Main menu

header

816 8 1de Ștefania Băcanu şi Daniel Şuta

Cei mai mulți dintre noi considerăm ochelarii de soare o necesitate în timpul verii, când soarele și lumina sunt foarte puternice. Ce nu știm, însă, este faptul că și iarna ochii pot fi la fel de afectați, dacă nu sunt protejați conform indicațiilor medicale. Mai exact, temperaturile scăzute, vântul, umezeala și chiar lumina, pot produce disconfort ochilor, iar dacă este ignorat, duce la complicații severe. Medicul oftalmolog Ovidiu Coravu (medalion) ne-a vorbit despre sensibilitatea ochilor în sezonul rece, cum ne putem proteja de factorii exteriori și, în același timp, să ne bucurăm de frumusețea zăpezii.

„Ochelarii de soare sunt foarte importanți în perioada hibernală”

- Cum sunt afectați ochii în sezonul rece?

- Sezonul rece vine cu temperaturi extreme și precipitații, motiv pentru care trebuie să luați măsuri ca să vă protejaţi de ameninţările potențiale ale condițiilor de iarnă. Deși, cel mai probabil, vă amintiți să conduceți mai atent și să vă îmbrăcați bine înainte de a ieși afară, este posibil să treceți cu vederea amenințările sezoniere pentru sănătatea ochilor. Aceste primejdii par, adesea, mai puțin evidente decât un drum înghețat sau o dimineață înghețată, dar problemele de sănătate ale ochilor pot fi la fel de periculoase.

- Cât de importanţi sunt ochelarii de soare pe timpul iernii?

- Ochelarii de soare sunt foarte importanți în perioada iernii, deoarece ne protejează nu numai de lumina care este mai puternică și mai dăunătoare decât vara, de expunerea la ultraviolete a pleoapelor și a ochilor, dar și de vânt, şi de microparticulele înghețate ce pot irita corneea. În principal, ochelarii trebuie să aibă protecție împotriva ultravioletelor (clasa A și B) și să oprească peste 75% din lumina vizibilă.

„Pot apărea uscăciune și lăcrimare abundentă”

- Cu ce probleme ne putem confrunta?

- Pot apărea uscăciunea ochilor, epifora sau lăcrimarea abundentă, sensibilitatea la lumină, roșeața ochilor și patologii de expunere la soare. În cazul uscăciunii, aerul rece exterior și cel interior încălzit au, adesea, mai puțină umiditate în el decât alte medii. De aceea, este posibil să aveți pielea și ochii uscate, și buzele crăpate din această cauză. De asemenea, vântul rece vă poate usca ochii. Pentru a evita acest lucru, mențineți-vă hidratați și creșteți aportul de Omega 3. Dacă vorbim despre epifloră sau lăcrimare excesivă, aceasta apare cam din aceleași cauze: aerul rece, vânt tăios sau alergii sezoniere. Fiți atenți la momentul în care clipiți mai des decât de obicei, pentru a determina cauza. Dacă ochii încep să lacrimeze când ieșiți afară sau când vântul vă bate din față, purtați ochelari de soare pentru a vă proteja. Dacă vă confruntați cu clipire în exces, mergeți la oftalmolog. Nu încercați un medicament pentru alergii și picături oftalmice adecvate pentru a reduce efectul acestora, fără acordul unui medic oftalmolog!

