Main menu

header

de Călin Popa şi Florica Pintea

Distanţarea socială a oprit mielita flacidă

Măsurile de distanțare impuse de pandemia de COVID-19 au oprit răspândirea unui virus rar, care cauzează o boală înrudită cu poliomielita, mai precis mielita flacidă. Potrivit rezultatelor unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Princeton, din SUA, aceasta este o afecțiune neurologică și afectează în principal copiii. Spre deosebire de poliomielită, pentru care există un vaccin și care a fost aproape complet eradicată, mielita flacidă nu are un tratament. Boala cauzează febră, probleme respiratorii și stare gravă de slăbiciune fizică.

Steroizii alterează funcţia testiculară a bărbaţilor

Bărbații care folosesc steroizi pentru a-și crea corpul „perfect” prin bodybuilding riscă o alterare gravă a funcției testiculare, arată rezultatele unei cercetări derulate în cadrul Universității din Copenhaga. Potrivit expertului Jon Rasmussen, utilizarea acestor substanțe „cauzează disfuncționalități care pot deveni permanente în producerea de testosteron la nivelul testiculelor”. De asemenea, steroizii anabolizanți pot avea efecte nocive și asupra altor organe, iar în unele cazuri pot provoca decesul.

Munca în schimburi predispune la cancer

A lucra în schimburi este o provocare, mai ales din perspectiva dezechilibrelor pe care le generează la nivelul ritmului biologic. O cercetare de dată recentă vine să adauge riscul de cancer pe lista pericolelor la care se expun cei care muncesc în schimburi. Astfel, potrivit rezultatelor obținute de specialiștii de la Universitatea Washington, schimbul de noapte în special întrerupe ritmul natural de 24 de ore în activitate și odihnă, ceea ce crește pericolul de modificări la nivelul ADN. În același timp, nici mecanismele de reparare a ADN nu mai intervin la momentul oportun, tocmai din motivul schimbării de ritm, astfel încât riscul de cancer se amplifică.

Muzica în timpul operaţiei reduce durerile postchirurgicale

Atunci când o persoană aflată în operație ascultă muzică pe timpul intervenției, durerile postoperatorii sunt mult diminuate, arată rezultatele unei cercetări realizate de experții de la Universitatea din Ottawa, Canada. De asemenea, rezultate similare au fost constatate în cazul în care personalul medical care participă la intervenția chirurgicală face comentarii pozitive, de genul „Ești pe mâini bune”. Practic, specialiștii au observat că pacienții care au avut parte de un astfel de tratament au manifestat o diminuare cu peste 25% a durerilor de după operație și au avut nevoie de o cantitate mult mai redusă de calmante.