Main menu

header

814 12 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Detectează sute de milioane de miresme diferite, contează enorm în preferințele alimentare, și nu numai, declanșează amintiri, iar în plus, uimitorul organ uman care este nasul transmite semnalele de boală ale organismului.

Membranele indică prezența infecțiilor

814 12 2Interiorul nasului este un univers a cărui descifrare transmite nenumărate date relevante despre starea unei persoane. Culoarea membranelor nazale este primul lucru pe care îl studiază medicii, iar dacă acestea au nuanțe închise sau par umflate, este semn de rinite alergice sau de alte forme de alergii. De asemenea, dacă membranele sunt roșiatice, acest aspect este un indicator de prezență în organism a infecțiilor. Iar atunci când marginile nasului sunt moi, persoana ar putea suferi de infecție bacteriană la nivelul sinusurilor, notează medicaldaily.com.

Furnizează informații despre schizofrenie

814 12 3 Analizarea bacteriilor din cavitatea nazală a dat la iveală faptul că acestea diferă în funcție de greutatea persoanei. Astfel, potrivit specialiștilor, supraponderalii prezintă un număr mai mare de tipuri de microorganisme cu potențial patogen decât cei cu indice normal de masă corporală. De asemenea, evaluarea interiorului nasului s-a dovedit o modalitate eficientă de a detecta schizofrenia. Odată cu descoperirea faptului că nasul furnizează astfel de informații, testarea din perspectivă genetică a mostrelor este pe cale să devină o unealtă eficientă în sprijinul diagnosticării rapide a bolii.

Rozaceea relevă stresul

814 12 4Exteriorul roșu al nasului este un indicator al unui mare număr de afecțiuni. Dincolo de binecunoscutul efect al unui exces de alcool, sau chiar de alcoolism, un nas roșu poate semnala stresul și anxietatea, prezența alergiilor sau dezechilibre la nivelul funcționării glandei tiroide. „Capilarele sparte în zona nasului pot indica deopotrivă abuzul de alcool sau acumularea îngrijorărilor”, explică specialistul Maoshing Ni, din Santa Monica, SUA. În același timp, rozaceea din zona nasului poate fi ea însăși o afecțiune, rinofima, care, în cazurile mai grave, poate schimba forma nasului și îngreunează respirația.

Sângerarea, alarmă de telangiectazie

814 12 5Atunci când nasul sângerează, pot exista numeroase cauze interne care determină acest efect. De pildă, poate fi vorba despre slăbirea vaselor de sânge din cauza unei boli genetice rare, telangiectazia, care poate cauza formarea de cheaguri în plămâni sau accidente vasculare cerebrale. Boala dă semnele cele mai evidente în a doua parte a vieții, iar sângerarea fără motiv și frecventă a nasului poate fi un semn al acestei afecțiuni. Pe de altă parte, nasul poate sângera și din cauza tensiunii arteriale crescute sau pur și simplu din pricina unor lovituri la acest nivel.

Dacă o persoană percepe un miros, plăcut sau nu, care de fapt nu există în realitate, acesta poate fi un semn de afecțiune mintală sau de infecție la nivelul sinusurilor

Declinul mirosului anunţă diabetul

Deși oamenii de știință nu au explicat pe deplin legătura dintre diabet și scăderea capacității nasului de a percepe mirosurile, s-a observat faptul că nivelul crescut de zahăr din sânge dăunează nervilor și vaselor de sânge de la nivelul organului mirosului, generând declin al percepției miresmelor. Același efect se manifestă în cazul în care există pericol de instalare a unor afecțiuni neurodegenerative, cum sunt Alzheimer sau Parkinson, a unor tulburări cognitive, cum este pierderea memoriei sau, mai puțin grav, dacă la nivelul nasului există polipi prea mari.