Main menu

header

826 14 1de Valentin Țigău şi Daniel Alexandrescu

După vârsta de 50 de ani, mai ales în cazul femeilor, „colăceii” de grăsime de pe burtă pot provoca și alte neplăceri decât un aspect inestetic și creșterea mărimii hainelor pe care le purtați! Un studiu publicat în revista științifică Journal of Epidemiology arată că, în aceste condiții, crește riscul de a dezvolta demență în următorii 15 ani de viață.

Monitorizați IMC, indicele de masă corporală!

Studiul, realizat de cercetătorii de la Institutul de Epidemiologie și Sănătate al Universității din Londra, arată că grăsimea de pe abdomen este un indiciu în ceea ce privește un risc crescut de a dezvolta o formă de demență, la senectute. Persoanele supraponderale, cu un IMC (indice de masă corporală) mai mare de 30, prezintă o probabilitate mai mare cu 31% să dezvolte tulburări precum demență și Alzheimer, decât cele cu IMC între 18,5 și 25. Cercetările arată că femeile sunt mai expuse decât bărbații, în cazul lor riscul urcând la 39%. Doctor Dorina Cadar, manager al echipei de cercetare (medic de origine română), explică astfel rezultatele obținute: „Acestea oferă dovezi noi că obezitatea poate avea implicații importante pentru riscul de demență. Indicele de masă corporală și grosimea taliei trebuie monitorizate pentru a evita acest risc. Prin urmare, se recomandă reducerea greutății la niveluri optime prin adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase și echilibrate, precum dieta mediteraneană, exerciții fizice adecvate și consum redus de alcool pe parcursul vieții adulte”.

Obezitatea influențează citokinele

Obezitatea ar putea duce la un risc crescut de demență din cauza influenței sale directe asupra citokinelor (proteine de semnalizare a celulelor) și a hormonilor derivați din celulele grase sau, indirect, din cauza problemelor vasculare provocate de aceasta. Excesul de grăsime corporală poate crește riscul de demență prin căile metabolice și vasculare care contribuie la acumularea proteinelor amiloide sau la formarea leziunilor creierului. Este posibil și ca asocierea dintre obezitate și demență să fie rezultatul altor afecțiuni neexplorate în studiu, cum ar fi hipertensiunea sau tratamentele anticolinergice. Prin identificarea factorilor de stil de viață care pot crește riscul de demență, se speră ca multe cazuri de demență să poată fi prevenite prin intervenții de sănătate publică.

Boala Alzheimer „dă” semnale de avertisment

Boala Alzheimer este o patologie degenerativă care duce la distrugerea neuronilor și, în final, provoacă tulburări cognitive și mentale semnificative. Această patologie reprezintă 50% până la 80% din cazurile de demență. Această tulburare este rară înainte de 65 de ani. Odată cu vârsta, frecvența crește până la 15% din populație, la 80 de ani. Pierderea memoriei este cel mai frecvent dintre simptome, bolnavul uită mai ales informațiile deprinse recent. Alte semne sunt: dificultate în planificarea sau rezolvarea problemelor; probleme cu îndeplinirea sarcinilor comune: șofatul, gestionarea banilor; confuzii legate de timp sau de loc; dificultăți în înțelegerea imaginilor sau a spațiului: dificultăți în citire, evaluarea distanțelor, evaluarea culorilor; schimbări de dispoziție sau de personalitate. Alzheimer nu este, însă, singura formă de demență. Alte forme sunt: demența fronto-temporală (tulburări de comportament, pierderea inhibițiilor), demența cu corpuri Lewy (pacienții au halucinații vizuale și tulburări intelectuale), boala Creutzfeldt-Jakob ș.a.