Main menu

header

818 14 2de Călin Popa şi Silviu Ghering

Viitoarele generații de produse de îngrijire orală vor avea ca ingredient saliva artificială cu aplicabilitate medicală, creată de specialiștii britanici de la Universitatea Leeds și care se adresează fenomenului de gură uscată.

Ideală pentru vârstnicii care iau multe medicamente

O nouă formulă de hidrogel, menită să amelioreze senzația de gură uscată, mai des întâlnită și mai neplăcută decât pare, a fost elaborată la Universitatea Leeds și promite să fie un tip de lubrifiant fără lipide adiționale. Acest aspect este foarte important în special în cazul în care saliva artificială va fi utilizată la persoanele vârstnice, care suferă constant din cauza acestei neplăcute senzații, generate în principal de medicamente.

Pe de altă parte, produsul ar putea reduce semnificativ necesitatea de a se folosi uleiuri și grăsimi pentru a menține textura anumitor alimente, ceea ce le va transforma în variante mult mai sănătoase, cu mai puține calorii, dar cu același gust. „Excelenta performanță a produsului pe care l-am elaborat prezintă beneficii și din perspectiva duratei, și din cea a calității lubri- fierii”, punctează expertul Anwesha Sarkar.

Aplicabilă în îngrijirea orală

Saliva artificială comercială se prezintă în mai multe forme, inclusiv spray oral, loțiune de clătire, gel, tampoane, comprimate de dizolvare. Este formată în mare parte din apă, plus enzime, electroliți și mucus, dar nu este exact aceeași cu saliva produsă în mod natural de glandele umane, combinația de ingrediente doar ajutând la ameliorarea simptomelor. Potrivit experților britanici, noua formulă depășește cu mult orice alte produse comerciale similare, având aplicabilitate medicală. De asemenea, dat fiind faptul că saliva naturală joacă un rol important în mestecare, înghițire, digestie și vorbire, precum și la controlul bacteriilor din gură, prevenind infecțiile și cariile dentare, noua salivă artificială va avea potențială utilizare în viitoarele produse de îngrijire orală, cărora le va prelungi efectele.

„Cu ajutorul altor echipe de specialiști, lucrăm la licențierea acestui produs care să aducă ameliorare consistentă și de durată pacienților care suferă de uscarea excesivă a cavității orale“ (Anwesha Sarkar, Universitatea Leeds)