Main menu

header

840 15 1de Ștefania Băcanu şi Silviu Ghering

Sportul, în general, este un aliat de bază împotriva bolilor și a diferitelor afecțiuni, iar înotul pare a fi, de departe, unul dintre cele mai bune. O spun specialiștii care îl recomandă, în primul rând, pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, dar și pentru susținerea vindecării în urma unor traumatisme. Alexandra Radu, instructor de înot și fost sportiv de performanță, ne-a vorbit pe larg despre multitudinea de beneficii pe care înotul le aduce organismului.

„Procesul de învățare depinde de elasticitatea membrelor”

- Alexandra, de când ești instructor de înot?

- Sunt instructor de înot de cinci ani și am ales această meserie, deoarece am practicat acest sport de performanță timp de 12 ani. Antrenez atât copii, cât și adulți.

- Cu cine lucrezi mai ușor, cu copiii sau cu adulții?

- Sinceră să fiu, nu consider că este mai ușor cu o anumită categorie. Depinde foarte mult de fiecare copil în parte, dacă este mai temător sau nu, iar în ceea ce îi privește pe adulți, depinde de structura osoasă și de nivelul de elasticitate al membrelor. Cu cât este mai rigid, cu atât este puțin mai dificil procesul de învățare.

„Pentru performanță, vârsta indicată este 5 ani”

- Când este indicat să ne ducem copiii la înot, la ce vârstă?

- Depinde de obiectivul urmărit. Dacă ne raportăm la simpla mișcare sau la distracție, copilul poate fi dus oricând la înot, însă dacă ne referim la dorința de a face performanță, este indicat să fie dus în jurul vârstei de 5 ani, când deja începe să înțeleagă unele mișcări pe care le execută.

- Câte stiluri de înot există și care este cel mai ușor de practicat?

- Există patru stiluri de înot: fluture, spate, bras și craul. Cel mai ușor de învățat, din punctul meu de vedere, este spatele. În primă fază, persoana în cauză nu este sigură pe ea, deoarece nu are orientare în spațiu când se află pe spate, dar, ulterior, după ce exersează de câteva ori, totul decurge mult mai simplu.

„Scade tensiunea arterială”

- Cât de important este înotul pentru sănătate?

- Înotul deține multe beneficii pentru sănătate, pornind de la o dezvoltare fizică armonioasă și ajungând la îmbunătățirea unor aspecte cognitive, de motivație și echilibru psihic.

- Mai exact?

- În primul rând, dezvoltarea fizică armonioasă. Membrele se lungesc și te ajută să fii mai înalt, iar musculatura devine mai solidă. Înotul lucrează mai mult de două treimi din suprafața musculară. Apoi, scade tensiunea arterială, stimulează circulația sângelui, inima pompează mai puternic, devenind, în timp, mai eficientă. Crește flexibilitatea, deoarece mișcările de biciuire ale apei se fac cu gleznele relaxate și, deoarece, se execută extensii complete în timpul anumitor stiluri de înot, toate acestea duc către mărirea flexibilității tendoanelor și a articulațiilor. De asemenea, elimină stările de anxietate, deoarece presiunea apei are efecte evidente asupra creierului și ne face să ne relaxăm complet. Înotul crește capacitatea pulmonară, fiind prezentă respirația subacvatică, îmbunătățește postura, ajută la corectarea anumitor deficiențe posturale, în cazul scoliozei de exemplu, reglează somnul și este ușor de practicat chiar și pentru femeile însărcinate.

„Util celor care au suferit fracturi”

840 15 2- Înotul lucrează două treimi din suprafața musculară? Nu e un mit?

- Nu e un mit. Înotul lucrează două treimi din suprafaţa musculară. Avantajul îl constituie lipsa durerii, datorată faptului că apa susține 90% din greutatea corpului nostru.

- Întărește și sistemul cardiovascular?

- Da, întărește sistemul cardiovascular prin simplu fapt că efortul în timpul înotului solicită inima să pompeze mai mult și mai rapid sângele. Capacitatea cutiei toracice devine mult mai bună, permițându-le plămânilor să capteze mai mult oxigen. Este foarte indicat persoanelor care suferă de unele fracturi sau leziuni, întrucât apa susține greutatea. Astfel, în cazul unei probleme la nivelul gleznei, persoana nu pune presiune pe locul durerii. Practic, este un efort fără a forța locul sensibil.

„Reduce stresul și depresia pe parcursul recuperării”

- Cum ajută recuperarea spatelui în urma unei intervenții chirurgicale?

- În cazul scoliozei, de exemplu, unde un umăr este mai sus și celălalt se află mai jos, este indicat să se lucreze pe partea deficitară, pentru a reveni la normal. Dacă umărul drept se află mai jos decât cel stâng, se vor executa foarte multe exerciții cu brațul drept. Dacă ne raportăm la o intervenție chirurgicală, la fel ca și mai sus, înotul este singurul sport în cadrul căruia nu se pune presiune pe oase și pe articulații.

- De regulă, de câte ședințe este nevoie pentru o recuperare totală?

- Ca și număr de ședințe pentru recuperare, este puțin dificil de estimat, ținând cont de mai multe aspecte precum gradul de afecțiune, dacă este ușor sau sever, dar și de persoana în cauză, dacă știe deja să înoate sau, înainte de recuperare, este nevoită să ia câteva lecții pentru a învăța. Aș estima, totuși, trei luni, un abonament lunar are opt ședinte, deci, în total, 24 de ore, aproximativ. Recuperarea prin înot este mult mai plăcută, pentru că, așa cum am menționat mai sus, relaxează foarte mult mintea și corpul. Reduce stresul și depresia pe parcursul recuperării.

„În 30 de minute se ard 800 de calorii”

- Este preferat și în dietele de slăbire?

- Cu siguranță înotul ajută foarte mult în cazul pierderii în greutate. Pentru o persoană care dorește să slăbească, este indicat să facă un număr de cinci-șase ședinte de înot la o capacitate scăzută sau ușor spre medie, pentru a se obișnui organismul cu acest sport și cu tipul acesta de efort. Este indicat, de asemenea, să vină de trei ori pe săptămână pentru început, ulterior ajungând la cinci ședințe pe săptămână, când deja corpul este familiarizat cu eforul specific înotului.

- O oră de înot este echivalentul a câte minute de alergat?

- Înotul și alergarea sunt aproximativ egale în ceea ce privește consumul de calorii. În 30 de minute de înot se ard în medie 800 de calorii, dar depinde foarte mult de greutatea corpului. Avantajul foarte mare al acestui sport este că oricine îl poate practica, indiferent de vârstă și de condiția fizică.

„Nu există contraindicații în cazul înotului. Dacă îl practicați de performanță, vă va solicita organismul mult mai mult. Doar așa putem spune că se forțează corpul“

„Persoanele care au fobie de apă trebuie să vină la bazin“

- Înotul poate ajuta și persoanele care au fobie de apă sau au teamă de înec?

- Persoanele care au fobie de apă, deși nu și-ar dori să audă asta, trebuie să vină la bazin pentru a scăpa de teamă. Este un sport necesar, care îți poate salva viața și care te ajută să faci multe activități (mers la piscină vara, înot în mare etc.). Această teamă poate fi învinsă prin prezența unui antrenor personal care induce starea de siguranță și de încredere, în primul rând. Pe lângă acest pas, este necesar să existe perseverență și ambiție și să nu se renunțe după primele câteva ședințe.