Main menu

header

819 12 1de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna

Nu de puţine ori s-au auzit voci care au spus că barba unui bărbat este purtătoare de bacterii şi de germeni care pot duce la infecţii complicate, dacă nu sunt îngrijite adecvat. Aşa s-a născut întrebarea: este sau nu sănătoasă purtarea bărbii? Mai ales că, în ultimii ani, a devenit o modă. Cel puţin patru din zece bărbaţi au adoptat acest trend. Alexandra Zota (foto), medic specialist dermatolog, ne-a explicat de ce este considerată barba purtătoare de microbi, dacă este doar un mit sau chiar există la nivelul pielii bacterii contagioase transmisibile.

„Cel mai frecvent ajung bacteriile din cavitatea nazală”

- Este sau nu barba o sursă de microbi?

- De-a lungul istoriei, barba a fost o alegere stilistică controversată, iar dorinţa oamenilor de a fi în deplină siguranţă igienico-sanitară cu privire la purtarea acesteia i-a determinat pe cercetători să efectueze mai multe studii, unele cu rezultate contradictorii. Ce se ştie cu siguranţă este că la nivelul bărbii, la fel ca în cazul oricărei zone de pe suprafaţa pielii, cu sau fără păr, există germeni care fac parte din flora saprofită a pielii, ce colonizează ţesutul oricărei persoane şi care joacă rol important în buna funcţionare şi în apărarea acesteia de infecţii cu germeni din mediul exterior. În această floră saprofită microbiană, acţionează un mix de bacterii, fungi şi paraziţi care se găsesc atât pe suprafaţa pielii, cât şi în foliculii piloşi şi glandele sebacee.

- De ce apar aceste bacterii cu precădere în zona bărbii?

- La nivelul bărbii, unde există o densitate crescută a foliculilor piloşi şi a glandelor sebacee, se găsesc preponderent populaţii care rezidă din unităţile pilosebacee, precum cele de stafilococ alb şi epidermitis, streptococci nepatogeni, Corynebacterium acnes, Demodex Folliculorum, Malassezia Furfur, dar şi alţi germeni care pot ajunge tranzitor prin contactul direct cu mâinile sau obiectele contaminate. Atunci când echilibrul ecologic bine definit al acestor populaţii este perturbat din varii motive, apar diverse manifestări cutanate, datorate înmulţirii exagerate a unor germeni în detrimetul altora. Există, bineînţeles, situaţii când, la nivelul bărbii, ajung germeni proveniţi din alte surse, cel mai frecvent din cavitatea nazală, de pe mâini sau de pe obiecte contaminate sau din atmosferă. În acest caz, apar adevăratele infecţii ale bărbii.

„Se manifestă prin apariţia unor papule roşii”

819 12 2- Care sunt cele mai frecvente?

- Cele mai frecvente infecţii sunt cele bacteriene produse de stafilococul auriu (foliculita stafilococică, sicozisul stafilococic) şi infecţiile micotice produse de fungi dermatofiţi (sicozisul micotic). Şi în acest caz, apariţia lor este precipitată de existenţa unor factori favorizanţi precum pierderea integrităţii pielii din cauza unor eroziuni sau răni care, de cele mai multe ori, apar în urma lezării pielii în timpul bărbieritului sau în urma igienei defectuoase şi scăderii imunităţii.

- Cum se manifestă?

- De exemplu, foliculita stafilococică se manifestă prin apariţia unor papule roşii sau pustule, la baza firelor de păr, iar pe un teren cu apărare imunitară slabă, aceasta se poate complica cu o foliculită profundă, în care apar noduli roşii inflamatori, purulenţi şi dureroşi. Sicoziul micotic este o infecţie fungică a bărbii produsă de specii de ciuperci provenite, îndeosebi, de la animale, fiind, aşadar, întâlnită frecvent la fermieri sau la îngrijitori de animale. Se prezintă cu noduli roşii inflamatori, purulenţi, de la nivelul cărora firele de păr ies cu uşurinţă, însă aceştia sunt nedureroşi.

