Main menu

header

de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

O baie fierbinte rivalizează cu exerciţiile fizice

Cercetătorii de la Universitatea Coventry, din Marea Britanie, afirmă că a face mici sărituri într-o baie fierbinte oferă multe dintre beneficiile pe care oamenii le obțin din exercițiile fizice viguroase. O sesiune în apă fierbinte sau în aburi este comparabilă cu efectele mersului pe jos, alergatului sau unei ture cu bicicleta. Căldura unei îmbăieri bune crește fluxul sangvin, temperatura corpului și ritmul cardiac. Aceste beneficii pot îmbunătăți sănăta- tea cardiovasculară, stimulează repararea celulelor și chiar reduc depresia.

Tinerii transgender, mai expuşi bolilor

Între toate provocările pe care trebuie să le depășească persoanele transgender se numără și o predispoziție sporită de a face anumite boli, dintre care unele grave, arată datele unui studiu desfășurat la Universitatea din Colorado, SUA. Concret, potrivit experților, acești tineri sunt mai pasibili de a dezvolta hipertensiune, obezitate, creșterea accentuată a nivelului glicemiei și disfuncții la nivelul ficatului, precum și un risc crescut de a dezvolta sindrom de ovar polichistic sau niveluri anormal de mari ale colesterolului.

Emoţiile negative afectează amigdala

Potrivit rezultatelor unei cercetări recente, derulate în cadrul Universității din Miami, cu cât mai mult timp stau în organism substanțele generate de emoțiile negative, cu atât mai semnificativ este impactul asupra sănătății mintale. „Starea psihologică pe termen lung este determinată în mare parte de activitatea amigdalei, partea creierului responsabilă cu stimulii și care susține memoria. Cu cât mai mult este afectată această zonă, cu atât efectele negative cresc”, explică oamenii de știință americani.

Vecinătatea traficului intens predispune la Parkinson

Un studiu derulat în cadrul Universității din Ulsan, Coreea de Sud, a pus în evidență faptul că viața într-o zonă cu trafic aglomerat predispune la dezvoltarea bolii Pakinson, mai târziu în viață. Cercetătorii au descoperit că particulele toxice pot circula prin sânge și ajung în creier, provocând inflamație și stres oxidativ. Fenomenul a fost legat de dioxidul de azot emis de vehicule și industrie, acest gaz cu efect de seră produs prin arderea combustibililor fosili fiind de 300 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon.

Bacterile din gingii, markeri de Alzheimer

Potrivit experților de la Colegiul Stomatologic al Universității din New York, anumite bacterii prezente la nivelul gingiilor și care de foarte multe ori generează sângerarea acestora ar putea reprezenta markeri ai unui Alzheimer incipient. Aceste bacterii se află în legătură cu anumite substanțe de la nivelul fluidului cerebrospinal, care se unesc și formează placa ce ajunge să provoace temuta boală neurodegenerativă. Pe lângă recomandările referitoare la o igienă corespunzătoare, specialiștii americani intenționează să evalueze în ce măsură eliminarea profesională a plăcii bacteriene scade nivelul bacteriilor nocive din cavitatea orală.