Main menu

header

813 10 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Afectat de urmările măsurilor restrictive impuse de criza sanitară mondială, corpul se resimte deopotrivă din perspectivă fizică, în lipsa mișcării, și psihică, din cauza creșterii unor sentimente de anxietate, aspect care se reflectă pe chip și în tonusul general. Una dintre soluțiile de redare a supleții și frumuseții naturale a corpului este masajul fascial.

„Plasa” de susținere a organelor

813 10 2Din punctul de vedere al anatomiei medicinei alopate, fascia se referă la învelişurile muşchilor şi prelungirile lor dintre fasciculele şi fibrele musculare. Fascia este o reţea structurală care găzduieşte, îmbracă şi susţine - de la nivel micro la nivel macro - toate celulele, ţesuturile şi organele corpului uman, jucând rolul unei matrice extracelulare. Pe lângă înţelesul clasic referitor la învelişurile muşchilor, sistemul fascial conţine şi tendoanele, ligamentele, capsulele organelor interne, peritoneul, mezenterul, pericardul, pleura, elemente ale mediastinulului, foiţele meningeale, din jurul creierului, măduvei spinării şi a nervilor, precum și vasele de sânge. În final, fascia ajunge să învelească chiar fiecare celulă și face parte din toate structurile corpului ca un tot unitar şi în acest fel le coordonează activitatea corpului atât direct, cât şi indirect. Fascia se află într-o mişcare „unduitoare” continuă prin componentele ei, chiar dacă în aparenţă corpul se păstrează imobil.

Determină felul în care o persoană se mișcă, se simte și arată

813 10 3Mişcarea liberă fascială este ceea ce caracterizează corpurile vii şi sănătoase, iar absenţa mişcării fasciale este un atribut al nefiinţei. În aceste condiții, restricţia de mişcare fascială defineşte dezechilibrul funcţional şi, ulterior, boala. Fascia furnizează organismului forţă, sprijin, elasticitate şi amortizare, creează forma de bază a ţesuturilor, preia, distribuie şi se adaptează la stresurile fizice (suprasolicitări, traumatisme etc). Ca urmare, rigiditatea fascială poate conduce la aderențe, rupturi musculare, ligamentare, fracturi de stres. Fibroza, atrofia, scurtările sunt rezultate ale adaptărilor disfuncţionale. „Fascia este ca o pânză de păianjen care acoperă tot interiorul corpului. Când este afectată de condiții exterioare, efectele pot fi nesfârșite, iar revenirea acesteia la o stare optimă de funcționare are ca urmări îmbunătățirea felului în care o persoană se mișcă, se simte și arată”, detaliază terapeutul specialist în masaj Antonia Curling, din Londra.

Șolduri mai relaxate, genunchi mai flexibili, îmbunătățirea posturii

Deoarece înconjoară fiecare celulă, fascia joacă un rol major în transportul fluidelor vitale. Atunci când este sănătoasă, fascia menţine apa la nivel celular, permite schimburile nutritive şi ale produşilor de metabolism. În lipsa hidratării, fascia devine rigidă, fibrotică şi aderentă la celulele şi ţesuturile din jur, perturbând hrănirea celulară. De asemenea, fascia este responsabilă de buna funcţionare a fiecărui ţesut şi fiecărui organ, prin susţinerea pe care o oferă în cazul flexibilităţii sau dimpotrivă, prin disfuncţiile generate de rigiditatea pe care o poate dezvolta. Masajul fasciei reprezintă, în aceste condiții, o centrare pe țesuturile care conectează ligamentele, articulațiile și mușchii și implică tragerea și împingerea membrelor în direcții de relaxare sau de îndreptare. Rezultatele sunt instantanee - șolduri mai relaxate, genunchi mai flexibili, îmbunătățirea posturii corpului și flexibilizarea mișcărilor, arată Niki Bird, unul dintre cei câțiva terapeuți britanici specializați în masaj fascial.

Manipulare fără alunecare

813 10 4Fascia funcţionează ca un amortizor pentru şocuri, prin capacitatea sa de a se transforma de la o consistenţă solidă la una de tip gel. Această structură se adaptează corespunzător la mişcările şi modificările din organism, fiind implicată în toate aspectele mişcării și poate dispersa forţele la distanţe mari de zona de acţiune. O fascie care nu se poate adapta corespunzător la solicitări poate suferi leziuni severe, se poate eroda, riscă să se calcifice, poate conduce la modificări posturale şi chiar la dezalinieri structurale, poate disloca oase, generând toxicitate, sensibilitate locală şi durere. De la dezechilibrele fasciei pot porni pierderea flexibilităţii, tulburări de mers, dislocare de organe, oboseală, depresie, este accelerat procesul de îmbătrânire, toate acestea reflectându-se deopotrivă pe corp și pe chip. Ca urmare, masajul fascial poate face reversibile efectele statului prea mult la un birou, ale unor vătămări vechi, ale lipsei de spațiu personal și ale reducerii mișcării suficiente în exterior. Manevrele neinvazive induse de practicienii în domeniul masajului fascial constau din eliminarea presiunii de pe zonele afectate de carantină, indiferent că sunt fizice, emoționale sau de obișnuințe. Asemănător masajului tradițional, cel fascial nu folosește, totuși, niciun fel de uleiuri. „Permitem țesuturilor să fie manipulate fără vreo alunecare la nivelul pielii”, detaliază Curling.

Decontracturare rapidă a mușchilor

813 10 5Unele dintre cele mai evidente rezultate ale masajului fascial sunt cele pe direcția atenuării contracturilor musculare. Acestea nu sunt obligatoriu generate de activități intense, pot veni și de pe direcția unor blocaje psihice sau a menținerii pe termen lung a unor poziții inconfortabile. Contracturile musculare coexistă cu tensionări fasciale, abordările pe care le implică masajul conducând la decontracturare rapidă. Manipularea masajului fascial se traduce prin aplecarea coloanei vertebrale, a șoldurilor și a genunchilor în maniere specifice, care generează o senzație scurtă de fierbinte, urmate de rotiri care realiniază părțile corpului. „Rezultatele sunt similare masajului care ar putea fi executat în profunzimea țesuturilor. Deși se va resimți un ușor disconfort local, efectul general este cel de membre mult mai ușoare și mai flexibile”, punctează Curling.

Masajul microfascial se poate efectua în afecţiunile inflamatorii acute şi în cazuri de dureri acute

Rigiditatea fascială poate conduce la aderențe, rupturi musculare, ligamentare, fracturi de stres

Efect remarcabil împotriva celulitei

Majoritatea tipurilor de masaj interacţionează fascial, dar există masaje dedicate acestei structuri, care scurtează foarte mult timpul de lucru şi maximizează eficienţa terapeutică. Pe direcția înfrumusețării, sunt utilizate modalități specifice de masaj fascial, direcționate spre întărirea țesuturilor. „De asemenea, masajul fascial are un efect de excepție împotriva celulitei, facilitând drenajul limfatic, eliminarea acumulărilor de grăsime și întărirea benzilor fibroase care îmbunătățesc aspectul pielii”, explică expertul în cosmetică Galyna Selezneva, de la Clinica „Dr. Rita Rakus”, din Londra.