„Pentru a reduce riscul de contaminare, e nevoie de o igienă adecvată”

819 12 3- Pot crea complicaţii?

- Complicaţiile care pot apărea în urma acestor infecţii sunt variate şi se produc, de obicei, atunci când infecţia progresează în profunzime, apărând celulite, abcese, furuncule, uneori cu simptome sistemice. Alteori, complicaţiile sunt de ordin estetic, deoarece, în zona afectată de infecţie, pot rămâne alopecii cicatriciale, de la nivelul cărora firele de păr sunt pierdute definitiv. Toate aceste infecţii sunt contagioase şi pot fi transmise de la o persoană la alta fie direct, prin contactul cu leziunile, fie indirect, prin intermediul obiectelor de uz personal, folosite de persoana infectată.

- Se poate, totuşi, purta barbă fără a fi un pericol pentru sănătate?

- Pentru a reduce riscul de contaminare cu germeni patogeni la nivelul bărbii, este suficient să se respecte câteva măsuri simple, printre care spălarea şi perierea regulată a bărbii, evitarea contactului cu mâinile neigienizate, utilizarea aparatelor de ras de unică folosinţă sau dezinfectarea celor reutilizabile, spălarea prosoapelor şi lenjeriei care vin în contact cu barba. Dacă rezervorul de stafilococ auriu, care a produs infecţia, este în fosele nazale, se recomandă decontaminarea acestora cu un unguent pe bază de antibiotic, atât la persoana în cauză, cât şi la membrii familiei.

- Faptul că barba conţine mai multe bacterii decât blana unui câine este real sau doar un mit?

- De-a lungul timpului, barba a deţinut o reputaţie nu tocmai bună în ceea ce priveşte igiena şi la aceasta au contribuit şi două studii recente care au sugerat că barba unui bărbat este la fel de contaminată precum hârtia de toaletă sau blana unui câine. Concluziile acestor studii au fost contestate de majoritatea cercetătorilor ca fiind nepertinente şi lipsite de substanţă, argumentând că majoritatea bacteriilor identificate în aceste studii se găsesc şi pe pielea normală. Mai mult decât atât, un studiu publicat în 2014 pe 408 bărbaţi a demonstrat faptul că gradul de contaminare bacteriană este similar în rândul bărbaţilor cu barbă şi a celor fără barbă. Ba chiar o prevalenţă uşor crescută a stafilococului auriu a fost identificată la bărbaţii fără barbă. Explicaţia acestor rezultate surprinzătoare a fost că bărbieritul produce mici eroziuni ale pielii care pot favoriza colonizarea şi reproducerea bacteriilor.

„Tratamentul constă în efectuarea unei igiene riguroase, dezinfectarea lezinilor cu soluţii antiseptice de tipul apei oxigenate sau betadinei şi administrarea de antibiotice sau antifungice topice sau sistemice“

„Nu creşte probabilitatea răspândirii noului coronavirus“

- În contextul actual, barba poate transmite noul coronavirus?

- Majoritatea experţilor sunt de acord că purtarea bărbii nu creşte probabilitatea contractării sau răspândirii noului coronavirus. Dacă ne raportăm la personalul medical, purtător de măşti KN95, la care trebuie să existe un sigiliu perfect între mască şi faţă, unde barba poate crea fisuri/găuri prin care să circule particule virale, este recomandat ca bărbaţii să fie proaspăt bărbieriţi sau să adopte anumite stiluri care nu interferează cu purtarea măştii. Dacă ne raportăm la populaţia obişnuită, purtătoare de măşti chirurgicale sau din pânză, majoritatea experţilor consideră că existenţa unor spaţii care se creează între faţă şi mască nu este la fel de îngrijorătoare. De cealaltă parte a baricadei, există şi cercetări care sugerează că bărbaţii cu barbă expulzează mai multe picături prin golurile dintre faţă şi mască şi, de asemenea, pot inspira mai mult aer nefiltrat care pătrunde prin acestea.