Main menu

header

de Călin Popa şi şi Daniel Şuta

Primul născut, mai puţin predispus infarctului

Un nou studiu constată că primul născut prezintă un risc mai scăzut de a face atac de cord decât frații mai mici. Analiza a evidențiat că primii născuți au fost, în general, mai feriți de evenimente cardiovasculare și coronariene decât frații lor mai mici. În același timp, cercetarea a relevat faptul că femeile cu mai mulți frați au un risc crescut de a dezvolta evenimente cardiovasculare comparativ cu femeile care au fost copil unic.

Sarea atacă sistemul imunitar

De la întărirea arterelor până la agravarea balonării, sarea este un inamic al sănătății. Un nou studiu a dezvăluit efectele devastatoare pe care excesul de sodiu îl are asupra organismului în general și sistemului imunitar în special. Potrivit cercetătorilor de la Centrul Max Delbrück pentru Medicină Moleculară, din Berlin, consumul de sodiu afectează energia produsă de mitocondrii, iar întreruperea acestui echilibru are conse- cințe grave asupra celulelor imune, care nu mai funcționează corect.

4.400 de paşi pe zi ţin bolile la distanţă

Mai degrabă decât cei 10.000 de pași adesea recomandați, mersul pe jos măcar 4.400 de pași în fiecare zi poate fi suficient pentru a proteja împotriva bolilor grave, arată cercetătorii de la Universitatea din Hertfordshire, care au realizat o cercetare în acest sens. Potrivit experților, în 53 de minute se poate atinge acest țel, iar bolile care pot fi ținute astfel la distanță sunt, printre altele, demența, anumite tipuri de cancer sau diabetul de tip II. „Modalitățile ușoare includ mersul pe jos la serviciu sau participarea la un program de exerciții disponibil online”, recomandă expertul Lindsay Bottoms.

Steroizii accelerează îmbătrânirea creierului

Deși fac parte din viața de fiecare zi a multor practicanți de bodybuilding, steroizii nu sunt ceea ce par a fi nici măcar pe termen scurt, iar pe termen lung cu atât mai puțin. O demonstrează rezultatele unui studiu recent, derulat în cadrul Spitalului Universitar din Oslo, care a relevat faptul că folosirea acestor substanțe menite să crească rapid masa musculară accelerează îmbătrânirea creierului. De asemenea, steroizii pot afecta viața sexuală, având impact negativ imediat asupra tenului, prin puseele de acnee, și crescând riscul de afecțiuni cardiovasculare.