Main menu

header

824 15 1de Simona Soare Ghișea şi Florica Pintea

Majoritatea oamenilor s-au confruntat măcar o dată în viață cu o durere de spate. Lombosciatica (durerea lombară ce poate iradia spre membrul inferior) este una dintre cele mai frecvente probleme și apare în special la persoanele sedentare. Criza de lombosciatică poate fi rezolvată rapid și eficient prin laseracupunctură, terapie ce presupune aplicarea unei surse de lumină laser în punctele tradiţionale de acupunctură. Medicul Florin Bebeșel, specialist în acupunctură și ayurveda (0769.659.749; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; www.naturamedica.ro), ne-a explicat cum reușeșește această metodă să elimine durerea.

„Activează sistemul imunitar”

- În ce constă laseracupunctura?

- Laseracupunctura este o terapie medicală complementară ce utilizează resursele terapiei laser de joasă energie, dar și pe cele ale tehnicilor acupuncturale și ale medicinei de reglaj bioenergetic. Acupunctura cu laser integrează miile de ani de experiență din medicina tradițională chineză și fototerapia modernă de înaltă tehnologie într-una dintre cele mai interesante tehnici medicale din prezent. Metoda realizează o terapie nedureroasă prin stimularea luminoasă cu fasciculul laser, în locul tradiționalelor ace fine. Tehnica este aseptică, atermică, netraumatică, cu indicații terapeutice multiple și efecte favorabile demonstrate în studii clinice controlate.

- Ce efecte are acest tip de laser asupra organismului uman?

- Sunt folosiți Low Power Lasers (LLLT), adică lasere de joasă putere cu surse de lumină coerentă de joasă energie, care nu produc efecte termice asupra țesuturilor vii și care nu emit radiații ionizante. Efectele constau în reducerea durerii, a inflamației locale, a edemelor, în accelerarea vindecării rănilor și a recuperării după traumatisme. Laserele activează sistemul imunitar, conduc la armonizarea în sfera emoțională și mentală, activează sistemul neuroendocrin. Astfel, se urmăresc eliminarea consecințelor factorilor ce produc afecțiunea, creșterea rezistenței proprii a organismului la îmbolnăvire și refacerea energiei afectate a diferitelor organe.

„Indicată în peste 100 de afecțiuni”

824 15 2- Care sunt bolile pe care le putem trata cu ajutorul acestei terapii?

- Paleta afecțiunilor este extrem de largă. Există peste 100 de protocoale de tratament de succes în zece domenii diferite: ortopedie, neurologie, boli psihosomatice, ORL, medicină internă, dermatologie, oftalmologie, ginecologie, pediatrie, stomatologie. Laseracupunctura se folosește cu succes în peste 100 de afecțiuni, precum boala articulară degenerativă, recuperarea mișcării post accident vascular cerebral, recuperarea posttraumatică și postoperatorie, artrita reumatoidă, dependențele, problemele de frică, anxietatea, oboseala matinală, tulburările de somn, alergiile, tulburările endocrine.

- Pe fondul sedentarismului, din ce în ce mai multe persoane se plâng de dureri lombare. Cum ajută laseracupunctura?

- Este nevoie de o anamneză amănunțită care să determine cauza durerii, deci pacientul își va face toate investigațiile imagistice în prealabil. Disconfortul dureros și limitarea în mișcare specifice lombosciaticii apar din cauza inflamării, deplasării sau presiunii anormale asupra discurilor intervertebrale, dar și din cauza spasmului muscular de la nivelul ligamentelor și mușchilor ce susțin coloana. Uneori, lombosciatica poate apărea la o persoană sănătoasă care s-a expus la frig sau care s-a aplecat brusc să ridice un obiect prea greu. Afecțiunea răspunde foarte bine la laseracupunctură, pentru că impactul radiației laser scade procesul inflamator. În plus, utilizarea propriu-zisă a protocoalelor acupuncturale de alegere a punctelor vitale activează reechilibrarea. Laseracupunctura scoate pacientul din criza de lombosciatică. Însă, dacă ne referim la un pacient cu procese degenerative articulare la nivelul coloanei vertebrale, cu toate că durerea este calmată încă de la prima ședință, va fi nevoie de mai multe întâlniri.

