Main menu

header

826 10 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Probioticele sunt de mai multă vreme în atenția specialiștilor, care au legat sănătatea microflorei intestinale de o mulțime de evoluții la nivelul organismului, de la stres la lupta cu infecțiile. Un studiu de dată recentă pune în evidență faptul că aceste colonii de bacterii pot avea un rol semnificativ în tratarea autismului.

Cresc capacitatea... de socializare

826 10 2O echipă de specialiști de la Colegiul Medical Baylor, din Houston, Texas, a pus în evidență faptul că bacteriile din colon pot avea o influență majoră asupra simptomelor și dezvoltării autismului. Potrivit rezultatelor obținute după testarea animalelor de laborator, experții americani au observat că manifestările acestei afecțiuni sunt mult atenuate odată cu administrarea de Lactobacillus reuteri. Pe lângă faptul că bacteria există de obicei în intestine, aceasta poate fi introdusă și în iaurturi. După obținerea acestor rezultate, care au reflectat creșterea semnificativă a capacității de socializare, cercetătorii au trecut la testarea administrării de Lactobacillus reuteri pe un grup de copii cu autism din Italia. „Până va fi posibilă manipularea genetică, a interveni la nivelul florei microbiene cu rezultate foarte bune este o metodă la îndemână și complet neinvazivă”, detaliază specialistul Mauro Costa-Mattioli.

Anihilează „bacteriile rele”, cu efect anti-Parkinson

826 10 3Cercetări anterioare au pus în evidență legătura dintre echilibrul probioticelor și capacitatea organismului de a anihila agenții patogeni, inclusiv bacteriile „rele”, ceea ce are efect asupra unor afecțiuni neurologice ca Parkinson sau Alzheimer. „Studiul nostru întărește abordarea care se manifestă tot mai pregnant în ultima perioadă, aceea de a se dezvolta terapii sigure și neinvazive care să întărească flora intestinală cu acele probiotice care să aibă efect asupra anumitor boli”, consideră expertul Shelly Buffington. Pe de altă parte, probioticele sunt renumite pentru capacitatea de a asigura echilibrul necesar în lupta eficientă a organismului cu infecțiile. Specialiștii au atestat prin studii de anvergură faptul că aceste substanțe acţionează atât prin producţia proprie de factori cu rol antimicrobian, cât şi prin stimularea producţiei de peptide, cu rol antiinfecţios.

Rezultate incredibile în alianţă cu prebiotice

Probioticele au capacitatea de a produce un spectru larg de substanţe cu rol antimicrobian, dar şi unele care ajută la limitarea proliferării sau pot chiar să inducă moartea microorganismelor patogene. Probioticele ajută la stimularea sintezei imunoglobulinelor de tip A, iar acesta reprezintă mecanismul principal prin care probioticele sunt capabile să susţină imunitatea. Această acţiune reprezintă un mecanism extrem de important pentru apărarea antiinfecţioasă. Rezultatele studiilor relevă faptul că sistemul imunitar este puternic susținut de suplimentele cu probiotice, mai ales când acestea sunt asociate cu prebiotice. Pe lângă toate aceste rezultate, probioticele au dovedit şi efecte de influențare a celulelor care luptă împotriva celor canceroase. De asemenea, probioticele cresc eficiența funcţiei de barieră pe care o reprezintă mucoasa intestinală, reducându-se permeabilitatea asociată inflamaţiilor.

Asigură imediat o digestie optimă

Problemele digestive apărute pe fondul dezechilibrului microbiomului se pot corecta prin aport de probiotice. Fie că este vorba despre dezechilibre temporare, produse de consumul de antibiotice, sau de afecţiuni cronice care conduc la dezechilibre ale florei intestinale, digestia poate fi îmbunătăţită datorită probioticelor. De asemenea, probioticele au demonstrat că ameliorează simptomele infecţiilor de tract urinar, pot reduce eczema copiilor și susțin organismul în procesul de scădere în greutate. Aceste colonii de bacterii „bune” prelungesc sațietatea și atenuează senzația de foame, contribuind, în acelaşi timp, şi la accelerarea arderilor.

Efecte benefice în dermatita atopică

826 10 4Probioticele au un efect benefic asupra pielii, contribuind la hidratare şi la o mai bună protecţie, prin creşterea secreţiei de sebum, arată datele unui studiu publicat în „Journal of Dairy Science”. Rezultatele au arătat că nivelul de hidratare a pielii a crescut la voluntarele care au consumat lapte fermentat, înregistrându-se o creştere a producției de sebum și implicit o mai bună protecţie a pielii. Cercetări anterioare au evidențiat faptul că tulpinile de Bifidobacterium infantis au efecte benefice asupra psoriazisului, probioticele dovedind efecte benefice și împotriva dermatitei atopice. În același timp, o cercetare recentă a pus în evidență faptul că osteoporoza poate avea probioticele ca modalitate de prevenție, întrucât asigură protecţie oaselor, împotriva decalcifierii. Este binecunoscut faptul că inflamaţia la nivel intestinal determină pierderi osoase, astfel că tratarea cu probiotice a acestei cauze poate reprezenta o soluție pentru efect.

Îmbunătăţesc vizibil funcţionarea aparatului genital feminin

826 10 5Pentru controlul pe termen lung al candidozei, probioticele sunt o soluție, arată specialiştii citaţi de Institutul Naţional de Sănătate Publică din SUA. Administrarea probioticelor atunci când există diagnosticul de candidoză ajută la restabilirea echilibrului la nivelul microbiomului şi la reducerea recurențelor. Totodată, potrivit rezulta- telor unui studiu desfăşurat de o echipă de cercetători italieni, utilizarea probioticelor la nivel local, la femeile cu candidoză vaginală, a dus la reducerea cu 87% a riscului de reapariţie a afecțiunii. În același timp, probioticele îmbunătăţesc sănătatea generală a aparatului genital feminin.

„Potențiala tratare a disfuncțiilor neurologice prin strategii bazate pe probiotice este o descoperire extraordinară“ profesor Mauro Costa-Mattioli, Colegiul Medical Baylor, Texas

Controlează hiperactivitatea în cazurile de ADHD

Experții americani au extins cercetarea, studiind efectul probioticelor asupra hiperactivității care se manifestă în cazurile de ADHD, obținând rezultate care confirmă faptul că aceste dezechilibre comportamentale pot fi controlate de genele persoanei care suferă de astfel de tulburări. Pe scurt, potrivit echipei din Houston, problemele de ordin social pe care le manifestă unele persoane, indiferent de vârstă, sunt influențate de flora intestinală. De asemenea, studiul american a evidențiat că boli grave, ca diabetul sau cancerul, au o componentă la nivelul microbiomului. „La animalele studiate am observat că în cazul celor afectate de diverse boli există o microfloră intestinală diferită față de indivizii care nu manifestă respectivele simptome, aspect care se întâlnește și la oameni”, punctează specialistul Sean Dooling, autor al studiului.