Main menu

header

817 12 2de Călin Popa şi Daniel Şuta

Cancerul s-a dovedit până în prezent un bastion greu de depășit, dar speranţe şi evoluţii pozitive de contracarare există. Pe lângă declinul constant al incidenței bolii, se remarcă în ultima perioadă și anumite descoperiri considerate revoluționare și care ar putea schimba raportul de forțe pe frontul temutei maladii.

Potențială terapie universală

Cercetătorii de la Universitatea din Cardiff, Țara Gailor, au anunțat o descoperire care este deja considerată deschizătoare de drumuri pentru o schimbare majoră de abordare a terapiilor împotriva cancerului. Este vorba despre identificarea unui tip de celule T care să aibă efect pentru toate tipurile de tumori. În prezent, acest model de stimulare a imunoterapiei prin modificarea unor astfel de celule și reintroducerea lor în sângele pacientului este considerată o formulă avansată, dar rămâne limitată la anumite tipuri de cancere și nu și-a demonstrat eficacitatea împotriva tumorilor solide. Dar experții au descoperit un tip de celule T echipate cu receptori care le permit să recunoască majoritatea celulelor tumorale, făcând, în același timp, și distincția între cele sănătoase și cele afectate. „Sperăm ca această descoperire să ne ofere o cale nouă de a ținti și de a distruge toate tipurile de cancer. Aceasta este o nouă frontieră și face loc posibilității de a fi realizată o terapie universală în domeniu. Până recent, nimeni n-ar fi crezut că acest lucru poate fi posibil”, explică specialistul Andrew Sewell, care a condus echipa de cercetare.

Zeci de medicamente pentru alte boli elimină celule tumorale

817 12 3Un studiu de amploare, derulat în cadrul Universității Harvard, din SUA, a testat mii de medicamente pe 578 de tipuri de linii canceroase specific umane, iar surpriza a fost majoră: din cele 4.518 medicamente, 50 au demonstrat proprietăți anticancer care nu au fost cunoscute până în prezent. Printre acestea se numără tratamente prescrise în cazuri de diabet, inflamații, alcoolism. De asemenea, testele anticancer cu aceste medicamente au generat, în opinia specialiștilor, noi căi de a aborda tratamentele medicamentoase destinate luptei cu tumorile și, totodată, de a accelera producerea de tratamente mai avansate pornind de la acțiunea substanțelor astfel descoperită. „Inițial am crezut că am fi norocoși dacă am găsi măcar un medicament sau un compus cu proprietăți antitumorale, dar am avut surpriza imensă să descoperim zeci”, punctează expertul Todd Golub. În plus, unele dintre aceste medicamente acționează împotriva tumorilor în moduri cu totul inedite, prin mecanisme diferite de blocarea proteinelor, cum se întâmplă în cazul tratamentelor folosite în mod uzual.

Celulele T descoperite la Universitatea din Cardiff au demonstrat eficiență în cazuri de cancere de piele, plămâni, sânge, colon, sân, oase, prostată, ovare, rinichi și tumori cervicale, fără să afecteze celulele sănătoase din jur

Salvatorii sistemului imunitar, „strecuraţi“ prin barierele creierului

Creierul este foarte bine echipat pentru a pune bariere în fața agresiunii patogenilor, dar această apărare are un cost: slăbirea sistemului imunitar și astfel dificultatea organismului de a face față cancerului cranian. Dar experții de la Universitatea Yale au descoperit o cale de a trece de organul suprem și de barierele acestuia, „strecurând” salvatorii sistemului imunitar pentru a-i direcționa spre masa tumorală. „Până acum s-a crezut că sistemul imunitar nu poate face mare lucru pentru a combate tumorile craniene, dar acest lucru este pe cale să se schimbe, în special pentru pacienții cu glioblastom, afecțiune împotriva căreia tratamentele prezente sunt foarte limitate”, detaliază autorul descoperirii, specialistul Akiko Iwasaki.