Main menu

header

832 13 1de Sorin Dumitrescu şi Adrian Barna

În 1891, medicul Paul Ehrilch reușea să trateze cu albastru de metil soldații americani bolnavi de malarie. Această substanță organică este cât se poate de eficientă chiar și în zilele noastre, fiind o variantă ușoară de tratament. În destul de multe cazuri, chiar și antibioticele pot fi înlocuite de albastru de metilen. Cum marea problemă a omenirii la acest moment se numeşte pandemia de coronavirus vestea excelentă este că albastrul de metilen ne poate fi de mare ajutor în bătălia cu virusul.

Poate împiedica sau reduce înmulțirea virusului

Inhalaţiile şi gargara cu albastru de metilen sunt armele cu care putem combate cu rezultate foarte bune acest duşman nevăzut care a dat viaţa întregii planete peste cap de un an întreg şi continuă să o facă prin apariţia a noii tulpini contagioase. Aceste tratamente ajută la curățarea mucoaselor atinse de virus - gura, nasul și chiar căile respiratorii superioare. Astfel ele pot împiedica sau reduce înmulțirea virusului.

Tratamentul constă în inhalaţii sau gargară

Albastrul de metilen are diverse aplicații terapeutice (care constau în inhalaţii sau gargară). Este folosit ca agent bacteriostatic și antiseptic urinar. În literatura medicală apare menționat ca tratament în durerile de spate, malarie, lichenul plan pruritus oral, mucozita orală, cancere orale și leziuni precanceroase. Este utilizat inclusiv în inactivarea virusurilor din produsele de sânge înainte de o transfuzie. Cercetătorii l-au propus și în practica dentară, împotriva răspândirii infecției cu SARS-CoV-2. Clătirea cavității bucale cu albastru de metilen diluat poate contribui la reducerea încărcăturii virale a salivei. Potrivit unui studiu realizat recent in vitro, albastrul de metilen inhibă interacțiunea dintre proteina spike din SARS-CoV-2 și receptorul ACE2 și împiedică astfel atașarea și pătrunderea virusului în celule.

Curăță plămânii și ajută la recuperarea funcției lor

Se recomandă pentru combaterea virusului albastrul de metilen de 1%. Acesta se diluează cu ser fiziologic în proporție de 1 la 10. Din 250 ml ser fiziologic se scot 25 ml și se aruncă. Se completează cu 25 ml albastru de metilen folosind o seringă, după care flaconul se acoperă cu o folie de aluminiu pentru a preveni deteriorarea soluţiei care este foarte sensibil la lumină. Tratamentul constă în a lua zilnic până ce infecţia dispare 5 ml din soluţia rezultată din ser fiziologic şi albastru de metilen şi cu aceşti 5 ml se fac inhalaţii sau gargară de două ori pe zi. Este foarte util și după ce infecția a trecut, deoarece curăță plămânii și ajută la recuperarea funcției lor. În plus, previne apariția fibrozei pulmonare. Alte soluții care pot fi folosite sub formă de inhalații în COVID-19 sunt argintul coloidal și apa oxigenată de 1,5%. Albastrul de metilen nu este recomandat femeilor gravide, persoanelor cu boli grave de ficat sau de rinichi, nici celor cu deficit de glucoză 6 fosfate.

Decontaminează şi măştile, şi echipamentele personalului medical

Acest medicament poate decontamina, de asemenea, măștile și echipamentele folosite de personalul medical. Un studiu publicat în decembrie 2020 a arătat că albastrul de metilen are capacitatea de a inactiva trei tipuri de coronavirusuri (SARS-CoV-2, coronavirusul și coronavirusul porcin) de pe măștile respiratorii cu filtru de protecție N95, măștile medicale și măștile din pânză. Tratamentul nu a afectat proprietățile măștilor: rata de filtrare, capacitatea de respirație și integritatea lor. Albastrul de metilen este un medicament accesibil, ieftin și eficient, care poate fi folosit în prevenirea sau combaterea COVID-19 atât oral, cât și sub formă de inhalații.