Main menu

header

827 14 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Medicul Howard Hu (medalion), specialist epidemiolog la Școala de Medicină a Universității California de Sud, detaliază, în cadrul unui interviu, pericolul pe care îl reprezintă pătrunderea în organism a cadmiului, metal cu potențial de a crește semnificativ riscul de infecții la nivelul sistemului respirator, dar nu numai.

„Agravează complicațiile COVID-19”

- Care sunt pericolele respiratorii la care se expune o persoană în organismul căreia pătrunde prea mult cadmiu?

- În urma unui studiu extins la scară națională, pe care l-am realizat împreună cu colegii mei, am constatat că toxicitatea acestui metal poate compromite sistemul imunitar, poate ataca plămânii și poate genera infecții respiratorii grave. În contextul pandemiei generate de COVID-19, acest metal are potențialul de a agrava complicațiile cauzate de infectarea cu acest virus, sporind riscul de deces de pneumonie. Cercetarea noastră a relevat faptul că în rândul participanților la teste care aveau un nivel ridicat de cadmiu în organism, pericolul de deces din cauze respiratorii este cu 15 procente mai mare, crescând până la 27%, paradoxal, în rândul persoanelor care nu au fumat niciodată. Așadar, putem afirma că acțiunea nocivă a cadmiului la acest nivel este independentă de acțiunea fumului de tutun. De asemenea, inspirarea vaporilor de cadmiu duce la deteriorarea epiteliilor nazale și la congestie pulmonară asemănătoare cu emfizemul cronic.

- Ce alte riscuri există în cazul intoxicației cu cadmiu?

- Toxicitatea cadmiului se aseamănă cu a celorlalte metale grele, cum sunt arsenicul, mercurul și plumbul, prin faptul că atacă rinichii, ajungându-se în timp chiar la disfuncția renală. Simptomele asociate cu toxicitatea cadmiului variază în funcție de calea de expunere și pot include febră, cefalee, dispnee, durere toracică, conjunctivită, rinită, durere în gât sau tuse.

„Nu se elimină din organism pe cale renală”

827 14 2- Ce este cadmiul și care sunt căile prin care poate pătrunde în organism?

- Cadmiul este un metal toxic, foarte poluant, la care oamenii sunt expuși în nenumărate feluri. Acesta este prezent în aer, în sol, în apă, în deșeurile care rezultă din minerit, din diverse procese industriale și, cel mai grav, în hrană. De asemenea, compuşii cadmiului sunt utilizaţi în imprimare, în industria textilă, în fotografie, în lasere, în semiconductori, în pirotehnie, în celulele solare, în contoare, ca neutroni absorbanţi în reactoarele nucleare, în amalgamele dentare, în fabricarea lămpilor fluorescente, în bijuterii, în gravură, în industria de automobile şi avioane, în pesticide sau catalizatori de polimerizare. Cadmiul este prezent și în unele plante pe care oamenii le consumă, precum și în carne, în special în organele de animale, cum sunt ficatul și rinichii.

- De ce este cadmiul mult mai periculos pentru organism față de celelalte metale?

- Spre deosebire de arsenic sau de mercur, cadmiul nu se elimină din organism pe cale renală, ceea ce îl face mult mai persistent și implicit mai toxic pentru metabolism. Odată depus acest metal în rinichi, timpul de înjumătăţire a cantității de cadmiu poate fi și de 38 de ani, iar pentru cel depus în ficat, de până la 20 de ani. După o singură expunere la cadmiu în doză mare, dar nonletală, cum se întâmplă în cazul anumitor activități industriale specifice, funcţia pulmonară poate fi afectată pentru mai mulți ani. De altfel, în cadrul studiului nostru, am demonstrat că acest metal interferează cu sistemul de apărare al organismului, generând o alterare semnificativă și stres oxidativ.

