Main menu

header

847 14 1de Simona Lazăr şi Adrian Barna

Cu bulele fine și culoarea ei aurie, șampania e favorita Sărbătorilor. Unde mai pui că, băută cu măsură, ea are și multe beneficii pentru sănătate! În 2019, în întreaga lume s-au băut peste 1 miliard de sticle! Și, evident, ne referim la adevărata șampanie, cea produsă în regiunea viticolă franceză Champagne, după o metodologie foarte veche.

Conţine vitamine şi minerale

Șampania se face din trei soiuri de struguri: Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier. Este nevoie de o medie de 1,2 kilograme de struguri pentru a face o sticlă de 750 ml. Nivelul său de alcool este de aproximativ 12%. În plus, Union des Maisons de Champagne indică faptul că un litru de șampanie conține și 2 grame de minerale: aproximativ 200 până la 600 mg potasiu, 20 până la 60 mg calciu, 10 mg magneziu, 4 mg fier și cantități mici de cupru, zinc și mangan. De asemenea, este bogat în seleniu. Acest oligoelement antioxidant este cunoscut, printre altele, pentru că ar contracara efectele radicalilor liberi care accelerează îmbătrânirea celulară și promovează bolile cardiovasculare. Băutura conține, de asemenea, multe vitamine din grupul B (B2, B3, B5 și B6).

Un experiment neobișnuit

Șampania poate fi... perfidă! Bulele din băutură facilitează absorbția alcoolului în stomac. Ca urmare, nivelul alcoolului crește mai repede. În cadrul unui experiment, cercetătorii au cerut unei duzini de voluntari să bea echivalentul a două pahare cu șampanie spumantă și apoi două pahare cu șampanie „plată” (fără bule), pe rând, la distanță de săptămâni. Apoi au măsurat alcoolemia. La cinci minute după ce au băut șampanie fără bule, alcoolemia din sânge a fost de 0,54 mg/ml, comparativ cu 0,39 în cazul șampaniei „clasice”. După 40 de minute, nivelurile au fost de 0,7 mg/ml și respectiv 0,58, adică la vinul neșampanizat alcoolemia a crescut cu 0,16 mg/ml, iar la șampanie cu 0,19 mg/ml.