Main menu

header

821 14 2de Ștefania Băcanu şi Sorin Dumitrescu

Tungiaza este o boală parazitară a pielii cauzată de un purice ce poartă numele de Tunga Penetrans. Această insectă mică trăiește la câțiva centimetri adâncime în solurile nisipoase sau prăfoase, de regulă, în zonele tropicale. Atacă, în primul rând, picioarele, dar pot apărea infecții și în zona genunchilor, a coapselor, a mâinilor și a coatelor. În funcție de organism, boala deteriorează grav țesutul, dar, în situații mai puțin severe, poate dispărea de la sine.

Mișcarea membrelor devine greoaie

Tungiaza a fost, deseori, considerată boala-monstru, pentru că pacienții diagnosticați arată ca și cum ar fi intrat în putrefacție. Specialiștii vorbesc despre ea ca despre un film de groază, în care actorii arată precum niște zombie. Cum se întâmplă asta? Niște insecte mici, puricii Tunga Penetrans, mai exact, pătrund în corp prin picioare, iar apoi se înmulțesc foarte rapid și încep să sugă sângele corpului invadat. În cazurile severe, zonele afectate arată ca și cum ar fi intrat în putrefacție și deplasarea devine din ce în ce mai greoaie. Sunt și cazuri, însă, în special în rândul tinerilor, în care mușcătura insectei-monstru nu face ravagii. Înainte de orice tratament, este nevoie de un diagnostic clar. Așa că, la cel mai mic semn, trebuie să mergeți la medic. Astfel, diagnosticul se va face prin punerea în evidență a zonei afectate, mai exact a puricelui sub piele, aflat sub forma unei tumefacții rotunjite și albe.

Persoana afectată va observa pe piele pete maronii sau papule roșiatice extrem de deranjante

Există și forme severe ale acestei boli, cum sunt, de exemplu, leziunile cutanate și complicații loco-regionale. În astfel de situații, apar mâncărimi intense, care pot fi dureroase sau, dimpotrivă, asimptomatice. Dar, chiar și în aceste cazuri, la 24 de ore distanță după mușcătură, persoana afectată va observa pe piele pete maronii sau papule roșiatice extrem de deranjante. De asemenea, puricele Tunga va provoca apariția unor noduli albicioși cu un punct negru în centru, care este, de fapt, abdomenul insectei, ceea ce înseamnă că ea rămâne lipită de piele. În plus, în apropierea leziunii pot exista și ouă depuse pe țesut. Durata de viață a puricelui variază, dar, odată ce moare, după mușcătură, leziunea capătă o crustă neagră, alcătuită din mai multe substanțe, printre care și sânge coagulat. La un moment dat, aceasta regresează și formează o cicatrice la nivelul pielii. În cazul copiilor și al adolescenților, mușcătura de purice poate provoca cu uşurinţă decesul acestora, mai ales pentru cei care sunt diagnosticați și cu alte afecțiuni.

Dacă boala este depistată la timp, există șanse ca bolnavul să scape cu viață

Nu există tratament!

Din păcate, nu există tratament pentru tungiază, dar este absolut necesar extragerea puricelui din piele, fără a-l rupe, cum se întâmplă și în cazul căpușei. Acesta este primul pas. Apoi, aplicați un antiseptic puternic, pentru a preveni eventualele infecții și a elimina riscul apariției complicațiilor. Aveți grijă! Nu doar oamenii suferă transformări cutanate. Mușcătura de purice afectează și păsările de curte, câinii și porcii. Habitatul în care trăiesc puricii Tunga este solul uscat, nisipos și umbrit. De aceea, își pot face cu ușurință culcuș în podelele magaziilor, al caselor vechi neaerisite sau părăsite și grajdurile animalelor.