- Ați menționat și sensibilitatea la lumină…

- Da. Cerul de iarnă poate părea întunecat și mohorât, dar zăpada și gheața creează multe suprafețe reflectorizante care pot crește dramatic cantitatea de lumină și cea de raze ultraviolete. Dacă aveți ochi sensibili, este posibil să clipiți mai des, să aveți senzația de disconfort și alte simptome în lumina strălucitoare a iernii. Unele persoane dezvoltă o nouă sensibilitate la lumină în timpul iernii, din cauza unei afecțiuni cunoscute sub numele de „orbire la zăpadă”. De aceea, protejați-vă întotdeauna ochii atunci când ieșiți în aer liber pentru perioade lungi de timp, inclusiv când vă plimbaţi, când dați zăpada, sau efectuați alte activități de rutină. De asemenea, pot fi generate roșeață și inflamații în zona ochilor. Este posibil să aveți pleoapele umflate sau decolorarea ochiului însuși. În plus, puteți observa spasme ale pleoapelor sau ticuri involuntare, dacă ochii dumneavoastră devin deosebit de iritați. Roșeața ar putea apărea în urma uscăciunii, alergiilor sezoniere sau orbirii la zăpadă. Pentru a reduce acest disconfort, aplicați o compresă rece și mergeți la oftalmolog.

„Arsurile solare și orbirea zăpezii se ivesc simultan”

816 8 2- Ce se întâmplă în situația în care apare acea senzație de arsură în ochi?

- Când vă gândiți la o arsură solară, vă imaginați, probabil, roșeață și vezicule pe piele, dar perioadele lungi de expunere la lumină vă pot afecta și ochii. Arsurile solare și orbirea zăpezii apar, adesea, simultan. Dacă observați o creștere a sensibilității la lumină, este posibil ca ochii dumneavoastră să fi suferit leziuni UV, mai ales dacă aveți și mâncărime sau durere. Sunteți mai vulnerabili la daune, atunci când participați la activități în aer liber la cote înalte. Dacă vă plac sporturile de iarnă, precum schiul și snowboardingul, purtați întotdeauna protecție pentru ochi, iar dacă aveți simptomele arsurilor solare, consultați medicul oftalmolog! Tratamentul vă poate reduce disconfortul acut și, totodată, riscul de complicații pe termen lung, inclusiv pierderea vederii.

- Ați vorbit despre umiditate, lumină puternică și vânt. Dar, frigul ne afectează ochii?

- Temperaturile extrem de scăzute determină restrângerea vaselor de sânge din și în jurul ochilor, iar asta poate provoca modificări imediate ale vederii, cum ar fi neclaritatea și vederea dublă. Aceste schimbări, cel mai probabil, apar atunci când rămâneți afară pentru perioade lungi de timp, la temperaturi care sunt mult sub îngheț. În cazul în care observați modificări ale vederii în timp ce vă aflați în frig, treceți într-o zonă caldă cât mai curând posibil. Dacă vederea normală nu revine în aproximativ 30 de minute, solicitați asistență medicală. Oricare dintre problemele sezoniere enumerate mai sus vă anunță că trebuie să mergeți la oftalmolog. În timp ce unele afecțiuni ale ochilor se vor lămuri pe măsură ce temperaturile cresc, altele pot deveni mai incomode și potențial periculoase fără asistență medicală.

„Există patologii ce pot fi dezvoltate din pricina obiceiului de a nu ne proteja ochii iarna. Ele pot fi asimptomatice la debut“

„Cel mai important lucru este, în primul rând, să mergeți la un control oftalmologic unde, în funcție de profilul fiecăruia, medicul vă va prescrie tipul de ochelari necesar“

„Lacrimile artificiale sunt necesare“

- Lentilele de contact sunt o variantă eficientă?

- Există întotdeauna provocări sezoniere de depășit, dacă doriți ochi sănătoși. Când vine vorba despre iarnă, trebuie să vă confruntați cu aerul rece și uscat, la exterior, și căldura uscată, la interior. Toate aceste elemente de iarnă pot avea un efect de rigiditate a lentilelor de contact, ceea ce înseamnă că trebuie mereu umezite. De menționat faptul că acestea nu protejează pleoapele. Cu toate acestea, dacă țineți cont de sfaturile de mai sus și alegeți lentilele potrivite, puteți trece peste iarnă cu ochi sănătoși și vibranți.

- Dar lacrimile artificiale?

- Indiferent de cauza ochiului uscat, dacă ea este sistemică, lacrimile artificiale sunt necesare, dar și acestea sunt de mai multe feluri și ar fi indicat să cereți sfatul unui oftalmolog, înainte de a le utiliza.