Main menu

header

813 16 3de Călin Popa şi Daniel Şuta

Cei care depășesc măsura alcoolului știu că efectele se mențin mult timp după distracția îmbibată cu băuturi. Pe lângă mahmureala de la suprafață, în interiorul organismului ficatul „răspunde” de eliminarea etanolului din organism. O invenție de ultimă oră vine să grăbească acest proces.

Mahmureala dispare de trei ori mai repede

Intoxicația cu alcool este mai răspândită decât și-ar dori promotorii unei vieți sănătoase și medicii. Pe lângă potențialul de pericol public, date fiind agresivitatea sporită, predispoziția de a încălca reguli sau chiar șofatul în stare de ebrietate - efectele asupra funcționării organismului sunt majore. Și nu doar pentru cei care ajung la spital în comă alcoolică - simpla depășire a limitei de toleranță a organismului este o lovitură de proporții în primul rând pentru ficatul obligat să scape de „otravă” și responsabil pentru asta în proporție de 90%. În aceste condiții, invenția cercetătorilor de la University Health Network, din Toronto, Canada, poate ajuta persoanele cu acest tip de intoxicație să elimine de trei ori mai repede substanțele nocive, mahmureala, într-un cuvânt, intoxicația cu alcool, de orice grad.

Hiperventilarea scoate etanolul cu ajutorul plămânilor

Procedeul uimitor de simplu de la care au pornit experții canadieni este respirația, care stă la baza unui ventilator portabil revoluționar, ce poate fi utilizat de oricine. Hiperventilarea furnizată de acest dispozitiv asigură eliminarea etanolului cu ajutorul plămânilor, ceea ce ajută mult ficatul în procesul de curățare a organismului. În condițiile în care consumul excesiv de alcool are efecte devastatoare asupra tuturor părților corpului, de la funcționarea creierului la circulația sangvină și creșterea unghiilor, experții canadieni afirmă că dispozitivul pe care l-au pus la punct „va schimba regula jocului pe direcția eliminării rapide a toxinelor, indiferent că este vorba despre cazuri grave de intoxicație sau simplul proces de trezire după o beție”, după cum detaliază cercetătorul Joseph Fisher.

Abuzul de alcool ucide trei milioane de oameni în fiecare an (statistică a Organizației Mondiale a Sănătății)

Aparatul poate fi folosit de oricine

Până acum, singura variantă în care putea fi ajutat ficatul să elimine mai ușor etanolul din organism erau dializa sau administrarea de fluide intravenos. Odată cu noul dispozitiv, s-a descoperit că, prin intermediul respirației, acest proces poate fi mult accelerat, grație faptului că odată cu eliminarea etanolului, corpul primește dioxid de carbon. „Nu este o respirație oarecare, o hiperventilare greșită poate duce la pierderea cunoștinței. Ventilatorul pe care l-am creat permite eliminarea etanolului în paralel cu furnizarea cantității precise de dioxid de carbon care să asigure nivelul normal al fluxului sangvin indiferent de perioada în care se face ventilarea”, detaliază Fisher. Demn de menționat este faptul că aparatul încape ușor într-o servietă. „Dispozitivul este foarte simplu, nu are încorporată tehnologie sofisticată, nu are nevoie de computer sau de filtre pentru a funcționa. Poate fi de folos în orice loc în care oamenii riscă să piardă șirul consumului de alcool și este aproape incredibil că nu ne-am gândit la această formulă până acum”, adaugă Fisher.