„Crucifere precum varza și broccoli nu concentrează acest metal”

- În condițiile în care acest metal este atât de răspândit, cum se poate reduce expunerea la cadmiu?

- Înainte de orice, fumătorii trebuie să renunțe la acest viciu, întrucât fumul de tutun este un furnizor major de cadmiu. Fumătorii, în general, vor avea cadmiu urinar de nivel mai mare decât nefumătorii, deoarece fumul de tutun este o sursă majoră a intoxicației cu cadmiu, pe lângă persoanele expuse profesional. În același timp, sunt de evitat în alimentație organele de origine animală.

- Care sunt alimentele recomandate pentru a evita intoxicația cu cadmiu?

- Din păcate, acest metal este prezent în foarte multe alimente care fac parte din ceea ce se consideră a fi un regim alimentar echilibrat și sănătos, mai precis în orez, cereale, cartofi sau legume cu frunze verzi. La acest capitol, pentru a reduce mult expunerea la cadmiu, trebuie consumate în principal crucifere ca varza și broccoli, care nu concentrează acest metal. În ansamblu, este nevoie de măsuri de politică agricolă care să reducă expunerea acestor produse la cadmiu, înainte ca ele să ajungă pe masa consumatorilor.

„Este necesară monitorizarea populației”

- În ce măsură este prezent cadmiul în mediul înconjurător?

- Este de reținut faptul că acest metal este utilizat pentru a se da culoare somonului, se colorează în roşu aprins cutiile de răcoritoare, se lipesc bijuteriile şi se fac acumulatorii de la gadgeturile noastre de zi cu zi. Nu în ultimul rând, așa cum am menționat, scăderea nivelului de cadmiu pe care îl colectează sursele de hrană ale oamenilor, plante și animale, este obligatorie. O cantitate foarte mare de cadmiu este eliberată în mediul înconjurător, aproximativ 25.000 de tone pe an, din care aproximativ jumătate este eliberată în râuri, prin alterarea rocilor şi în aer, prin incendiile forestiere şi erupţiile vulcanice, iar restul este generat de activităţile umane.

- Care sunt măsurile publice care pot fi luate pentru reducerea rapidă a efectelor pe care le poate avea intoxicația cu cadmiu?

- La nivel de autorități, măsurile cele mai potrivite țin în primul rând de reducerea pe cât se poate a poluării, dat fiind faptul că în particulele pe care oamenii le inspiră peste tot există cadmiu. Oricât de mici ar fi cantitățile care pătrund în organism, așa cum am arătat, acestea sunt eliminate foarte greu, în mulți ani. De asemenea, este necesară monitorizarea populației și introducerea testărilor pentru prezența cadmiului în organism pe scară cât mai largă, dată fiind periculozitatea acestui metal.

„Există foarte multe motive pentru care prezența cadmiului în organism predispune o persoană la agravarea afecțiunilor respiratorii, prin modificarea producerii de citochine“

„Expunerea ocupaţională generează cele mai mari concentraţii în sânge“

- Care sunt persoanele cele mai expuse la intoxicația cu cadmiu?

- Expunerea ocupaţională la cadmiu este cea care generează cele mai mari concentrații de cadmiu în sânge. Persoanele care lucrează în topitorii, minerit, industria textilă, fabricarea bijuteriilor, industria recuperării deşeurilor, fa- bricarea bateriilor prezintă un risc ridicat de expunere la cadmiu. Expunerea datorată ingerării apare în cazul consumului de alimente sau de apă contaminate cu cadmiu. O altă sursă de contaminare a apei sunt ţevile de zinc în care se găseşte, ca impuritate, acest metal. Emisiile crescute de cadmiu din producţia, folosirea şi depozitarea deşeurilor, persistenţa de lungă durată în mediul înconjurător, absorbţia relativ rapidă a cadmiului şi acumularea acestuia în recoltele ulterior consumate, toate acestea contribuie la potenţialul periculos al acestui metal.