Main menu

header

827 10 1de Simona Soare Ghișea şi Florica Pintea

Contextul actual cauzat de pandemie ne obligă să stăm cât mai mult în fața dispozitivelor digitale. Nu doar lecțiile elevilor și studenților se desfășoară online, dar și o mare parte dintre angajați lucrează de acasă, din fața unui computer. Medicii atenționează că programul de lucru prelungit în fața monitorului poate afecta serios sănătatea oculară. Sindromul privitului la calculator apare la cei care folosesc în exces telefonul, computerul sau tableta. Mușchii oculari sunt suprasolicitați, din cauza privitului concentrat, de aproape și neîntrerupt, pe perioade îndelungate petrecute în fața ecranului.

Implică oboseală vizuală, senzație de usturime sau de arsură, ochi uscați, iritați

Sindromul privitului la calculator nu constituie o afecțiune specifică a ochilor, ci un întreg ansamblu de simptome cauzate de utilizarea prelungită a dispozitivelor digitale. Cercetările arată că între 50% și 90% dintre persoanele care lucrează la calculator au ochii iritați. Simptomele acestui sindrom implică vedere neclară, încețoșată, vedere dublă, oboseală vizuală, senzație de usturime sau de arsură, ochi uscați, iritați. Pot exista și manifestări extraoculare, cum ar fi durerile de cap, de gât, de umeri și de spate. Cei mai cunoscuți factori declanșatori ai sindromului sunt lumina slabă, contrastul puternic al monitorului, privirea fixă pe un ecran digital, distanțele neadecvate de vizionare și problemele de vedere necorectate. În cele mai multe cazuri, avem de-a face cu o combinație a mai multor factori. Combinația devine și mai dăunătoare atunci când stați zilnic, ore în șir, în fața ecranului.

Crește riscul apariției degenerescenței maculare

Ecranele laptopurilor, tabletelor, telefoanelor mobile, dar și ale altor dispozitive digitale, răspândesc o mare cantitate de lumină albastră. Spre deosebire de razele ultraviolete, toată lumina albastră vizibilă străbate corneea și cristalinul și sosește la retină. Studiile demonstrează că expunerea îndelungată la lumina albastră provenită de la ecranele computerelor, televizoarelor și smartphone-urilor crește riscul apariției degenerescenței maculare. A- ceasta presupune tendința de degenerare a zonei centrale a retinei. Potrivit cercetărilor, când lucrați la computer scade rata de clipiri cu până la 70%, lucru ce poate duce la ochi uscați sau usturători. Filmul lacrimal, adică stratul de lacrimi ce umezește în mod normal ochiul, poate fi grav perturbat în urma folosirii îndelungate a diverselor dispozitive digitale. În cazul în care purtați lentile de contact, sunteți deja expuși riscului de senzație de ochi uscați, iar medicul vă recomandă utilizarea picăturilor pentru lubrifiere.

Cititul în format electronic, mai obositor decât cititul clasic

Atunci când citiți pe device-uri electronice, asigurați-vă că textul este întotdeauna la aproximativ 50 cm distanță față de ochi. Cititul unei cărți digitale este mult mai obositor față de cititul unei cărți tipărite, deoarece ochiului îi e foarte greu să se concentreze pe imaginile care conțin pixeli. Luminozitatea acestora este mai puternică în centru și își diminuează intensitatea spre margini. Astfel, imaginile formate pe un dispozitiv digital sunt mai dificil de urmărit comparativ cu cele tipărite pe hârtie. Pe parcursul desfășurării activităților în fața monitorului, ochiul e în permanentă tensiune, fiind nevoit să se concentreze intens asupra imaginilor de pe ecran. Pe parcurs, efortul ocular constant duce la apariția simptomelor de oboseală, la vedere neclară, senzație de corp străin în ochi, arsură sau usturime. Intensitatea simptomelor depinde de abilitățile vizuale ale fiecăruia, dar și de durata expunerii la monitor, fiind afectați copiii și adulții deopotrivă.

