Main menu

header

856 14 2de Călin Popa şi Daniel Şuta

Unul dintre cele mai mari pericole la adresa sănătății publice, agresiunea bacteriilor rezistente la antibiotice, a trecut în plan secund în ultima perioadă, dominată de pandemia de COVID-10. Dar oamenii de știință continuă să caute un răspuns la această provocare medicală, cu potențial de a genera un număr incalculabil de decese.

Vindecare în proporție de 82%

Cercetătorii de la Centrul pentru Reglementarea Genomică din Barcelona, Spania, au dezvoltat un medicament „viu”, care are capacitatea de a ucide bacterii rezistente la antibiotice. Realizarea, considerată revoluționară, implică distrugerea biofilmelor de bacterii și îndeplinește toate standardele de siguranță. „Tehnologia noastră, bazată pe biologia sintetică și bioterapia vie, a fost concepută pentru a putea fi aplicată eficient în plămâni, bolile respiratorii fiind una dintre primele ținte. Următoarea noastră provocare este să abordăm producția la scară largă și ne așteptăm să începem studiile clinice în 2023”, afirmă expertul María Lluch. Noul medicament folosește celule bacteriene obișnuite, pe care oamenii de știință le-au creat genetic pentru a poseda proprietăți terapeutice. Echipa spaniolă a eliminat capacitatea bacteriei de a provoca boli și a refăcut-o, pentru a ataca în schimb microbii dăunători. Această bacterie modificată genetic a îndepărtat cu succes bacteriile rezistente la antibiotice care cresc pe implanturi medicale. Injectarea terapiei sub pielea animalelor de laborator a vindecat infecțiile la 82% dintre exemplarele tratate astfel.

Tratament mai sigur și mai ieftin

Noul tratament vizează în mod specific biofilmele - colonii de celule bacteriene care se lipesc împreună pe o suprafață. Acestea formează structuri impenetrabile, care împiedică antibioticele sau sistemul imunitar uman să distrugă bacteriile încorporate în interior și pot fi de 1.000 de ori mai rezistente la antibiotice decât „rudele” lor plutitoare. Infecțiile de acest fel nu răspund la antibioticele convenționale, necesitând ca pacienților să li se îndepărteze chirurgical orice implant medical infectat. Terapiile alternative sunt foarte toxice pentru țesuturi și celule, provocând efecte secundare semnificative. Introducerea noului tratament cu organisme vii este un mod mai sigur și mai ieftin de a trata infecțiile.

Medicamentele „vii“ sunt o idee veche de secole, de când lipitorile au fost folosite pentru prima dată pentru „vărsarea“ sângelui

Sarcini diferite pentru mai multe boli

Cercetătorii care au realizat noul tratament afirmă că bacteriile sunt un vector ideal, deoarece au genomi mici, care pot fi modificați folosind o simplă manipulare genetică. Alte avantaje ale procedurii includ riscul redus ca bacteria modificată să producă mutații cauzatoare de boli, precum și de a transfera una dintre genele sale modificate către alți patogeni. În același timp, a fost relevat faptul că bacteriile modificate pot avea aplicații pe termen lung pentru alte boli. „Bacteriile sunt vehicule ideale pentru medicina vie, deoarece pot transporta orice proteină terapeutică dată pentru a trata sursa unei boli. Unul dintre marile beneficii ale tehnologiei este că, odată ce ajung la destinație, vectorii bacterieni oferă o producție continuă și localizată a moleculei terapeutice. Ca orice vehicul, bacteriile noastre pot fi modificate cu sarcini utile diferite, care să vizeze boli diverse”, afirmă profesorul Luis Serrano.