Main menu

header

821 14 1de Călin Popa şi Silviu Ghering

Pe cât de elaborate pe atât de nocive, dulciurile care implică zahăr rafinat au efecte enorme asupra organismului atunci când se depășește măsura. Cercetătorii din întreaga lume descoperă cu fiecare nou studiu câte daune provoacă metabolismului consumul produ- selor care conțin acest ingredient cu potențial devastator.

Crește incidența bolii Crohn și a colitei

În ultimele decenii, numărul de cazuri de sindrom al colonului iritabil și altor probleme digestive a crescut amețitor în toată lumea, determinând experții să identifice cauzele și să studieze metode de combatere care să depășească simplul apel la soluții medicamentoase, care deseori au efecte secundare. În acest context, o echipă de specialiști de la Universitatea Texas trag un semnal de alarmă vizavi de legătura dintre consumul de zahăr în exces și dezechilibrele intestinale majore. „Colita și boala Crohn sunt o cauză majoră de alertă de sănătate publică, nu doar în SUA, ci și în toate statele occidentale. Cercetările noastre au evidențiat faptul că zahărul are efect nociv asupra echilibrului intestinal”, punctează specialistul Hasan Zaki.

Generează afecțiuni digestive în rândul copiilor

Experții americani atrag atenția că nu doar prăjiturile pot intra în categoria produselor cu potențial de îmbolnăvire. Chiar dacă până acum rolul zahărului în dezechilibrele intestinale a fost amplu dezbătut, specialiștii din Texas au ridicat vălul de mister, demonstrând, cu ajutorul unor teste pe animale de laborator, că administrarea unui lichid îmbogățit cu glucoză în proporție de zece procente generează probleme digestive. Astfel, echipa de experți a îndreptat atenția opiniei publice spre omniprezența într-un mare număr de produse comerciale, încă din anii 1960, a siropului de porumb cu glucoză. De asemenea, Zaki atrage atenția asupra creșterii cazurilor de afecțiuni digestive în rândul copiilor.

Şubrezeşte bariera în fața microbilor

Pentru a-și susține argumentația, specialiștii au dat publicității imagini cu secțiuni de colon ale indivizilor cărora li s-a administrat glucoză, prin comparație cu ceilalți, evidențiindu-se faptul că zahărul alterează semnificativ microflora. „Stratul de mucus afectat de zahăr protejează intestinul de infiltrațiile microbiene. Prezența sporită de zahăr a unor bacterii care atacă acest mucus este un risc potențial pentru bariera intestinului în fața microbilor”, detaliază autorii studiului, într-un comunicat.

Echipa de specialiști de la Universitatea Texas studiază în prezent impactul zahărului asupra obezității, ficatului gras și afecțiunilor neurodegenerative

Agravează ADHD

Potrivit rezultatelor unui studiu recent, consumul excesiv de zahăr are potențialul de a agrava simptomele de ADHD, a sindromului bipolar și a comportamentelor de tip agresiv. O echipă de specialiști din cadrul Universității din Colorado a pus în evidență faptul că glucoza și în general zaharurile simple „păcălesc” organismul că îi este foame, atacând astfel nu doar metabolismul, ci și starea mintală a unei persoane. „Prin cercetarea noastră am furnizat dovezi care atestă faptul că fructoza, prin scăderea energiei din celule, generează un răspuns echivalent cu situația în care s-ar afla un organism foarte înfometat. Acest tip de reacție a fost de folos strămoșilor noștri, care deveneau mai agresivi și astfel mai eficienți la procurarea hranei, dar în zilele noastre, a menține acest instinct alert în mod artificial poate destabiliza organismul”, detaliază specialistul Richard Johnson.