Main menu

header

818 12 1de Ștefania Băcanu şi Daniel Şuta

Parodontoza este o boală cronică inflamatorie a gingiei, care se manifestă la nivelul țesuturilor de susținere a dintelui pe arcadă. Punga parodontală, sau abcesul lateral, așa cum mai este numit, este una dintre afecțiunile grave care poate apărea la nivelul cavității bucale și care, netratată, poate duce la afectarea rădăcinii și, mai apoi, la pierderea dintelui. Medicul stomatolog Nicu Curt (medalion) ne-a explicat ce sunt aceste pungi parodontale, de la ce apar, ce riscuri prezintă și cum se pot trata, astfel încât să ne putem bucura de o dantură sănătoasă cât mai multă vreme.

„Este un spațiu ce se formează la nivelul țesutului ce unește dintele de os”

- Ce sunt pungile parodontale?

- Pungă parodontală sau pungă gingivală înseamnă un spațiu ce se formează la nivelul parodonțiului, țesutul ce unește dintele de osul din jur, format ca urmare a distrugerii joncțiunii gingivale și a ligamentului circular al dintelui. Parodonțiul este alcătuit din mai multe componente: gingia, cementul radicular, procesele alveolare și ligamentul parodontal. Într-o pungă parodontală nu mai există parodonțiu sănătos, conține puroi, tartru și placă bacteriană. Practic, vorbim despre o manifestare avansată de parodontoză.

- De ce apar?

- În cavitatea orală se regăsesc bacterii și resturi alimentare care formează o peliculă foarte subțire atașată pe suprafața dinților și a gingiilor, cunoscută sub termenul de placă bacteriană. Dacă periajul zilnic nu există, iar placa bacteriană nu este eliminată, aceasta mineralizează, se întărește și devine tartru care nu mai poate fi îndepărtat prin periajul efectuat acasă, ci doar prin detartraj la medicul stomatolog. Netratate, toxinele ce provin de la bacterii irită gingiile și duc la dezvoltarea gingivitei, o afecțiune comună care poate fi ținută sub control destul de ușor. În schimb, dacă nu este tratată, există riscul ca gingiile să se îndepărteze de dinți și să se formeze „buzunare” sau „pungi”, unde sunt stocate bacterii ce atacă rădăcina dinților.

„Pacientul poate observa inflamația gingiei”

818 12 2- Deci, este o boală parodontală?

- Da, deoarece țesutul dur (osul) și cel moale (gingia) trebuie să înconjoare perfect dinții, fără spațiu liber. În cazul unei boli parodontale, aceste țesuturi sunt distruse și formează spații, pungi parodontale. În timp, aceste „buzunare” devin mai profunde, oferind un spațiu tot mai mare pentru dezvoltarea și înmulțirea bacteriilor, ceea ce se traduce prin distrucții din ce în ce mai mari ale acestor țesuturi. În cele din urmă, în cazul în care pierderea de os este prea mare iar dinții nu mai sunt susținuți corespunzător, aceștia vor trebui extrași.

- Ce simte pacientul?

- În cazul unei pungi parodotale, pacientul poate observa inflamația gingiei numită gingivită. Aceasta modifică consistența gingiei, devine moale și se schimbă culoarea spre roșu violaceu, iar papilele interdentare se inflamează și se desprind de pe dinți. În acel moment, încep durerile și o senzație de prurit gingival, pot apărea și sângerări la periaj sau chiar spontan. Un alt semn poate fi durerea la mestecat și sensibilitatea crescută a dințiilor. După mai mult timp în care nu a fost efectuat niciun tratament, se poate observa chiar și retracția gingivală cu dezvelirea rădăcinii, însoțită de puroi în șanțul gingival, până la mobilitate dentară.

„Abcesul periapical este localizat la vârful rădăcinii”

- Punga parodontală este un fel de abces?

- Abcesul dentar este reprezentat de apariția locală a unei pungi cu puroi în interiorul dintelui, la nivelul gingiilor sau al osului care susține dinții pe arcada dentară. Cauza principală o reprezintă infecția bacteriană, rezultată în urma unei igiene orale deficitare. Punga parodontală este considerată, și numită, și abces lateral, fiind definit ca procesul distructiv al gingiei prin colectarea de puroi, urmat de schimbarea majoră în sistemul imunitar, localizat la nivelul dentar. Chiar dacă pungile parodontale se încadrează în tipurile de abces, există diferențe între ele. Abcesul periapical este localizat la vârful rădăcinii și este cauzat de o infecție în interiorul dintelui cu punctul de plecare din microbii cariilor dentare, rezultat al infecțiilor țesuturilor aflate sub dinte. În timp ce abcesul gingival este urmare a unei infecții în spațiul dintre gingie și dinte. Așadar, punga parodontală este un tip de abces, rezultat dintr-o cultură bacteriană proliferată în mod accelerat în buzunarul parodontal.

- Care sunt factorii declanșatori?

- Există anumiți factori care determină un risc crescut de a face boala parodontală. De exemplu, fumatul, tartrul, trauma ocluzală, cariile, edentațiile și obiceiurile vicioase. Mai sunt și factori fiziologici cum ar fi pubertatea, sarcina, menstruația, menopauza sau utilizarea anticoncepționalelor. De asemenea, pacienții care suferă de diabet zaharat, hipovitaminoza C, leucemie, anemie sau boli cardiovasculare.

„Timpul recomandat pentru periaj este de minimum două minute”

- Cum putem evita boala parodontală?

- În cazul pungilor parodontale, există posibilitatea de prevenire. Vizitele regulate la cabinetul stomatologic, chiar dacă pacientul nu prezintă simptome, este primul pas. Apoi, cel puțin două ședințe de detartraj și periaj profesional, pe an. De asemenea, periajul acasă este foarte important. Se recomandă folosirea periuțelor cu peri moi care nu lezează gingiile. Timpul recomandat pentru periaj este de minimum două minute, cu mișcări circulare, care acoperă toate suprafețele celor două arcade dentare. Ața dentară și apa de gură nu trebuie să lipsească, pentru că elimină placa bacteriană dintre dinți și din zonele greu sau deloc accesibile cu periuța. Asigurați-vă o alimentație bogată în fructe și legume, dar săracă în produse rafinate, făinoase și zaharuri, care favorizează dezvoltarea bacteriilor în cavitatea orală.

„În cavitatea orală se regăsesc bacterii și resturi alimentare care formează o peliculă foarte subțire atașată pe suprafața dinților și a gingiilor, cunoscută sub termenul de placă bacteriană“

„Scobitorile nu trebuie utilizate“

- Există șanse de recidivă?

- Tratamentul este ales în funcție de stadiul diagnosticat. În cazul în care pungile încă nu sunt foarte avansate, se poate efectua un tratament acasă prin igienizarea corectă. Dacă, însă, sunt într-un stadiu mai avansat, se recomandă tratarea la stomatolog. Reci- divarea acestor pungi este influențată de pacient și de igiena sa orală.

- Cum se face îngrijirea corectă a gingiilor?

- Pentru menținerea sănătoasă a gingiilor, este recomandată respectarea igienei orale prin periajul zilnic. Favorabil este o periuță moale sau medium și să se evite mișcările orizontale pentru a nu răni gingia. Obiceiurile vicioase cum ar fi rosul unghiilor sau al pixurilor este de evitat, la fel și în cazul scobitorilor, care nu trebuie utilizate. Bineînțeles, controlul periodic și igienizarea profesională la medicul stomatolog este esențială.