„Oferim pacientului o imagine completă a situației organismului”

824 15 3- Cum se desfășoară și cât durează o ședință?

- Terapia cu lumină laser urmărește protocoalele demonstrate ale acupuncturii, stabilite cu ajutorul diagnosticului specific oferit de evaluarea meridianelor energetice din medicina chineză. După Academia de Acupunctură Tradițională Chineză, s-a demonstrat că punctele active și meridianele lor de legătură sunt în primul rând entități funcționale. Studii de neurofiziologie au evidențiat existența la nivelul creierului a unor zone de proiecție a diferitelor organe și zone corporale. Sistemul de Meridiane Acupuncturale este definit ca un sistem distinct de transfer de semnale ce poate fi măsurat cu ajutorul unor instrumente electronice. Prin tehnologii de citire computerizată a parametrilor electrici la nivelul pielii (de la încheieturile mâinilor și picioarelor), oferim pacientului o imagine completă a situației organismului. O ședință de laseracupunctură durează circa 40 de minute.

- Ce alte tehnici de diagnostic specifice medicinei chineze utilizați?

- Folosesc frecvent evaluarea clasică a diagnosticului pulsului chinezesc al celor 12 meridiane măsurat la artera radială, diagnosticul limbii, semnele de pe față și ochi, precum și alte elemente de diagnostic din medicina tradițională extrem-orientală.

„În astm, căile aeriene se destind”

- Ce efecte are terapia în situații critice, de pildă într-o criză de astm?

- În astfel de cazuri, medicul intervine urgent pentru a evita sufocarea. Laseracupunctura poate scoate pacientul din criza de astm în doar un sfert de oră. Căile aeriene se destind, spasmul dispare, iar circulația aerului în bronhii este net ameliorată. Acest tip de laser ajută și în criza de hipertensiune rezistentă la tratamentul cardiologic ultramodern.

- Fumatul este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, pulmonare, dar și pentru COVID-19. În ce constă tratamentul pentru cei care vor să renunțe la acest viciu?

- Ședința de laseracupunctură pentru renunțarea la fumat durează 30 de minute și constă într-o stimulare luminoasă cu fasciculul laser asupra unor puncte speciale de pe mâini, picioare și urechi. Dacă simte nevoia, pacientul mai poate apela, gratuit, la alte două ședințe, în termen de 21 de zile de la începerea tratamentului. Terapia este neinvaziv și nu folosește medicamente. Acesta este menit să reducă simptomele fizice ale dependenței de nicotină și ale renunțării definitive la tutun. Obiectivul constă în diminuarea dorinței, a stresului, a iritabilității și în eliberarea de endorfine, numite și „hormonii fericirii”.

„Sportivii de performanță au tendința să utilizeze terapia laser, aceasta facilitând o recuperare accelerată a capacității de efort“

„În cazurile severe, este nevoie de până la şase luni de tratament“

- De ce boli suferă cei mai mulți dintre pacienții dumneavoastră?

- Am obținut rezultate foarte bune în dureri articulare, musculare, neurologice, inflamatorii, dureri de cap, dependență de fumat, alcool sau alimente, tulburări severe ale somnului, tulburări emoționale, atac de panică, anxietate, tulburări de ritm cardiac, boli inflamatorii articulare, alergii, probleme ale sistemului limfatic, psoriazis, splenomegalie, tulburări de ciclu, infertilitate și în multe alte afecțiuni. Una dintre precauții este la pacienții care suferă de boli maligne. Radiația laser nu trebuie să ajungă direct în zona cu probleme tumorale. Aceasta nu trebuie să ajungă nici în ochi, deoarece poate provoca dezlipire de retină.

- Câte ședințe de laseracupunctură sunt necesare?

- Rezultatele favorabile se văd încă de la început. Pacienții sunt mulțumiți și aduc alte persoane la cabinet, povestind celor din mediul apropiat. Tratamentul afecțiunilor mai vechi presupune un pachet de șase, zece sau douăsprezece ședințe, de la caz la caz. În cele severe, este nevoie de trei până la șase luni de tratament.