Main menu

header

de Călin Popa şi Adrian Barna

Somnul insuficient poate genera dificultăţi de respiraţie

O echipă de experți de la Universitatea din Florida de Sud evidențiază, după un studiu extins, că a nu dormi suficient în timpul săptămânii, chiar dacă se compensează în week-end, este sinonim cu creșterea riscului de a înregistra dificultăți de respirație. Autorii cercetării afirmă că lipsa somnului antrenează o „mare deteriorare” a sănătății fizice, mai pronunțată după doar trei nopți consecutive de odihnă insuficientă. De asemenea, orele de somn împuținate generează stări nervoase, iritabilitate și frustrare.

Singurătatea predispune vârstnicii la abuz de medicamente

Cercetătorii de la Universitatea din California - San Francisco au realizat un studiu care a relevat faptul că vârstnicii care se consideră foarte singuri sunt într-un pericol mai mare să utilizeze analgezice, medicamente antianxietate și opioide puternice decât persoanele în vârstă mai active și cu o rețea mai extinsă de cunoștințe. Studiul a pus în evidență o legătură între nivelurile diverse de singurătate și utilizarea medicamentelor eliberate pe bază de rețetă. Cu cât cineva se simte mai izolat și mai singur, cu atât este mai mare probabilitatea să ia tipuri diferite de medicamente în același timp.

Pierderea dinţilor scade abilităţile cognitive

Oamenii care încep să-și piardă dinții sunt mai predispuși să dezvolte demență, avertizează un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea New York. Practic, fiecare dinte care se pierde mărește factorul de risc pentru afectarea cognitivă mai târziu în viață. Acest declin poate fi prevenit prin utilizarea protezelor dentare, întrucât experții americani au evidențiat că riscul de demență la persoanele testate a fost mai puțin evident în rândul voluntarilor care au purtat proteze. Studii anterioare au descoperit o legătură între pierderea dinților și diminuarea proceselor de gândire.