Main menu

header

813 12 1de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea

Implantul de cristalin artificial Phakic este una dintre cele mai bune inovaţii ale tehnologiei în corecţia vederii. Este o metodă revoluţionară, prin intermediul căreia pacientul va putea focaliza mult mai bine şi va avea o percepţie mai bună la distanţă. Cristalinele speciale se implantează fie între cornee şi iris, fie între iris şi cristalinul natural. Medicul oftalmolog Ovidiu Coravu (medalion) ne-a vorbit despre această intervenţie, în ce constă, ce riscuri există şi care este durata de viaţă a lentilei „minune”.

„Va funcționa împreună cu cristalinul natural”

- Ce sunt implanturile phakice?

- Phakic se referă la faptul că lentila este implantată în ochi fără a îndepărta lentila naturală a ochiului. În timpul intervenției chirurgicale de montare a cristalinului phakic, se face o mică incizie în partea din față a ochiului. Acesta este introdus prin incizie și plasat în fața sau în spatele irisului. Lentila va funcționa împreună cu cristalinul natural, formând, astfel, un ansamblu optic performant pentru a corecta viciul de refracție.

- Din ce materiale sunt confecţionate?

- Sunt confecţionate din mai multe tipuri de materiale. De exemplu, copolimer biocompatibil de colagen moale care, datorită flexibilităţii, poate fi pliată în timpul implantării, necesitând doar o mică incizie chirurgicală sau, a doua variantă, din plastic, de calitate medicală (polimetilmetacrilat sau PMMA) cu o formă rigidă.

„Procedura nu necesită spitalizare”

- Care e procedura de implantare?

- Procedura de implantare este destul de simplă, printr-o incizie mică, se introduce lentila, se poziţionează, după care se suturează corneea fără fire.

- De câte feluri sunt?

- După zona în care se implantează, sunt înaintea sau în spatele irisului şi, cum suneam mai sus, după materialul din care sunt confecţionate. În rest, toate pot fi implantate într-un ochi miop sau hipermetrop, cu sau fără astigmatism, pentru corecția tulburărilor de vedere printr-o procedură chirurgicală de scurtă durată care nu necesită spitalizare, efectuată în regim ambulator, cu o perioadă de recuperare postoperator de una-două zile.

„Se recomandă pacienţilor care nu au boli oculare preexistente”

813 12 2- Care este cea mai bună variantă?

- Din punctul meu de vedere, cea mai bună variantă este lentila moale, implantată în spatele irisului. Procedura se realizează uşor, printr-o incizie mică, însă, spre deosebire de cele rigide, nu este vizibilă, iar în cazul unei operaţii de cataractă, poate fi extrasă mult mai uşor, făcând procedura reversibilă.

- Ce pacienţi pot folosi un astfel de implant?

- Pot fi candidați pentru operația Visian ICL doar pacienții care doresc o vedere stabilă pentru o perioadă lungă de timp, au vârste cuprinse între 21 și 60 de ani și vor să-și păstreze capacitatea de acomodație, prezintă miopie moderată sau severă cu dioptrii cuprinse între -20D și -1,0D, cu sau fără astigmatism, de până la -6,0D. De asemenea, mai pot fi cei care au o hipermetropie moderată sau severă cu dioptrii între +1,0D și +10D, cu sau fără astigmatism, de până la -6,0D, sau în cazurile în care dioptriile actuale nu s-au modificat cu mai mult de 0.5D în ultimele şase luni. Pacienţii pot face acest implant dacă rezultatele obținute cu lentile de contact sunt nesatisfăcătoare sau acestea nu mai pot fi suportate, dacă sunt precauți cu privire la pierderea de țesut cornean prin tehnici de ablație laser, dacă sunt îngrijorați de pierderea sensibilității la contrast și/sau scăderea acuității vizuale în lumina slabă, ca o posibilă consecință a pierderii de țesut cornean prin tehnici laser, dacă au temeri legate de apariția ectaziei post LASIK/PRK, sau dacă prezintă o grosime a corneei prea mici și/sau tehnicile de chirurgie refractivă laser LASIK, LASEK, PRK, ReLEx sunt contraindicate. Foarte important, se recomandă în cazul pacienţilor care nu au boli oculare preexistente precum glaucomul, iridociclita sau retinopatia diabetică şi nu au alergii la medicamentele utilizate în cursul intervenției chirurgicale. Pe lângă toate acestea, procedeul se adresează și altor persoane care îşi doresc ameliorarea calității vederii: pacienții cu Keratoconus, în cazul erorilor de refracție supărătoare după intervențiile de chirurgie refractivă laser sau transplant de cornee.

„Este garantat pe viață”

- Este necesară anestezia?

- Ca în cazul oricărei intervenţii chirurgicale, este necesar un tip de anestezie. În această situaţie, chirurgul poate opta pentru anestezie peribulbară sau anestezie locală cu suplimentarea intracamerală de lidocaină.

- Există vreun disconfort pe care pacientul îl va simţi cu acest implant?

- În mod normal, nu există niciun disconfort.

- Care este durata unui implant?

- În cazul celor copolimer biocompatibil de colagen moale, se estimează că „durata de viață” a lentilei este de aproximativ 90 de ani. Este garantat pe viață. În cazul celor de PMMA, plastic fiind, trageţi singuri concluzia.

„Complicațiile sunt rare”

813 12 3- Nu există niciun risc de afectare a irisului?

- Ca în cazul oricărei intervenţii chirurgicale, există riscuri infecţioase şi inflamatorii, dar pe lângă acestea, există riscuri asociate iridotomiei laser YAG. Iridotomia este intervenția practicată cu laserul YAG, prin care se realizează unu-două orificii punctiforme la nivelul irisului pentru facilitarea circulației umorii apoase. Procedura este efectuată numai acelor pacienți care au unele particularități anatomice. Complicațiile legate de această procedură sunt rare.

- Care sunt avantajele implantului?

- În primul rând, faptul că pot corecta vicii de refracţie ce necesită multe dioptrii (-20 până la +10D cu astigmatisme de -6D). În al doilea rând, operaţia este reversibilă, este efectuată în ambulator, fără internare, cu recuperare în una-două zile. Este minim invazivă, pacientul se simte foarte bine postoperator, şi lista poate continua.

„Se realizează uşor, printr-o incizie mică, însă, spre deosebire de cele rigide, nu este vizibilă, iar în cazul unei operaţii de cataractă, poate fi extrasă mult mai uşor, făcând procedura reversibilă“

„Implantul se recomandă în cazul pacienţilor care nu au boli oculare preexistente precum glaucomul, iridociclita sau retinopatia diabetică şi nu au alergii la medicamentele utilizate în cursul intervenției chirurgicale“

„În cazul operaţiei de cataractă, lentila poate fi extrasă uşor“

813 12 4- Pacientul poate scăpa de o posibilă intervenţie chirurgicală pentru cataractă?

- Aceste tipuri de implanturi nu reduc posibilitatea apariţiei cataractei, dar, în cazul unei operaţii de cataractă, lentila poate fi extrasă foarte uşor, neimplicând nicio modificare majoră a procedurii chirurgicale de înlocuire a cristalinului natural cu unul artificial.

- La cât timp trebuie să vină pacientul la control?

- Primul control este făcut a doua zi, postoperator. Apoi, la o săptămână, şi la o lună, dar poate depinde de la chirurg la chirurg.