Main menu

header

de Călin Popa şi Silviu Ghering

Cititul în aer liber menţine sănătatea ochilor

Numeroasele beneficii pe care le implică petrecerea timpului în aer liber includ și menținerea sănătății vederii. Potrivit unei cercetări derulate în cadrul Colegiului de Optomerie din New York, lumina zilei îmbunătățește activitatea celulelor responsabile cu simțul văzului și contribuie la o mai bună distingere a detaliilor. Potrivit experților americani, descoperirea ar putea contribui la avansul ecranelor telefoanelor inteligente, astfel încât acestea să poată proteja utilizatorii de efectele obiceiurilor nocive.

Ciclurile lunare afectează odihna

Experții de la Universitatea Washington au realizat o cercetare în urma căreia s-a făcut o legătură directă între ciclurile lunare și obiceiurile de somn ale oamenilor. Astfel, potrivit specialiștilor americani, atunci când este Lună Plină, pământenii se culcă mai târziu și implicit dorm mai puțin. Acesta este declanșatorul unor stări mai proaste pe care mulți oameni le pun pe seama astrului nopții. Schimbările în obiceiurile de odihnă au fost observate deopotrivă în rândul populației rurale și urbane, în toate zonele geografice studiate.

Durerea de spate, alertă de deces prematur

Sute de milioane de persoane suferă de dureri de spate la nivel mondial. În timp ce unele episoade sunt pasagere, altele pot reprezenta adevărate alarme de afecțiuni mult mai serioase. Potrivit experților australieni, deși nu sunt pe deplin cunoscute cauzele pentru care persoanele peste vârsta de 70 de ani care suferă de dureri de spate au un risc de deces prematur cu 13% mai mare, experții au emis ipoteza că acest tip de suferință reprezintă un semnal de existență a unor boli cardiovasculare.

Consumul de carne friptă poate agrava astmul copiilor

Pe lista daunelor pe care le poate genera consumul în exces de carne, în special roșie, specialiștii de la Școala de Medicină Mount Sinai au adăugat, după un studiu făcut recent, un anume șuierat care rezultă în urma agravării astmului sau chiar a prezenței unei afecțiuni pulmonare obstructive. Astfel, carnea friptă, rumenită la grătar sau prăjită generează anumiți compuși cu potențial inflamator care „strâng” pieptul copilului, iar amintitul șuierat poate fi, de asemenea, semn de alergii sau infecții respiratorii.

Viaţa lângă aeroport predispune la infarct

Experții de la Institutul de Sănătate Publică din Zürich au realizat un studiu în urma căruia s-a observat că persoanele care locuiesc în vecinătatea unui aeroport sunt mai predispuse la a dezvolta afecțiuni cardiovasculare. Potrivit rezultatelor cercetării, zgomotul avioanelor este similar cu declanșarea unei emoții foarte puternice, care are potențialul de a genera infarctul. De asemenea, s-a constatat faptul că acest tip de poluare este responsabil pentru circa 800 din cele 25.000 de decese din cauze cardiovasculare petrecute între anii 2000 și 2015 în vecinătatea aeroportului din Zürich.