Main menu

header

830 15 1de Simona Soare Ghișea şi Florica Pintea

Prezența germenilor patologici la nivelul tractului urinar provoacă infecțiile urinare. Femeile sunt mai predispuse la apariția acestora. Ele au uretra mai scurtă decât a bărbaților, iar acest lucru determină ascensiunea și înmulțirea rapidă a bacteriilor. În plus, contactul sexual poate favoriza migrarea bacteriilor către tractul urinar al femeii. Acesta este și motivul pentru care medicii recomandă urinarea imediat după contactul intim. Cum pot fi tratate aceste infecții și ce se poate face în caz de recidivă, ne explică doctorul Andrei Manu-Marin, medic primar urolog în cadrul Clinicii Evomed (0740.077.337; www.evo-med.ro).

„Pielonefrita este mai gravă”

830 15 2- Ce sunt infecțiile urinare?

- Termenul infecție implică prezența unei bacterii într-un țesut, organ. În cazul în care vorbim despre infecție urinară, organul poate fi vezica urinară sau rinichiul. Când este vorba despre vezica urinară, infecția se numește cistită, iar când este vorba despre rinichi, infecția se numește pielonefrită. Cea din urmă este mai gravă și este însoțită de febră mare. Cistita nu este acompaniată de febră, ci doar de dureri la urinare, de urină tulbure și de urinare frecventă.

- Cum pot fi depistate aceste infecții?

- Infecțiile urinare pot fi depistate prin urocultură. Urina de dimineață se prelevează pentru o analiză care cultivă germenul și îl testează la antibiotic, ceea ce se numește antibiogramă.

- Sunt situații când nu se evidențiază germenul?

- Există cazuri cu simptome de cistită și cu urocultură fără germeni, adică sterilă (în buletinul emis este menționat: 1.000 germeni). Aceasta este însă altceva decât cistita bacteriană, se numește vezică dureroasă sau cistită interstițială. Pacientele au dureri, mai ales când vezica este plină. Ele urinează des, în cantități mici, și se trezesc de câteva ori pe noapte din cauza acestor probleme. Suferința pacientelor în cauză este importantă, se întinde pe mai mulți ani și aduce cu ea tot ceea ce presupune o durere cronică, adică anxietate, depresie, insomnie. Vezica dureroasă este dificil de tratat. Pentru aceasta se folosesc instilații vezicale cu substanțe ce pot reface mucusul vezical. Acesta este responsabil de protecția peretelui vezical. De asemenea, se utilizează metode de fizioterapie și medicamente antidepresive cu efect pe durerea cronică.

„Cistitele sunt mai frecvente la femei”

830 15 3- Dacă se depistează un germen, iar acesta nu dispare după terapia cu antibiotic, ce este recomandat?

- În cazul în care cistita bacteriană recidivează și pacienta are simptome supărătoare, trebuie încercat și un alt antibiotic, dar alegerea acestuia va fi tot în funcție de antibiogramă. Ar trebui alese dintre antibioticele mai vechi, cu spectru mai redus, așa cum este Biseptolul, și încercată o cură mai prelungită. De asemenea, există și recomandări de terapie cu suplimente alimentare, cele care au date clinice fiind produsele cu D-Manoză, eficiente mai ales în cazul infecțiilor cu Escherichia coli (E.coli), și produsele cu merișor canadian. O ipoteză nouă, probată în câteva mici studii clinice, este aceea de a îmbogăți zona perineului în Lactobacil, care ar intra în competiție cu alți germeni, mai ales cu E.coli. Astfel, reducând numărul acestor germeni, riscul de reinfecție este mai mic. Se folosesc tablete cu Lactobacil sau ovule vaginale cu Lactobacil, cistitele apărând cel mai frecvent la femei.

- De ce frecvența cistitelor este mai ridicată la femei?

