iar în cazul nostru, diagnosticarea sindromulului de „piele prăjită” este rapidă şi nu necesită cine ştie ce analize amănunţite. Acesta se stabileşte pe fondul mâncărimilor sau a rănilor uşoare, provocate de erupţiile cutanate. În acest caz, este indicat ca persoana diagnosticată să identifice sursa de căldură şi să încerce să stea departe cât mai mult posibil, pentru a-i da voie pielii să se refacă. Chiar dacă simţiţi că nu vă arde, rana fiind deja făcută, există sensibilitate şi apare posibilitatea declanşării unor complicaţii. De regulă, boala nu este periculoasă, dar strică aspectul cutanat, provocând apariţia unor pete mai închise la culoare, maronii, şi, în anumite cazuri, mai rar întâlnite, pielea poate fi atât de grav afectată, încât se produce cancerul cutanat. Cei mai expuşi la sindromul „pielii prăjite” sunt pacienţii care se tratează de o anumită boală, cum ar fi durerile de spate, în stadiu avansat, care trebuie să utilizeze, în mod repetat, o sursă de căldură artificială, pentru ameliorarea durerilor. Acest lucru poate determina apariţia problemelor dermatologice.

Temperatura ajunge şi la 50 de grade Celsius

Medicii elveţieni au numit boala „dermatită indusă de laptop” care, în timp, ar putea duce la modificarea definitivă a culorii pielii. Cum acţionează temperatura asupra corpului şi care este reacţia corpului? Simplu. Dacă aparatul, în cazul nostru laptopul, este ţinut în priză ore în şir, temperatura de la nivelul pielii ajunge şi la 50 de grade Celsius. De aceea, „boala laptopului” poate avea consecinţe grave, dacă nu se iau măsuri rapide. De cele mai multe ori, pe lângă cei care folosesc surse de căldură artificială, aceasta apare la persoanele care îşi iau laptopul la toaletă, proaspăt scos din priză, şi-l ţin pe picioare, fără să realizeze la ce îşi expun pielea. Practic, în doar câteva minute, apare o roşeaţă care formează un model reticular, ca o plasă. Cauza apariţiei acestor pete este, potrivit specialiştilor, hemostaza, adică încetinirea circulaţiei sângelui în acea zonă.

Atenţie sporită în cazul copiilor, a căror piele este mult mai sensibilă decât a adulţilor, de unde şi riscul de arsură mult mai mare

Terapia cu laser vindecă leziunile

Sunt mai multe variante de tratament: medicamente, unguente, dar şi modalităţi fizice. În primul rând, cel mai important pas este eliminarea sursei de căldură. De exemplu, dacă utilizați încălzitoare auto, radiatoare, opriți-le, cel puţin până dispar simptomele şi pielea apucă să se vindece. Dacă nu se poate aşa, coborâţi temperatura cât mai mult posibil. De asemenea, pentru cei mai sensibili, există medicamente antinevralgice şi antiinflamatoare, chiar şi din plante, care ameliorează disconfortul (aloe vera, vitamina E, uleiul de nuci şi chiar cel de ricin). Toate acestea calmează şi vindecă leziunile. Alternativ, există, de asemenea, terapii cutanate disponibile, inclusiv cea cu laser sau terapia fotodinamică, care refac ţesutul afectat şi elimină cicatricile, acolo unde este cazul. Bineînţeles, nu este recomandat să se facă niciun tratament fără a consulta un medic dermatolog înainte. Având în vedere că este o afecţiune ce poate declanşa cancerul cutanat, este indicat să îi acordaţi o atenţie sporită. În situaţia în care zona este hiperpigmentată, se tratează cu retinoizi topici pentru ameliorarea aspectului neplăcut. Dacă se acţionează din timp, pielea îşi va reveni în doar câteva săptămâni, dar, chiar şi aşa, nu trebuie expusă la căldură puternică în următoarele două-trei luni.