Main menu

header

824 14 1de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna

Onicomicoza sau ciuperca unghiei este o infecţie fungică, ce apare atunci când un dermatofit sau o levură atacă aparatul unghial. Vorbim despre o boală contagioasă, ale cărei microorganisme cresc şi se răspândesc cel mai bine într-un mediu umed şi cald, cum ar fi vestiarele sălilor de sport bazine de înot, piscinele, dar mai ales podeaua încălzită. Peste 10% din populaţie suferă de onicomicoză, cel puţin o dată în viaţă.

Persoanele trecute de vârsta a treia sunt mai afectate

824 14 2Onicomicoza reprezintă o infecție fungică persistentă a patului unghial. Localizarea primară este mai frecventă la picioare, dar poate apărea şi în zona mâini- lor, dacă afecţiunea este mai veche şi nu s-a tratat la timp. Cel puţin una din 10 persoane se confruntă cel puţin o dată în viaţă cu această boală, dar prevalenţa este mai mare în rândul vârstnicilor. 50% dintre cei trecuţi de 60 de ani au una sau mai multe unghii afectate. La început, onicomicoza se caracterizează prin apariţia unor pete albe, galbene sau negre la marginea sau la baza unghiei, în zona cuticulei, dar, pe măsură ce boala avansează, petele se răspândesc şi acoperă întreaga suprafaţă a unghiei. Din păcate, fiind vorba despre o infecţie, aceasta se poate răspândi atât la restul unghiilor, cât şi la persoanele care intră în contact cu spaţiul atins în prealabil de cei bolnavi. Şi pentru că se poate instala în mai multe părţi ale unghiei, boala se clasifică în mai multe tipuri: onicomicoza subunghială distală şi laterală, proximală, superficială albă sau neagră, onicomicoză „Endonix”, distrofică totală, secundară şi modelul mixt de onicomicoză.

Încălţămintea neadecvată este una dintre cauze

Această infecţie apare ca urmare a invaziei de organisme fungice - dermatofitii, ciuperci şi fungii nondermatofitici. Predispuse infectării sunt persoanele cu unghii încarnate sau cele care suferă de anumite leziuni, apărute în urma tăierii frecvente sau exagerate a unghiilor. De asemenea, se pot îmbolnăvi mai des de onicomicoză şi cei care practică sport şi poartă încălţăminte neadecvată care presează mult degetele în timpul deplasării, alergării sau jocului, ori femeile care poartă încălţăminte strâmtă, ascuţită la vârf. Din păcate, cele care folosesc deseori lacul de unghii află târziu că au luat ciuperca, pentru că petele nu se văd pe sub ojă. Iniţial, o mică parte a unghiei se decolorează, dar, de regulă, pacientul constată direct că întreaga unghie îi este afectată, când prinde acel colorit galben-maro sau negru. Pe măsură ce unghiile cresc, acestea devin fragile şi uscate, din cauza unor lipsuri cu care organismul se confruntă. Crăpăturile apărute în acele momente de fragilitate se transformă într-un teren propice pentru atacul fungilor. Problemele de sănătate, precum scăderea circulaţiei sângelui în zona membrelor inferioare şi superioare şi un sistem imunitar slăbit pot constitui, de asemenea, un teren propice pentru apariţia onicomicozei. Dacă nu este tratată la timp, ciuperca devine foarte dureroasă și poate provoca modificări permanente la nivelul unghiilor. Acestea se îngroașă, se deformează, devin greu de tăiat, iar uneori se desprind de patul unghial și sunt dureroase.

Tratamentul onicomicozei depinde foarte mult de tipul infecţiei, de numărul de unghii afectate şi de gradul de afectare. Alegerea remediului adecvat este foarte important, pentru că, de regulă, acesta este unul complex şi trebuie urmat o lungă perioadă de timp

Apar episoade severe de temperatură

Dacă este depistată la timp, onicomicoza va răspunde tratamentului topic, mai ales la persoanele tinere care ţin cont şi de regulile igienice, cum ar fi purtarea pantofilor deschişi, îndepărtarea încălţămintei vechi sau dezinfectarea lor intensă, înlocuirea totală a şosetelor purtate îndelung, cu altele noi şi chiar dezinfectarea intensă a cearșafurilor etc. Dacă micoza unghiei nu este diagnosticată şi tratată corect, infecţia se poate agrava, cauzând durere puternică. În plus, este posibil să fie nevoie ca unghia să fie îndepărtată chirurgical. Din păcate, vorbim despre o afecţiune de cele mai multe ori confundată cu o problemă cosmetică. Dar, dacă aspectul unghiei se modifică, este obligatoriu să faceţi un consult medical, deoarece acolo se poate ascunde o infecţie fungică, psoriazis sau alte boli periculoase. Diagnosticul onicomicozei are la bază, în primul rând, identificarea tipului de ciupercă cu ajutorul unui mediu de cultură sau prin examen microscopic pe material prelevat. Există şi cazuri când pot fi realizate şi analize de laborator pentru a înlătura posibilitatea existenţei unor boli sistemice. Dacă nu este descoperită la timp şi se întârzie tratamentul, onicomicoza se manifestă şi prin episoade severe de temperatură.