- La femeie, uretra este scurtă (circa 4 cm) și cu deschidere direct în perineu, în apropierea vaginului. Contaminarea vezicii cu bacterii se face din flora perineală. În cazul femeilor aflate la menopauză care prezintă E.coli la urocultură, dar nu au simptome de durere, urinare deasă, dificultate la urinare, este important de subliniat că această prezență a bacteriei nu trebuie tratată cu antibiotic, pentru că nu este considerată cistită bacteriană. Dacă germenul nu inflamează peretele vezical și pacienta nu are durere, nu putem vorbi despre infecție, ci doar despre prezența germenului în urină. Denumirea acestei situații este de bacteriurie asimptomatică, nu de cistită. Un germen care nu determină durere vezicală este considerat floră urinară și nu infecție urinară, antibioticul nefiind indicat.

„Bărbații, expuși mai multor complicații”

- Care sunt cele mai întâlnite greșeli ce conduc la recidive?

- Consumul redus de apă și urinarea la intervale mari de timp, cum fac persoanele care se abțin mult până se duc la toaletă, sunt cauze ce pot favoriza recidiva.

- Cum pot fi prevenite recidivele?

- Lactobacilul ajută la prevenirea acestora, așa cum am menționat. Există și medicamente imunomodulatoare care ajută într-o anumită măsură. De asemenea, există în acest sens vaccinuri atât injectabile, cât și pe cale orală.

- Când pot să apară infecții urinare la bărbați?

- La bărbați, aceste infecții apar rar, doar când există simptome de urinare dificilă, cu jet slab, și ecografic se observă că vezica se golește incomplet, adică după urinare rămâne un reziduu urinar mai mare de 150 ml în vezică. Acestea sunt condițiile care pot face să apară o infecție urinară. Bărbații sunt expuși mai multor complicații, putând fi infectate atât prostata, cât și ductele care fac legătura cu testiculele și chiar testiculule. Tratamentul cu antibiotic al cistitei la bărbat se face tot conform antibiogramei rezultate din urocultură. Dacă sunt implicate și prostata sau testiculul, tratamentul trebuie să dureze mai mult de 15 zile.

„Se recomandă ecografia, dacă se observă sânge în urină”

- Cistita la femeie are nevoie de investigații suplimentare?

- La femeie, se consideră că dacă cistita apare mai rar de două episode pe an, nu sunt necesare investigații suplimentare. Însă, dacă apare sânge în urină, atunci sunt recomandate ecografia și chiar cistoscopia. Tratamentul unei cistite simple se poate face cu un antibiotic pentru un interval de 1-3-5 zile. Decizia referitoare la tratament și la perioada acestuia poate fi luată cel mai ușor, dacă știm care este germenul și ce sensibilitate are acesta la antibiotic. De aceea, ar fi bine ca o urocultură să fie dată cât mai rapid după apariția unor simptome urinare sugestive de cistită.

- Cât de utilă este administrarea de antiseptice cu albastru de metilen?

- Antisepticele cu albastru de metilen sunt utile pentru diminuarea simptomelor, dar nu mai permit recoltarea corectă a uroculturii, de aceea primul pas spre un tratament eficient trebuie să fie urocultura.

„Persoanele care suferă de infecție urinară pot avea activitate sexuală, dar nu în timpul fazei dureroase”

„Condimentele iritante pot intensifica simptomele“

- La ce complicații poate să conducă o astfel de infecție netratată?

- Dacă infecția este localizată la vezica urinară, aceasta poate duce la sângerare în urină și, uneori, la calculi vezicali. Dacă este localizată la rinichi, febra mare poate duce la deshidratare cu alterarea stării generale. Uneori, infecția renală poate determina abcese în rinichi, mai ales la pacienții cu diabet zaharat.

- Regimul alimentar are vreun rol în prevenirea sau în gestionarea infecțiilor urinare?

- Regimul alimentar nu are influență în prevenirea infecțiilor, excepție fiind consumul de apă, bineînțeles. Condimentele iritante pot intensifica simptomele neplăcute ce însoțesc o cistită. Constipația este și ea recunoscută ca un factor favorizant în cazul cistitelor bacteriene. Regimul alimentar are însă un rol important în ameliorarea stării pacientelor cu cistită interstițială (vezică dureroasă). Ele trebuie să evite alimentele care acidifiază urina, precum proteinele din carne, murăturile, vinul sec, un pH urinar în jur de 6 fiind mai puțin iritant pentru mucoasa vezicală.