Main menu

header

814 13 1de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea

Mulţi au auzit de cancerul la sân, dar puţini ştiu că acesta se poate declanşa şi în cazul bărbaţilor. Boala, destul de rar întâlnită, se dezvoltă în țesutul mamar retroareolar, însă cauzele exacte care o declanşează nu se cunosc încă. Unii bărbați moștenesc genele mutante de la părinții lor sau au un istoric familial. Este o formă de cancer mai agresivă decât în cazul femeilor, dar, dacă este diagnosticat la timp, are şanse mari de vindecare. Lucian Rusitoru, medic specialist chirurgie oncologică, ne-a vorbit despre această afecţiune care pune în pericol şi viaţa bărbaţilor, care sunt simptomele, cum se diagnostichează şi care este cea mai bună formă de tratament.

„Apare, de obicei, după vârsta de 60 de ani”

- Există cancer mamar la bărbaţi?

- Cancerul mamar este o afecţiune specifică femeilor, însă, da, riscul de apariţie a bolii există şi la bărbaţi. În situaţia lor, este extrem de rar, chiar dacă dezvoltă aceleaşi tipuri întâlnite şi la sexul opus. În cazul tinerilor, apariţia este sporadică, fiind, de obicei, diagnosticat abia după vârsta de 60 de ani. Conform Asociaţiei Americane a Cancerului, incidenţa cancerului de sân la bărbaţi este de 100 de ori mai mică decât în cazul femeilor, dar formele lui sunt mult mai agresive.

- Care sunt cauzele apariţiei?

- Nu este clar ce cauzează cancerul mamar la bărbaţi. Specialiştii susţin că acesta apare atunci când unele celule din sân se divid mai repede decât celulele sănătoase. Celulele acumulate formează o tumoare care se poate metastaza în țesutul din apropiere, în ganglionii limfatici sau în alte părți ale corpului. Deşi nivelurile hormonale par să influenţeze dezvoltarea cancerului de sân la bărbaţi, ca şi în cazul femeilor, la partea masculină, influenţa pare să fie legată, de regulă, de un dezechilibru dintre hormonii estrogeni şi androgeni. Aproximativ 85% dintre situaţiile de cancer mamar masculin sunt pozitive pentru receptorul estrogenic şi 70% sunt pozitive pentru receptorul de progesteron. O altă cauză poate fi ereditarea. Unii bărbați moștenesc genele mutante de la părinții lor, care cresc riscul de cancer mamar. Dacă pacientul are un istoric familial puternic, adică un membru apropiat al familiei a dezvoltat cancer mamar, rudele acestuia au o șansă mai mare de îmbolnăvire. De aceea, trebuie să discute acest lucru cu medicul specialist senolog şi să facă controale ecografice şi mamografice regulate. Pot fi mai multe tipuri de cancer de sân: cel care începe în canalele de lapte (carcinomul ductal), boala Paget a mamelonului sau cancerul de sân inflamator.

„Majoritatea cazurilor sunt descoperite în stadii avansate”

814 13 2- Ce simtomatologie există?

- Cel mai frecvent semn pe care îl întâlnim este apariţia unui nodul la nivelul sau în jurul areolei. Deşi într-o cantitate mult mai mică, şi bărbaţii au ţesut glandular mamar din care se poate dezvolta, la un moment dat, o formaţiune tumorală. Alte simptome ce atrag atenţia şi ar trebui urmărite şi investigate: durere sau sensibilitate, roşeaţă la nivelul mamelonului, îngroşarea/creşterea în volum a zonei din jurul areolei şi/sau apariţia unor secreţii la nivelul mamelonului. De asemenea, pot apărea retracţia mamelonului, rană deschisă sau sângerare din mamelon. Toate aceste semne trebuie să îi facă pe bărbaţi să se adreseze medicului cât mai repede pentru investigaţii şi pentru stabilirea diagnosticului şi a tratamentului. Deoarece cancerul mamar este o afecţiune cu care se confruntă în special femeile, bărbaţii nu obişnuiesc să se autopalpeze sau ignoră apariţia unor modificări la nivelul regiunii areolare şi, din acest motiv, majoritatea cazurilor de cancer de sân la bărbaţi este descoperită în stadii avansate. Există şi situaţii în care simptomele pot lipsi complet.

- Cum se stabileşte diagnosticul?

- Principalele investigaţii imagistice necesare în diagnostic sunt ecografia şi, eventual, mamografia. Ulterior, în funcţie de rezultatul acestora, investigaţiile pot fi com- pletate cu RMN, computer tomograf, analize de sânge şi/sau scintigrafie osoasă. Pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului, este necesară examinarea histopatologică a unui fragment din tumoră (puncţie biopsie) sau a tumorii în totalitate (biopsie excizională). Toate aceste investigaţii, numărul lor, ordinea în care sunt efectuate, sunt stabilite de medic în urma consultului.

„Consumul de steroizi poate fi un factor de risc”

814 13 3- Care sunt factorii de risc?

- Trebuie menţionat faptul că prezenţa sau absenţa unuia sau a mai multor factori de risc nu înseamnă neapărat că acel bărbat va face boala. Nu s-a stabilit cu certitudine un motiv care duce la apariţia ei. Totuşi, cercetătorii susţin că mulţi dintre aceşti factori de risc ţin de nivelul hormonilor din organism. Aceste modificări pot fi cauzate de vârstă (vârsta medie a bărbaţilor diagnosticaţi este +/- 70 de ani), de istoricul familial sau de modificările genetice (BRCA1, BRCA2, CHEK2, PTEN, PALB2, sindromul Klinefelter), expunerea la radiaţii, ginecomastia, obezitatea sau medicamentele cu estrogen utilizate pentru tratamentul cancerului de prostată. În cazul bărbaţilor tineri, consumul de steroizi pentru creşterea masei musculare poate fi un factor de risc în apariţia cancerului de sân. O altă situaţie declanşatoare ar putea fi o anomalie testiculară, hernie inghinală congenitală sau o inflamare a unui testicul.

„Deşi nivelurile hormonale par să influenţeze dezvoltarea cancerului de sân la bărbaţi, ca şi în cazul femeilor, la partea masculină, influenţa pare să fie legată, de regulă, de un dezechilibru dintre hormonii estrogeni şi androgeni“

„Tratamentul este local sau sistemic“

- Care sunt formele de tratament?

- Schema de tratament al cancerului mamar la bărbaţi este stabilită de comisia oncologică (medic chirurg, medic oncolog, medic radioterapeut) şi poate fi diferită în funcţie de stadiul în care este descoperită boala. Tratamentul este local sau sistemic. Cel local înseamnă intervenţie chirurgicală (mastectomie radicală şi verificarea ganglionilor axilari - tehnica ganglionului santinelă, urmată de limfadenectomie axilară) şi, dacă este nevoie, radioterapie. Tratamentul sistemic este administrat în tot corpul, perfuzabil sau prin comprimate orale sau injecţii subcutanate, de exemplu, chimioterapia. Trebuie subliniat încă o dată că schema de tratament este personalizată pentru fiecare pacient în parte în funcţie de stadiul bolii şi de starea clinică a pacientului. Rata de supravieţuire a bărbaţilor cu cancer mamar este asemănătoare cu cea a femeilor aflate în acelaşi stadiu al bolii.