Main menu

header

822 15 1de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea

Stresul este, fără doar şi poate, boala ultimilor ani. Chiar dacă, la prima vedere, pare un simplu disconfort, din păcate, această afecţiune provoacă dezechilibre la nivelul întregului organism, greu de gestionat şi de remediat. Meloterapia sau terapia prin muzică este un tratament care luptă pentru eliminarea stresului şi, automat, combaterea afecţiunilor generate de această stare. Nu mulţi sunt cei care cunosc sau măcar au auzit despre existenţa acestui program, de aceea, Cătălina Chilimari, manager al centrului AgeSense, care pune la dispoziţia pacienţilor acest tratament, ne-a explicat în ce constă meloterapia, cum acţionează şi care sunt afecţiunile pe care le poate vindeca.

„Are efecte pozitive asupra sănătăţii fizice, emoționale și cognitive”

- Ce este meloterapia?

- Meloterapia este un tratament împotriva stresului, demonstrat. V-aţi întrebat vreodată cum ar fi fost lumea fără sunetele naturii? Adesea, ne căutăm relaxarea ascultând păsările, adierea vântului, foşnetul valurilor sau curgerea ploii. De ce? Pentru că sunetul înseamnă vibraţie şi tot ceea ce provine din natură este armonios şi tinde către echilibru. În lume, se practică deja medicina vibraţională. Acest tip de medicină se conturează ca un domeniu de avangardă, bazat fiind pe cele mai noi descoperiri ale fizicii cuantice. Biorezonanţa, homeopatia şi celelalte metode terapeutice ale medicinei vibraţionale acţionează la nivelul materiei subtile care în- conjoară corpul fizic, dar influenţează, în mod indirect, nivelul organic. Paul Schmidt, cercetătorul de origine germană, a fost cel care a pus bazele ştiinţifice ale metodei, în 1976. A pornit de la teoria că obiectele cu abilităţi oscilatorii identice rezonează între ele. Celulele corpului şi toate componentele lor sunt rezonatori de energie electromagnetică, care emit şi absorb energie de foarte înaltă frecvenţă. Cu alte cuvinte, corpul bolnav are frecvenţe de vibraţie diferită de cea a corpului sănătos (tulburarea energetică a unui organ devenind simptomatică atunci când frecvenţa sa de oscilaţie scade sub 100kHz).

- Cum acţionează această terapie?

- Meloterapia sau „terapia prin muzică” este cunoscută pentru efectele sale pozitive asupra sănătății fizice, emoționale și cognitive. De-a lungul timpului, acest tip de terapie a fost introdus în programul de formare al medicilor și s-au făcut nenumărate studii care arată că unele înlănțuiri de note muzicale au efect incontestabil în ameliorarea stărilor de panică, a oboselii, a nervozității și mai ales a stresului. Fiecare notă muzicală, are o frecvență specifică de vibrație, favorizează anumite zone ale corpului, relaxează mintea, detensionează zonele de încordare și acționează împotriva stresului.

„Un remediu excelent în oboseala cronică”

822 15 2- Ce tratează, efectiv, meloterapia?

- Meloterapia tratează, în primul rând stresul, tulburările somnului, tulburările metabolice şi creşterea în greutate, prin mâncatul emoţional. Apoi, este un remediu excelent în ceea ce priveşte anxietatea, problemele legate de concentrare și de memorie, nervozitatea sau oboseala cronică. Previne boli și afecțiuni mai grave, prin eliminarea stresului, stimulează eliberarea de endorfine, creşte vitalitatea, restabileşte echilibrul mental, favorizează deblocarea şi curgerea liberă a energiei la nivelul întregului corp şi, nu în ultimul rând, întăreşte sistemul imunitar. Şi pentru că este o întrebare pe care şi-o pun cei mai mulţi, da, rezultatele se pot observa în multe segmente ale vieții, într-un timp foarte scurt.

„Ceea ce gândim are o acțiune pozitivă sau nocivă asupra noastră”

- Cât de importantă este mintea în acest program?

- Știm deja, dovada fiind o multitudine de studii de laborator, că ceea ce gândim are o acțiune pozitivă sau nocivă asupra organismului, în funcție de vibrația produsă. Vibrațiile joase sunt consecinţa gândurilor negative, a fricii şi a pesimismului. Principala reacţie a organismului este scăderea imunităţii și creşterea vulnerabilităţii în fața agenților patogeni.

- Cum trebuie să gândim ca să ne creștem imunitatea?

- Este necesar ca, mai întâi, să ne învingem frica, cea care este cel mai mare generator de stres. Vibrația sa ne situează sub cea a bolilor şi a virusurilor. Energia fricii poate fi „transformată” într-una pozitivă, schimbând, pur și simplu, abordarea, prin inducerea unei gândiri frumoase. Aceasta se produce pe un fond de vibraţie înaltă, pe un fond muzical adecvat. Pentru obţinerea unor rezultate excelente, meloterapia trebuie făcută în combinaţie cu remedii homeopate şi acupunctură. Astfel, se poate recăpăta vitalitatea, calmul și o mai bună concentrare, aspecte ce duc la o îmbunătățire a calităţii vieții pe toate planurile.

„Este un remediu excelent în ceea ce priveşte anxietatea, problemele legate de concentrare şi de memorie, nervozitatea sau oboseala cronică“

„Studiile indică faptul că ne petrecem, în medie, 2-5 ore pe zi stresându-ne, iar efectele expunerii pe durată îndelungată sunt lesne de observat“

„Programul are la bază remedii multidisciplinare naturiste“

- Cum ne ajută melotarapia să scăpăm de stres?

- Stress Reverse, dezvoltat de clinica AgeSense, este primul și singurul program din România conceput pentru combaterea efectelor stresului, care are la bază remedii multidisciplinare naturiste: meloterapie, acupunctură şi homeopatie. Stresul a ajuns să fie un factor constant în viața fiecăruia dintre noi, indiferent de domeniul de activitate, vârstă sau sex. Studiile indică faptul că ne petrecem, în medie, 2-5 ore pe zi stresându-ne. Efectele expunerii la stres pe durată îndelungată sunt lesne de observat: lipsă de energie, probleme cu somnul, dureri de cap și migrene recurente, fluctuații în greutate, depresie, anxietate, lipsă de concentrare sau claritate în gândire și o mai mare predispoziție la boală. Pe lângă aceste condiții, mulți dintre cei afectați afirmă că stresul este motivul principal pe seama căruia pun inabilitatea de a avea sau de a menține relații cu familia și cu prietenii. De asemenea, locul de muncă, banii, relațiile cu cei apropiați și starea de sănătate sunt generatoarele de stres, cel mai des întâlnite. Din nefericire, toate sunt în strânsă legătură, iar când una dintre ele este afectată, și celelalte vor urma, asemeni pieselor unui joc de domino.