Main menu

header

831 10 1de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea

Autohemoterapia este o metodă de tratament ce utilizează un amestec de oxigen-ozon, bine dozat, pentru susţinerea organismului în lupta cu anumite afecţiuni. Mihai Pascu (foto), medic specialist, ozonoterapeut şi terapeut chiropractor la Clinica Eliade, ce promovează medicina integrativă, a explicat ce înseamnă autohemoterapia, în ce constă procedura, ce beneficii aduce organismului şi în cazul căror afecţiuni este recomandată.

„Singurul disconfort este procedura de puncţie venoasă”

- Ce este autohemoterapia?

- Autohemoterapia cu ozon este o procedură medicală de administrare sistemică a ozonului. Există două tipuri de autohemoterapie: minoră, care durează circa 10 minute, şi majoră, în jur de 30-40 de minute. Singurul disconfort pentru pacient este procedura de puncție venoasă.

- Când și cum a ajuns acest tratament în România?

- Autohemoterapia este o procedură medicală de administrare a ozonului, deci este o ozonoterapie. Aceasta a fost aplicată inițial sporadic în România, începând cu anul 1974, la Cluj, ca urmare a unei donații de echipamente și aparatură specifică din partea statului german. Apoi, a început să fie utilizată din 2006, de medici români care au făcut cursuri de specializare în Italia.

„Se utilizează în tratarea bolilor cu tulburări circulatorii”

- În ce constă procedura?

- Pentru autohemoterapia minoră se recoltează 10 ml sânge venos într-o seringă de 20 ml, în care s-a generat, în prealabil, 10 ml ozon. Se agită seringa pentru a preveni apariția cheagurilor și pentru a reacționa cu ozonul, după care amestecul se injectează intramuscular. În ceea ce priveşte autohemoterapia majoră, aceasta presupune recoltarea unei cantități de 50-300 ml sânge venos cu ajutorul unui kit special dedicat acestei proceduri, care, ulterior, este amestecat cu o cantitate prestabilită de ozon. După aceasta, în cadrul aceleiași proceduri, sângele ozonat este reperfuzat pacientului prin aceeași linie de recoltare.

- Cum se stabilește concentrația ozonului ce trebuie administrat?

- Modalitatea de administrare se stabilește în urma consultului inițial, doar de medici specializaţi şi autorizaţi de Societatea Română de Oxigen-Ozono Terapie, respectând protocoalele terapeutice specifice.

- Ce afecțiuni tratează?

- Autohemoterapia minoră este o terapie de stimulare imună nespecifică, comparabilă cu autovaccinul. Aceasta este utilizată cu succes în tratamentul acneei, a alergiilor, pentru imunoactivare și ca adjuvant în terapia oncologică. Autohemoterapia majoră este recomandată în tratamentul stărilor cu deficiență imună (aste- nia generală, geriatrie etc.), în bolile inflamatorii cronice (ortopedie și reumatologie), ca terapie complementară în oncologie, pentru prevenirea și tratarea afecțiu- nilor virale (respiratorii, hepatite acute şi cronice, herpes, Zona Zoster etc.). De asemenea, se utilizează în tratarea bolilor cu tulburări circulatorii (angiopatia diabetică, arteriopatiile, cardiopatia ischemică etc.).

„Accelerează procesele de detoxifiere”

831 10 2- Ce efecte are ozonul asupra organismului?

- Ozonoterapia are ca efect principal consolidarea metabolică a pacientului care, astfel, devine mult mai rezistent la factorii ce tind să-i destabilizeze starea de sănătate. După administrarea de ozon s-a constatat îmbunătățirea metabolismului energetic, a circulației și a oxigenării periferice, a efectelor antiinflamatorii, decontracturant și analgetic. De asemenea, răspunsul imun este optimizat, crescând rezistența la agresiunea radicalilor liberi, remarcându-se accelerarea proceselor de detoxifiere, precum și stimularea mecanismelor de regene- rare, având efect antiaging.

- Care sunt, astfel, beneficiile acestui tratament și cât de des poate fi făcut?

- Autohemoterapia îmbunătățeşte circulația și oxigenarea periferică, crește metabolismul energetic al organismului, creștere rezistența la efort, reduce starea de oboseală, accelerează procesele de detoxifiere, stimulează mecanismele de regenerare, reduce procesele inflamatorii, crește rezistența organismului în relație cu bolile acute și cronice etc.

„Protocolul terapeutic se stabilește în urma unui consult de specialitate”

831 10 3- Poate ține locul tratamentului medicamentos?

- Autohemoterapia este o terapie de suport, care susține și optimizează metabolismul pacientului, combătând în mod eficient stresul oxidativ cronic. Acesta este termenul folosit pentru afecţiunile produse de speciile reactive de oxigen, numite radicali liberi, și se definește ca fiind dezechilibrul dintre oxidanţi și antioxidanţi, în favoarea oxidanţilor, cu potenţial distructiv la nivel celular. Stresul oxidativ este alimentat atât de factori interni cum ar fi stresul fizic și psihic, deficienţele nutriţionale, traumatismele, intervenţiile chirurgicale, diabetul zaharat, dislipidemiile, nivelul ridicat de homocisteină, disfuncţiile cronice renale, bolile asociate cu reacţii inflamatorii, precum și de factori externi, cum ar fi radiaţia ionizantă şi cea cu raze UV, poluarea atmosferică, oxizii de azot, consumul de alcool și nicotină, dar şi anumite medicamente (citostatice). Administrarea de ozon produce la nivelul organismului o serie de substanțe cu rol mesager, care determină activarea mecanismelor de apărare la efectele nocive generate de stresul oxidativ. Medicația alopată acționează împotriva manifestărilor bolilor asupra organismului. În concluzie, autohemoterapia este complementară medicației alopate, iar în urma tratamentului poate rezulta necesitatea reducerii dozelor de medi- camente. În combaterea oboselii cronice, în remediile de întreținere și antiaging sau în curele profilactice, autohemoterapia poate fi utilizată fără asocierea tratamentelor medicamentoase.

- De câte ședințe este nevoie pentru a ajunge la rezultatul dorit?

- În funcție de natura problemelor de sănătate și de stadiul acestora, în urma unui consult de specialitate, se stabilește protocolul terapeutic. Rezultatele tratamentului sunt monitorizate pe întregul parcurs al terapiei, permițând, astfel, adaptarea protocolului la reactivitate a fiecărui pacient. Există recomandări de administrare în serii de cinci sau zece ședințe săptămânale sau de două ori pe săptămână, în funcție de diagnostic, cu repetare de două până la trei ori pe an, cu pauze între cure sau cu câte o ședință lunar.

„Administrarea de ozon produce la nivelul organismului o serie de substanțe cu rol mesager, care determină activarea mecanismelor de apărare la efectele nocive generate de stresul oxidativ“

„Administrarea poate genera hemoliza“

- Există contraindicații?

- Deoarece autohemoterapia este o procedură medicală sigură, fără efecte adverse, în condițiile unei aplicări corecte, ea se adresează unei categorii largi de pacienți, care pot obține beneficii în urma tratamentului. Există doar o contraindicație majoră pentru ozonoterapie, în anemia hemolitică (favismul), o boală genetică, în care, din cauza unui deficit enzimatic, administrarea de ozon poate genera hemoliza, urmată de apariția icterului.