Main menu

header

822 13 1de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Femeile însărcinate sunt mai sensibile, mai predispuse la contactarea anumitor boli şi prezintă un risc crescut de complicaţii grave, în comparaţie cu ceilalţi adulţi sau femei care nu se află în aşteptarea unui copil. De aceea, în contextul pandemiei de SARS CoV-2, a apărut o serie de întrebări legate de vaccinul anti-COVID, dar şi de boala în sine. Nicolae Gică (foto), medic specialist Obstetrică-Ginecologie, ne-a vorbit despre riscul pe care îl au viitoarele mămici care doresc să se vaccineze, dacă sunt afectate şi în ce măsură, şi cum poate fi protejat fătul în timpul sarcinii şi după.

„Pfizer a început testarea la gravide”

- Vaccinarea anti-COVID reprezintă un risc pentru femeile însărcinate?

- Studiile clinice ale vaccinurilor anti-COVID nu au inclus, până în acest moment, femeile însărcinate, astfel încât, datele despre efectele acestora în sarcină sunt limitate. Ştim că în faza experimentală pe animale, vaccinurile cu ARN mesager nu au afectat gestaţia sau fertilitatea. Acest nou tip de vaccin nu conţine virusul, deci nu poate determina boala la mamă sau la făt. În plus, ştim că celelalte tipuri de vaccin folosite de-a lungul timpului sunt sigure în sarcină şi chiar recomandate (de exemplu, cel antigripal). Recent, Pfizer a început testarea vaccinului la gravide.

- Fătul este afectat în vreun fel?

- Este extrem de improbabil ca ARN-ul mesager din vaccin să ajungă la placentă şi apoi la făt sau în laptele matern. În schimb, în urma unor studii de caz, anticorpii produşi în urma vaccinării au fost găsiţi în placentă şi în cordonul ombilical, trecând la făt şi oferindu-i protecţie împotriva îmbolnăvirii.

„Primul pas este informarea medicului de familie”

- Sunt mai predispuse îmbolnăvirii femeile însărcinate care au mici simptome specifice?

- Nu există dovezi care să indice că femeile însărcinate sunt mai predispuse la infectarea cu SARS-COV-2.

- Ce ar trebui să facă o viitoare mămică la primele semne?

- Primul pas este contactarea şi informarea medicului de familie despre apariţia simptomatologiei. Acesta va indica testarea şi, dacă este cazul, prezentarea la spital în vederea evaluării stării de sănătate şi a necesităţii tratamentului sau a unor îngrijiri speciale.

- O posibilă contaminare va afecta mai rău o gravidă decât o femeie care nu este însărcinată?

- Da, femeile gravide au un risc mai crescut de a face o formă severă de boală, de a necesita spitalizare şi îngrijiri speciale, precum oxigenoterapie sau chiar ventilaţie mecanică, decât persoanele de aceeaşi vârstă care nu sunt însărcinate.

„Anticorpii pot trece în lapte având efect protector”

822 13 2- Vaccinul poate afecta alăptarea?

- Aşa cum am spus, vaccinul nu conţine noul coronavirus, ci particule ARN care sunt folosite la nivel celular, pentru a dezvolta imunitate împotriva virusului, având şanse foarte reduse de a ajunge în laptele matern. De asemenea, nici celelalte componente ale vaccinului nu interacţionează cu alăptarea. În plus, anticorpii apăruţi în urma vaccinării pot trece în lapte având efect protector şi pentru nou-născut.

- Dar dacă infectarea s-a produs după nașterea copilului, mama poate alăpta?

- Da, mama infectată poate alăpta folosind câteva măsuri de protecţie precum spălarea mâinilor cu apă şi săpun timp de 20 secunde înainte de a alăpta, purtarea măştii. Pe de altă parte, pentru a păstra distanţa faţă de copil, mama poate colecta laptele prin mulgere pentru a hrăni copilul fără ca acesta să intre în contact cu mama.

„Urmarea cursurilor prenatale online a contribuit la creşterea anxietăţii”

- Cum este o viitoare mămică în această perioadă? Este speriată, mai anxioasă decât de obicei?

- Este de înţeles faptul că viitoarele mămici sunt îngrijorate atât pentru sănătatea lor, cât şi pentru siguranţa copilului. În plus, distanţarea socială a redus interacţiunea directă cu medicul obstetrician, iar trecerea cursurilor prenatale în online a contribuit, de asemenea, la creşterea anxietăţii.

- Care sunt cele mai mari temeri ale unei gravide?

- În această perioadă, gravidele se tem, în primul rând, de infectarea cu SARS-COV-2 şi de modul în care aceasta le-ar putea afecta sarcina şi planul de naştere, fiind nevoite să nască în spitalele suport COVID, în cazul infectării în apropierea naşterii.

„Viitoarea mămică trebuie să aibă un stil de viaţă sănătos”

822 13 3- Ce este indicat să facă în această perioadă?

- Este bine ca viitoarea mămică să respecte măsurile de prevenţie a infectării cu noul coronavirus. Adică, să poarte mască, să respecte igiena mâinilor şi să evite aglomeraţiile şi activităţile care nu sunt necesare. De asemenea, ar trebui să urmeze un stil de viaţă sănătos, constând în mişcare, hidratare, o dietă echilibrată şi chiar suplimente, precum vitamina D.

- Ce să nu facă? Ce sfaturi le dați?

- Gravidele nu ar trebui să intre în contact cu persoane cu simptomatologie specifică COVID-19. Sfatul meu este să evite interacţiunile cu numeroase persoane atunci când acest lucru este posibil.

„Principala cale de transmitere este cea respiratorie”

- Nașterea, de asemenea, este un motiv de îngrijorare pentru viitoarea mămică? Se teme că cel mic ar putea contacta virusul în maternitate?

- În maternităţi se respectă regulile de protecţie faţă de SARS-COV-2, atât de personalul medical, cât şi de paciente. În plus, acestea sunt testate în momentul internării. Toate aceste măsuri au ca scop minimizarea riscului de infectare a mămicilor şi bebelușilor.

- Apropo de acest aspect, un nou-născut poate lua virusul în primele zile de viață, dacă ar interacționa cu cineva pozitiv?

- La fel ca în cazul adulţilor, principala cale de transmitere a virusului la nou-născut este cea respiratorie, atunci când intră în contact cu o persoană infectată. Studiile prezintă puţine cazuri de infectare la nou-născuţi, majoritatea având forme uşoare sau fiind chiar asimptomatici.

„În maternităţi se respectă regulile de protecţie faţă de SARS-COV-2, atât de personalul medical, cât şi de paciente“

„În urma unor studii de caz, anticorpii produşi în urma vaccinării au fost găsiţi în placentă şi în cordonul ombilical, trecând la făt şi oferindu-i protecţie împotriva îmbolnăvirii“

„Nu afectează fertilitatea“

- Vaccinul anti-COVID afectează fertilitatea femeii, a celor care vor să devină părinţi?

- Vaccinul nu afectează fertilitatea. O femeie care plănuieşte o sarcină în viitorul apropiat ar trebui să se vaccineze pentru a preveni complicaţiile bolii, ce s-ar declanşa pe parcursul sarcinii.

- Ce se întâmplă în cazul în care femeia a rămas însărcinată după prima doză? O va face și pe a doua?

- În acest caz, ar putea amâna administrarea celei de-a doua doze până la sfârşitul sarcinii. Dacă, femeia are un risc crescut de a face o formă severă de boală, ar trebui să ia în considerare completarea vaccinului cu rapelul la 21 de zile, chiar dacă a rămas însărcinată în această perioadă.