Main menu

header

812 10 1de Carmen Ciripoiu şi Claudia Mîţoi

Persoanele care administrează ulei din ficat de cod ar putea avea un risc mai scăzut în fața coronavirusului, spun cercetătorii. Sau, dacă se infectează, au șanse mai mici de a dezvolta complicații. Ce beneficii uriașe are acest produs pentru organismul uman, aflați de la doctor Valeria Herdea (medalion), medic de familie, președinte ARPMF şi vicepreședinte CMR.

„Susține funcția cerebrală și cea cardiovasculară”

- Potrivit celui mai mare studiu în derulare cu 80.000 de voluntari din Norvegia, uleiul din ficat de cod ar putea preveni îmbolnăvirea de COVID-19. Ce vitamine și minerale se găsesc în compoziția acestuia?

- Să pornim cu o precizare foarte clară. Vorbim despre un studiu aflat în derulare, ale cărui rezultate le așteptăm. În acest moment, la nivel global, nu există un tratament 100% eficient pentru eradicarea infecției induse de COVID-19, acceptat de comunitatea științifică medicală și niciun protocol de tratament unitar al bolii, validat științific. Este o „boală cu 1.000 de fețe” cu manifestări la nivelul întregului organism și cu scheme de tratament bazate pe mai multe criterii. Bătălia care se dă peste tot în lume este găsirea modalității eficiente de prevenție a bolii și a transmiterii infecției în comunitate. Până atunci, întărim sistemul imun. Administrarea de vitamina D se bazează pe efectul antiinflamator, antioxidant al acesteia, știind că riscurile majore pentru forma severă a bolii apar la pacienți cu comorbidități, respectiv boli cardiace, hipertensiune, obezitate, diabet, dislipidemie. Uleiul din ficat de cod conține acizi grași polinesaturați esențiali Omega 3 (în special DHA și EPA) în cantitate mare, precum și vitaminele D și A. Se recomandă atenționarea administrării corecte a preparatului, cu recomandare medicală prealabilă, pentru a evita riscul de supradozaj cu vitamina A sau D.

- Ce se întâmplă în organismul unei persoane atunci când începe să administreze ulei din ficat de cod?

- Prin aportul său de acizi grași Omega 3 naturali și de vitamina D, uleiul din ficat de cod este recomandat pentru susținerea imunității, a funcției cardiovasculare, în special reglarea nivelurilor trigliceridelor și a presiunii arteriale și pentru funcția cerebrală. Se recomandă utilizarea uleiului de ficat de cod în vederea stimulării proceselor cognitive, respectiv dezvoltarea inteligenței, atenției, memoriei, atât la copii, cât și la adulți. Are multe beneficii, ce pot fi sumarizate pe axa imunitate-inimă-creier-sistem musculo-scheletal.

„Acizii grași Omega 3 acționează împotriva stărilor inflamatorii sistemice”

812 10 2- Cât de bun este acest supliment și împotriva altor boli virale, precum gripa sezonieră sau alte răceli obișnuite?

- Numeroase studii clinice arată impactul pozitiv al administrării de ulei din ficat de cod în vederea reducerii numărului episoadelor și a intensității virozelor și a răcelilor sezoniere. Acizii grași polinesaturați esențiali Omega 3 sunt cei care acționează împotriva stărilor inflamatorii sistemice care afectează întregul organism. Un sistem imunitar suprasolicitat de inflamații repetate este unul slăbit, care favorizează procese inflamatorii caracteristice vârstei, cu prezența factorilor de risc personali sau de mediu. Studiul menționat în Norvegia privește administrarea zilnică de ulei de ficat de cod ca și factor preventiv al îmbolnăvirii produse de virusul SARS-CoV-2. Perioada de șase luni luată în studiu de cercetători corespunde cu anotimpul rece (noiembrie 2020 - mai 2021), caracterizată printr-un număr crescut de infecții de tip respirator, iar în actuala pandemie, cu o exacerbare a infecțiilor virale produse de coronavirus. Acesta induce în organism procese inflamatorii care pot evolua sever, inclusiv inflamații la nivelul vaselor de sânge până la mult temuta furtună imună, „furtuna de citokine”, caracteristică formelor grave de boală COVID-19. Cercetătorii pornesc de la ipoteza conform căreia administrarea complexului de ulei din ficat de cod ar putea reduce atât numărul de îmbolnăviri, cât și numărul de forme severe ale acestei boli.

„Ajută la dezvoltarea inteligenței, atenției și este util în depresii”

812 10 3- Ce alte beneficii are consumul de ulei din ficat de cod?

- Se recomandă copiilor pe toată perioada creșterii pentru aportul de vitamina D. Dezvoltarea inteligenței, atenției, a capacității de a rezolva probleme, creșterea acuității vizuale sunt alte repere urmărite de cercetători. Pentru adulți, este un aliat natural extrem de serios în reglarea trigliceridelor și a presiunii arteriale, permite creșterea masei musculare. De asemenea, e util în cazul depresiilor, alături de tratamentul patogenetic etc.

- Cum trebuie administrat acest ulei, folosit ca aliment încă de pe vremea vikingilor? Cine are nevoie de o cură?

- Studiile arată că la baza rezistenței fizice a acestor temuți luptători a stat alimentația bogată în pește gras din apele curate ale înghețatului nord. În acele țări, aportul de ulei din ficat de cod este util pe toată perioada anului, întrucât expunerea la soare este mult mai redusă față de alte părți ale globului. La noi, se recomandă în special în celebrele luni cu „R” pentru susținerea imunității, deci pe toată perioada rece. Fiecare persoană are o serie de carențe din cauza moștenirii sale genetice, pe de o parte, iar pe de altă parte, acțiunii factorilor de mediu asupra corpului său. Este recomandabil să aplicăm principiile de prevenție începând cu gravidă, nou-născut sau sugar, copil sau adolescent, adult, tânăr sau senior. La copii este bun în profilaxia rahitismului, la adult în profilaxia osteomalaciei, iar la seniori este util în cea a efectelor induse de îmbătrânirea osoasă (osteoporoza). Schemele de tratament se personalizează în funcție de vârstă, stare fiziologică (sarcină, lăuzie) sau condiție patologică. Uleiul din ficat de cod este indicat și în creștere fiziologică, tulburările acuității vizuale, a funcției cognitive, a calității somnului sau a activității motorii spontane. Gravidele vor începe să administreze ulei din ficat de cod în luna a VII-a, a VIII-a și a IX-a. S-a constatat că suplimentarea reduce riscul de naștere prematură. Mai mult, permite creșterea conținutului de acizi grași esențiali în laptele mamelor, care au primit profilaxie în ultimele trei luni de sarcină.

Se administrează în special în celebrele luni cu „R“ pentru susținerea imunității

„Se păstrează doar la frigider pentru a evita oxidarea prematură“

- În ce condiții trebuie ținut uleiul din ficat de cod? La ce trebuie să fie atent cumpărătorul?

- După deschidere, sticla de ulei din ficat de cod trebuie să stea în frigider pentru a se evita oxidarea prematură. Sunt două criterii la care trebuie să fim atenți atunci când alegem un produs Omega 3 în general: să aibă DHA și EPA în cantitate mare (un gram) și să nu conțină toxine și impurități, metale grele, o problemă frecventă a peștelui de crescătorie. Pentru pacient ramâne esențială siguranța și eficiența administrării, garantate de puritatea produsului, cum este codul norvegian pescuit în Marea Lofoten, cu cele mai pure ape reci de pe glob și un nivel al toxinelor extrem de scăzut.

Uleiul din ficat de cod este contraindicat celor cu rahitism vitamino-D rezistent