Main menu

header

828 13 1de Ștefania Băcanu şi Florica Pintea

Cancerul de sân este o boală tot mai des întâlnită în rândul femeilor, mai ales după vârsta de 40 de ani, conform statisticilor. În cazul în care glanda mamară este afectată într-o proporție foarte mare sau există riscul de a dezvolta cancerul, se recomandă mastectomia profilactică. Bogdan Măciuceanu (medalion), medic primar în Chirurgie Plastică și Reconstructivă la Clinica Zetta, ne-a explicat în ce constă întregul proces de mastectomie profilactică, ce implică și ce se întâmplă cu sânul, în urma intervenției.

„Este indicată pacientelor cu istoric familial”

- Ce este mastectomia profilactică și cum se realizează?

- Mastectomia profilactică este intervenția chirurgicală de îndepărtare a glandei mamare în întregime, prevenind, astfel, dezvoltarea cancerului la nivelul sânului. Pentru realizarea ei sunt descrise trei tehnici de bază, alegerea depinzând atât de indicația operatorie, cât și de experiența echipei implicate. Mastectomia totală implică îndepărtarea unei proporții importante din sânul pacientei, împreună cu complexul areolo-mamelonar, mușchiul mare pectoral, dar și cu ganglionii limfatici. Tehnica este facilă, dar dezavantajele estetice sunt majore. În cazul în care se optează pentru această variantă, este necesară și reconstrucția areolei. Varianta intervenției parțiale presupune păstrarea unei părți importante din tegument cu îndepărtarea complexului mamelo-areolar, urmată de reconstrucția mamară. Și a treia, mastectomia subcutanată cu salvarea complexului areolar, presupune îndepărtarea glandei mamare prin incizii la nivelul sânului, urmată de reconstrucția sânului.

- Căror paciente se adresează?

- Mastectomia profilactică este indicată în cazul pacientelor care au avut cancer mamar incipient unilateral sau bilateral operat, istoric familial de patologie oncologică a sânului, modificări fibrochistice ale glandei mamare cu risc oncologic. În cazul femeilor care au prezente mutații ale genelor BRCA1 sau BRCA2, mastectomia profilactică reduce cu 95% riscul de a dezvolta cancer mamar.

„Nu se moștenește”

828 13 2- Ce analize sunt necesare înainte de intervenție?

- Selectarea pacientei în vederea stabilirii indicației de mastectomie profilactică are la bază investigații clinice, paraclinice și imagistice. Dacă după consultul inițial și anamneza amănunțită a pacientei se ridică suspiciunea de a dezvolta o patologie tumorală la nivelul sânului, sunt indicate următoarele investigații imagistice: ecografia mamară cu scor BIRADS (dacă scorul este mai mare de 3, se indică elestomamografia), RMN mamar cu scor - în situația unui scor mare, extrem de importantă este puncția biopsiei ecoghidată cu trimiterea pieselor la examenul histopatologic care va include sau exclude existența patologiei tumorale a sânului, la momentul investigației. Dacă rezultatul este pozitiv, pacientei i se recomandă consult de specialitate pentru a stabili conduita terapeutică. În cazul unui rezultat negativ sau incert, se recomandă testele genetice (genele BRCA1 şi BRCA2).

- Dacă există un istoric familial, riscul îmbolnăvirii este mai mare?

- Da, există un risc crescut de a dezvolta o patologie tumorală la nivelul sânului, în cazul pacientelor cu istoric familial de cancer mamar, atunci când vorbim despre rude de gradul I.

- Se moștenește?

- Cancerul nu se moștenește. Studiile de specialitate au demonstrat că există un risc de a dezvolta o patologie tumorală mamară, dacă ai istoric familial.

„Este aproape imposibil să îndepărtezi întregul țesut mamar”

828 13 3- Dacă există deja tumora, mai are efect intervenția?

