Main menu

header

867 14 1de Camelia Onciu

Nimic nu ameliorează mai mult durerile, umflăturile, întinderile de mușchi și vânătăile ca frigul și căldura. De fapt, aceste temperaturi extreme se numără printre cele mai rapide remedii de prim-ajutor. Dar care afecțiuni răspund la terapia cu căldură și care la terapia cu frig?

Gheață, utilă la umflături

Utilizați frigul pentru a trata o leziune acută cu umflături: entorse, vânătăi, tendinită. Frigul amorțește nervii și îngustează vasele de sânge, reducând umflarea și degradarea țesuturilor și ameliorând durerea. De asemenea, acționează pentru reducerea temporară a umflăturii de sub ochi. Pentru o entorsă sau o vânătaie proaspătă și umflată puteți folosi o pungă cu legume congelate. Punga se mulează pe porțiunea lezată și o dezumflă. Sau puteți umple o pungă cu zăpadă. Sau înghețați apă într-un pahar de unică folosință și masați zona afectată cu gheață.

Remediu de păstrat la congelator

867 14 2Puteți să vă faceți propriile remedii reci reutilizabile într-o clipă: umpleți un ciorap 100% bumbac cu orez, semințe de in, boabe de porumb uscate sau alte semințe dure, lăsând suficient spațiu pentru a face un nod. Păstrați ciorapul în congelator pentru o viitoare urgență. Un leac popular foarte des utilizat pentru calmarea durerilor în caz de fractură este compresa cu apă rece amestecată cu oțet și sare, oțet aromat sau tinctură de iod. Pentru comprese folosiți o bucată mare de pânză sau de bumbac, foarte curată. Se înmoaie în apă rece, se stoarce bine și se aplică pe corp. Peste ea se leagă o basma.

Căldură pentru afecțiuni cronice

Nimic nu calmează mai bine tensiunea musculară sau artrita ca o compresă caldă. Căldura blândă deschide vasele de sânge pentru a îmbunătăți alimentarea cu sânge a unei zone și ajută la întinderea mușchilor contractați. Remediul e bun și pentru dureri de articulații, artrite. Nu folosiți cald pe răni deschise sau recente sau pe zonele umflate. Înainte de a trata cu căldură, consultați un profesionist din domeniul sănătății dacă aveți o afecțiune a pielii, diabet, boli de inimă, hipertensiune arterială sau o boală vasculară!

Pentru spate dureros

Pentru o durere de spate care apare la finalul unei zile petrecută în faţa computerului, umpleți o șosetă din bumbac cu semințe sau sare grunjoasă. Puneți-o în cuptorul cu microunde sau în cuptor pentru aproximativ două minute până devine caldă la atingere. Apoi așezați șoseta pe spate, deasupra zonei dureroase. Puteți să vă faceţi „huse” de orice dimensiune şi formă, în funcție de mărimea porțiunii care vă supără. O compresă caldă și umedă ajută, de asemenea, la relaxarea ochilor uscați, iritați și obosiți la sfârșitul zilei. Masați ușor în jos peste pleoape.

Fie că folosiți un remediu cald sau rece, puteți interpune un prosop între corp și preparat pentru a vă proteja pielea. Se recomandă să mențineți remediul timp de 10 până la 15 minute, apoi să îl îndepărtați și să așteptați o jumătate de oră înainte de a-l aplica din nou. Când folosiți gheață, masajul circular cu mișcări lente va preveni degerăturile ce pot apărea în urma aplicării continue