Main menu

header

839 12 2de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Culoarea și aspectul limbii pot suferi modificări și reprezintă semnale că ceva este în neregulă cu corpul dumneavoastră. Dacă limba colorată în roșu aprins poate fi un semn al bolii Kawasaki, sindromul șocului toxic sau al unei alergii, limba neagră viloasă (păroasă) favorizează dezvoltarea germenilor producători de pigmenţi. Motiv pentru care zonele afectate apar colorate de la alb-gălbui la maroniu sau brun închis.

Printre simptome: mâncărime intensă la nivelul cavităţii bucale, uscarea gurii, dar și impresia de corp străin la nivelul limbii

Potrivit oamenilor de știință, cele mai frecvente simptome ale acestei boli sunt senzaţia de prurit (mâncărime intensă) la nivelul cavităţii bucale, uscarea gurii, dar și impresia de corp străin la nivelul limbii. În plus, vă puteți confrunta cu tulburări senzoriale, respectiv confundarea gusturilor sau imposibilitatea perceperii lor, dar și reflex vomitiv și respiraţie urât mirositoare. Pe de altă parte, apariția limbii negre viloase poate coincide și cu un gust metalic. Principala cauză a apariției maladiei o constituie prezența unei bacterii în interiorul gurii. Pentru început, ciuperca se instalează pe papilele gustative de pe suprafața limbii, iar acestea încep să crească și să se întindă.

Atenție la administrarea de medicamente care conțin bismut!

Această afecțiune apare fie ca urmare a unei igiene necorespunzătoare, fie din cauza fumatului, consumului de ceai și cafea în exces, dar și a antibioticelor și deshidratării. Din păcate, mai există și alți vinovați, precum producția scăzută de salivă dar și terapia prin radiații sau folosirea regulată a unei ape de gură cu peroxid sau mentol. Nu în ultimul rând, limba neagră viloasă poate fi consecința administrării de medicamente care conţin bismut, TBC-ul sau micozele cauzate de candida albicans. Testele au scos la iveală faptul că incidența limbii negre viloase este mai mare în rândul bărbaților, dar nici femeile nu pot scăpa de această problemă. Cât privește diagnosticarea, aceasta se va face după un examen clinic, în urma evaluării de medicul de specialitate a coloritului, formei și numărului papilelor gustative, a căror lungime poate varia de la câţiva milimetri la trei centimetri.

În cazurile cele mai severe, limba neagră viloasă vă poate da senzaţia de sufocare

Periaţi interiorul obrajilor cu o pastă de dinţi bogată în fluor

839 12 3Primul lucru care trebuie făcut pentru a vă vindeca este să întrerupeți administrarea de antibiotice și să vă schimbați obiceiurile care au condus la apariția afecțiunii. În cazurile cele mai simple se recomandă administrarea de vitamine, probiotice, antimicotice sau antihistaminice. Atenție! Nu folosiți nicio substanță fără să aveți recomandarea specialistului! De asemenea, periați de două ori pe zi atât limba, cât și interiorul obrajilor, utilizând o pastă de dinţi bogată în fluor, dar fără agenţi oxidanţi. Pentru remedierea afecțiunii e important și detartrajul dentar şi evitarea cariilor. Eficiente în tratarea bolii sunt și criote- rapia sau chiuretajul suprafeţelor afectate, leziunea fiind recidivantă. Potrivit medicilor, limba neagră viloasă poate dispărea brusc sau persistă ani întregi.