- Bineînțeles. În acest caz, nu mai putem vorbi despre o mastectomie profilactică, ci de o mastectomie oncologică. În cazul pacientelor cu afecțiune oncologică a sânului, dovedită clinic și imagistic, intervenția chirurgicală este realizată de chirurgul oncolog, în timp ce reconstrucția mamară este realizată de chirurgul plastician. Tehnicile chirurgicale sunt variate și depind de stadiul tumorei, de la intervenții mai puțin ample - excizia unui sector mamar (o porțiune) până la cele foarte ample care implică extirparea întregului sân, a gangionului limfatic satelit, cât și a întregului țesut limfatic axilar.

- Mastectomia garantează că acel sân nu se va mai îmbolnăvi?

- În cazul mastectomiei profilactice, literatura de specialitate relevă faptul că este aproape imposibil să îndepărtezi întregul țesut mamar, acesta putând rămâne restant în planul de excizie subtegumentară, la nivelul şanțului intramamar sau în apropierea țesutului grasosaxilar. Cu toate acestea, îndepărtarea țesutului mamar cu risc este indicată în reducerea drastică a patologiei tumorale.

„Consilierea psihologică are un rol foarte important”

- Care sunt riscurile acestei intervenții?

- Cel mai important risc al mastectomie profilactice este reprezentat de dezvoltarea unei patologii tumorale la nivelul țesutului mamar restant, dar este unul minim. Cât despre complicații, acestea sunt asemănătoare cu cele ale intervențiilor chirurgicale în general, și a mastectomie în special. Complicațiile pot fi imediate (sângerare, hematoame, echimoze locale), precoce (la nivelul complexului mamelo-areolar, reprezen- tate de insuficiența vasculară la acest nivel, seroame etc.) și tardive (date, în special, de implantul mamar - contracție capsulară, leziune a membranei implantului etc.).

- Este o operație grea?

- Tehnicile chirurgicale sunt variate și depind atât de indicația operatorie, cât și de experiența echipei implicate. Intervenția reprezintă o provocare pentru chirurgul plastician, care are de luat în considerare o multitudine de factori, de la tehnica potrivită, până la alegerea metodei de reconstrucție. Este o intervenție grea, de lungă durată, dar rezultatele postoperatorii favorabile justifică eforturile și primează chiar și asupra eventualelor complicații locale ce pot apărea. Chiar dacă se pot instala, în absolut toate cazurile, alegerea corectă a indicației și comunicarea eficientă cu pacienta pot conduce la scăderea riscului de apariție a acestora. Este foarte important ca pacienta să primească o consiliere corectă, să știe că medicul îi va rămâne aproape pe toată durata recuperării și că există rezolvare pentru eventualele complicații.

- Pacienta are nevoie de consiliere psihologică?

- Da, are. Are nevoie de sprijin și de încredere. Susținerea familială este cea mai importantă, din punctul meu de vedere. Încredere în puterile proprii, deoarece este un drum dificil, dar și încredere în medicul chirurg. De aceea, consilierea psihologică are și ea un rol foarte important.

„Complicațiile care pot apărea sunt asemănătoare cu cele ale intervențiilor chirurgicale în general, și a mastectomie în particular“

„Recuperarea este imediată şi la distanţă“

- Cum se face recuperarea şi cât durează?

- Recuperarea este determinată, în special, de reconstrucția mamară imediată și are două componente: imediată și la distanță. Prima are loc în primele două săptămâni, când este perioada pansamentelor locale, urmată, mai apoi, de intervalul de până la trei luni, în care pacienta trebuie să poarte o bustieră specială, care să mențină o poziție elevată și să evite eforturile intense. Din punctul meu de vedere, apropierea interdisciplinară dintre chirurgul oncolog și chirurgul plastician este necesară în abordarea complexă a mastectomiei, reconstrucția sânului pacientei fiind extrem de importantă, atât estetic și emoțional, cât și din punct de vedere al recăpătării feminității.