Aveți grijă la reflexia luminii

Una dintre metodele de protecție constă în așezarea monitorului la 50-60 cm față de ochi. Acesta trebuie să fie înclinat la 15-20 de grade sub nivelul privirii. Astfel, poziția gâtului dumneavoastră va fi mai relaxată și pleoapa va acoperi mai mult din suprafața ochiului. Indicat este ca monitorul să fie poziționat corect, astfel încât să împiedice reflexia luminii pe ecran. Lumina trebuie să vină dintr-o parte, nu din față sau din spate. Când vă concentrați privirea asupra unui obiect iluminat, încercați să poziționați sursa dumneavoastră de lumină, pentru ca aceasta să nu creeze umbră pe ecran. Umbrele pot fi foarte obositoare pentru ochi. Puteți regla luminozitatea și contrastul ecranului unui laptop, televizor sau tabletă, pentru nevoile personale, în scopul de a calma ochii. Aveți grijă la reflexia luminii care vine de la lampă, neon sau prin fereastră, pe ecranul dispozitivului electronic folosit. Camera de lucru trebuie să aibă aceeaşi luminozitate ca şi ecranul computerului. Unul dintre motivele cele mai răspândite pentru apariția sindromului este contrastul dintre un ecran întunecat și un mediu ambiant prea luminos. Acoperirea geamului cu jaluzele poate reprezenta o soluție în acest sens.

Luați pauză la fiecare două ore

Materialele de referință vor fi așezate deasupra tastaturii și sub monitor. Dacă acest lucru nu este posibil, puteți utiliza un suport de documente lângă monitor. Scopul este să amplasați documentele, astfel încât să nu fie nevoie să mișcați capul pentru a privi brusc din document pe ecran. La fiecare două ore, nu uitați să luați o pauză de 15 minute. Din când în când, odihniți-vă ochii, concentrându-vă asupra unui punct din depărtare, pentru 20 de secunde. Poziția incorectă poate avea consecințe asupra vederii, dar și asupra corpului dumneavoastră. Când stați la birou, în fața unui computer, asigurați-vă că picioarele ating întotdeauna podeaua. Oricât de mult v-ați proteja, nu uitați să mergeți la medic. Este indicat ca o dată pe an să faceți un control oftalmologic de rutină, deoarece există posibilitatea să aveți nevoie de alte dioptrii.

Dacă staţi timp îndelungat în faţa unui dispozitiv digital, aveţi un risc ridicat de a dezvolta anumite patologii oculare

Medicii oftalmologi recomandă purtarea ochelarilor de protecție, în special pentru persoanele care petrec peste trei ore pe zi în fața unui computer

Antioxidanţii, importanţi pentru sănătatea ochilor

Pe lângă purtarea ochelarilor de protecție și folosirea unor picături de lubrifiere, dieta zilnică este esențială în menținerea sănătății vizuale, mai ales pe măsură ce înaintați în vârstă. Diabetul, tensiunea arterială oscilantă, stresul, sedentarismul, fumatul, lipsa mineralelor, a vitaminelor și antioxidanților din dietă pot afecta ochii. Adoptarea unui stil de viață sănătos este importantă pentru cei care se confruntă cu sindromul privitului la calculator. Consumați constant morcovi, legume cu frunze verzi, legume crucifere, cartofi dulci, fasole verde, mazăre, ardei roșii, ouă, fructe de pădure, citrice, papaya, mango, kiwi, pepene galben, fructe de mare și carne provenită de la animale hrănite cu iarbă. De pildă, varza kale este o sursă vegetală importantă de luteină, vitamina K, clorofilă, carotenoide, compuși cu sulf, vitamine și oligoelemente. Puteți apela și la suplimente alimentare, precum cele pe bază de Omega 3, luteină, zinc, seleniu, vitaminele A, B2, C și E, ce susțin sănătatea ochilor. Respectarea celor opt ore de somn pe noapte este benefică în gestionarea acestui sindrom, oboseala oculară diminuându-se dacă vă odihniți corespunzător.